Miért érzem ezt az autóban? 10 szag és kiváltó oka

2018. 11. 22. 11:13 cartárs

Egy modern autó több ezer, különálló alkatrészből áll. Megfelelő működésük esetén legfeljebb az utastéri illatosító az, aminek az illatát éreznünk kell. Amikor azonban valami nem stimmel, könnyen orrfacsaró bűz lepheti el az utasteret. Bemutatunk 10 szagot és eláruljuk, mi állhat a hátterükben: 

 air-conditioning-2_1_1.jpg

Szag: Koszos zokni

Ok: Koszos a klíma

Olyan szag jön a szellőzőkből, mintha koszos zoknit evett volna az autód reggelire? Akkor nem árthat egy gyors klímatisztítás, amely során a teljes szellőzőrendszert megszabadítják a benne lévő károkozóktól. A bűz a folyamatos páralecsapódás számlájára írható, ennek kiváltó oka pedig a klíma gyakori be-, illetve kikapcsolása, ilyenkor ugyanis rengeteg baktérium megtelepszik a rendszerben.

Ilyenkor vírusok és gombák lepik el a szellőzőrendszert, ami nemcsak, hogy büdös, de akár meg is betegíthet. Épp ezért, ha teheted, évente kétszer áldozz a klímarendszer tisztítására. Magaddal és autóddal is jót teszel, ha a klímát a megérkezés előtt kis idővel kikapcsolod, így érkezésig kiszárad a rendszer.

Szag: Mintha benzinkúton lennél…

Ok: Szivárog az üzemanyag rendszer

Van, aki imádja, más pedig kilométerekre kerülné az üzemanyagok illatát. Bár a benzinkúton nem meglepő, ha benzinszagot érzünk, a lakás mellett állva viszont már gyanús, ha az üzemanyag illata járja át az utasteret. Ilyenkor egyértelműen üzemanyag szivárgásról van szó, ami rendkívül veszélyes, ezért mihamarabb vidd szervizbe az autód!

 catalytic20converter.jpg

Szag: Gyógyfürdőben érzed magad

Ok: Meghibásodott a katalizátor

Bizonyára neked sem ismeretlen az a záptojás szag, ami például egyes termálvíz-fürdőknél megszokott módon érezhető. Mondanunk sem kell, hogy az viszont egyáltalán nem normális, ha ilyen szag az autódból jön. Ezt a szagot ugyanis azért érezheted, mert a katalizátor nem alakítja át a benzinben lévő ként kén-dioxiddá. Ennek fényében tehát nem meglepő: ha ilyen szag jön a kipufogóból, akkor hibás a katalizátor. Ha még nem világít a Check Engine, lehet rá készülni, ilyenkor ugyanis már nagyon a végét járja az alkatrész, cserélni kell.

Szag: Édeskés illat, mintha kifolyt volna a juharszirup

Ok: szivárog a hűtőfolyadék

Nem tudjuk, hogy kóstoltad-e már a Kanadában igen kedvelt juharszirupot, de ha igen, akkor biztosan megvan a jellegzetes illata. Mivel az autódnak semmi köze ehhez az édességhez, ezért érdemes a hűtőcsövek körül vizsgálódni, ha ezt az illatot érzed az autód körül vagy esetleg az utastérben. Az ilyen illat ugyanis általában a hűtőfolyadék szivárgására utal. Egyúttal nézd meg a kiegyenlítő tartályt is, ha abban ugyanis kevesebb van a jelzett szintnél, biztosan ereszt valahol a rendszer. Természetesen ne felejts el utántölteni!

 main-qimg-bd37b6e1e5a1eba0bad7c89fe0d53fc1.png

Szag: Mintha égne a szőnyeg

Ok: túlmelegszik a fékbetét

Ezt a szagot jó esetben maximum egy hosszabb leejtőn való haladás után érezheted az autódban: azt jelenti, hogy túlmelegedtek a fékbetétek. Ha azonban egy átlagos hétköznap, akár araszolás közben is jelentkezik ez a szag, akkor probléma van. A leggyakrabban ilyenkor – bármennyire is meglepő- a behúzva maradt kézifék okoz problémát, de előfordulhat műszaki hiba is: ha a féknyereg dugattyú nem működik megfelelően, a fékbetét folyamatosan hozzáér a tárcsához, az rövid idő alatt annak túlhevülését okozhatja.

Szag: Égő papír

Ok: Végét járja a kuplung

Városi használatban rendszeresen égő papír szaga árasztja el az utasteret? Ez két dolgot jelent: vagy még mindig nem szoktad meg autód használatát és „leégeted a kuplungot” indulások során, vagy pedig elkopott a kuplungtárcsa (persze a kettő nem zárja ki egymást!). Ez utóbbit jelzi az is, ha autód sebességbe rakva nehezen indul, nagy gázt kell adnod ahhoz, hogy történjen valami. Jellemzően az elhasználódott kuplungot akkor veszik észre a tulajdonosok ha az autó emelkedőn már csak padlógázzal hajlandó felmenni, a műveletet pedig égő papír illata kíséri.

 main-qimg-3aff1aef526019cdf2ed6d4c82567a5a-c.jpg

Szag: Égett olaj

Ok: Sérült a szelepfedél tömítés

A legjobb az, ha a motorolaj csak az időszakos motorolaj-csere során távozik az autóból. Ha ez nem így van és menet közben is elhagyja némi kenőanyag az erőforrást, akkor érdemes mihamarabb szerelőhöz vinni a gépjárművet! Az elhasználódott szelepfedél-tömítés például azt eredményezheti, hogy a motorolaj a kipufogó leömlőre folyik, itt pedig elég: ekkor jellegzetes, égő olaj szag lengi körül a gépjárművet.

Szag: Dohos szag

Ok: Befolyik a víz az utastérbe

Elég egy eldugult vízelvezető nyílás, hogy rövid idő után az utastérben landoljon a nem kívánt esővíz. De ugyanilyen alattomos lehet egy elszakadt gumikéder, amely szép csendben juttatja be a vizet az utastérbe. Ha nem reagálunk időben, bepenészedhetnek a vízzel érintkező kárpitok, ez pedig dohos szagot eredményez. Ez azonban nemcsak büdös, de veszélyes is, ezért érdemes mihamarabb szerelőhöz látogatni, hogy megszüntessék a kiváltó okot, majd egy alapos kárpittisztításnak alátvetni az autót, hogy eltávolítsák belőle a nem kívánt kórokozókat.

 img_0132.jpg

Szag: Égett műanyag

Ok: Forró alkatrészhez ér hozzá egy gumialkatrész

Utazás során kellemetlen, égett műanyag vagy gumi szag csapja meg az orrod? Ez bizony azt jelenti, hogy valamelyik alkatrész olyasvalamihez ér hozzá, amihez nagyon nem kellene. Könnyen lehet, hogy egy elmozdult flexibilis csőről van szó, de akár sérült elektromos kábel is okozhat ilyen szagot.  Sőt láttunk már olyat is, hogy egy hanyag szerelés után a lambda szonda kábele egyszerűen hozzáért a kipufogóhoz, ami egy autópályás szakasz után olyannyira felhevült, hogy megolvasztotta a kábelt, így az alkatrész újra működésképtelenné vált.

Szag: Rohadó szag

Ok: Otthagyott étel az utastérben

Amíg a korábban felsorolt szagok egyértelműen mechanikai eredetűek, van olyan probléma is, ami nem az autó, hanem sokkal inkább a tulajdonos sara: találkoztunk már olyan esettel, hogy a tulajdonos kétségbeesetten próbálta megfejteni, hogy mitől van rohadó gyümölcsre emlékeztető szag az utastérben. Hát azért, mert konkrétan rohadt szőlőszemek voltak az ülések alatt. Egy 7 üléses egyterű ülései alá gurultak be a gyümölcsök, a nyári forróság miatt pedig nem kellett sok, mire elindult a szagfelhő a beltérben…. Épp ha már autóban való evésre vetemedtek, érdemes odafigyelni, hogy az ülések közé-alá ne szoruljon be étel, mert annak könnyen rossz vége lehet.

Miért érzem ezt az autóban? 10 szag és kiváltó oka

A bejegyzés trackback címe:

https://cartars.blog.hu/api/trackback/id/tr9914355669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2018.11.22. 13:00:51

A legalattomosabbat nem írod. Emberszag.
Futott az autó 100e km-t, átlagsebesség 50km/h -> 2000 órát tölt legalább egy fő az autóban, izzad, apró bőrdarabok, atkák, miegymás.
Takarítás nem viszi ki, O3 csak ideiglenesen.

Glázser Bozsó 2018.11.22. 15:28:32

Üzemanyagszag az utastérben: Kartergáz visszavezető cső lyukas, repedt, ez előfordulhat akkor ha nagyobb fékezés történik, ilyenkor a kartergáz a motortérben a szellőző felé áramlik ami beszippantja ... 2011-ig GM (opel chevi) gépjárműveknél hajlamos előfordulni ...

humániákus 2018.11.22. 18:17:26

@Nand: És akkor a pukizásról még nem is szóltál :-)

BéLóg 2018.11.23. 00:16:33

A fing, ötfőnyi utassal, na az aztán irritáló!

BéLóg 2018.11.23. 00:17:33

De félre a komolyságot, a dohányosok autójába be sem lehet ülni. Ráadásul az aztán KISZEDHETETLEN és örökre ott marad.

HaD 2018.11.23. 07:22:28

Az mitől van ha eső után(csak és kizárólag) másnapra olyan szag van az autóban mintha gázömlés lenne...kiszellőztetés után elmúlik...de addig durva:)????

Normális 2018.11.24. 22:28:49

Egy -van akinek kedves- azag kimaradt, ami erősen szezonhoz (koranyárhoz-későtavaszhoz kötött) :
a sör- illetve sörgyár -szag.
Ha az ember virágzó juharfa alatt parkol (esetleg több napig), a juhar nektár (cukorszirup- ) dús apró sárga virágja akár marékszám a szélvédőre , illetve a szellőzőrácsra eshet, amit egy időben jött langyos eső a szellősztetőcsatornába moshat. Másnapra máris erjedni kezd, üdítő, intenzív sörgyár-szagot okozva... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.09. 00:39:50

@Normális: Bróhaha, sörgyár-szag...
:D
Nem tudom, én éltem olyan utcában, ahol volt jó pár juharfa, az utca is a fáról volt elnevezve, de nem tűnt fel ilyesmi szag...
Viszont olyan városban is éltem, ahol frankón az egész környéken égettkuplung-szag volt.Ha gyalog mentem a gyerekér' az óvodába, és nem jött semmilyen jármű se közel, se távol, akkor is érződött.
Na, ilyenkor kinek a mijét kéne kicserélni?
:-)))