A hülyeség nem ismer határokat... pláne az autóban

2017. 04. 18. 09:39 The Test Driver

Egyszer egy barátom azt mondta: „Aki autóba ül, annak élből ötvenet zuhan az IQ-ja. És nem az a kérdés, hogy zuhan-e, hanem, hogy utána mennyi marad még.”

Mivel a munkámnak köszönhetően rengeteget vezetek napi szinten, így nagyon sok különféle típusú vezetővel találkozok kishazánk útjain. Van a fontolva haladó, a dinamikusan közlekedő, a lámpától lámpáig gyorsuló… egész nap sorolhatnánk. S míg a legtöbben jól veszik a közlekedés során felmerülő akadályokat, sok esetben az a tapasztalat, hogy a jogosítvány megszerezése nem egyenlő azzal, hogy a delikvens valóban meg is tanult autót vezetni. Vagy, ha a fent említett barátom elméletét alkalmazzuk, egyes esetekben olyan alacsonyra zuhan az agyi tevékenység a mínusz 50 IQ pontnak köszönhetően, hogy már az is csoda, hogy emberünk egyáltalán képes önállóan levegőt venni… nemhogy még autót is vezessen közben. Na, ilyenkor születnek azok a tahó megmozdulások, amiktől a jóérzésű sofőrt az agyérgörcs kerülgeti. Lássuk hát!

canstockphoto3986275.jpg

„Elég, ha én tudom, merre megyek”

Igen, az index használata egy kardinális pont. Tudod, az az a bizonyos kis kar, balra a kormány mögött, ami a legtöbb autóban szériatartozék. Kivétel az egyes prémium márkák esetében, ahol miután valaki leszurkolt a szalonban tizenöt, húsz, esetleg harminc millió jó magyar forintot, már nincs rá ötezre, hogy irányjelzőt is kérjen. Vagy egyszerűen csak úgy érzi, elég, ha ő tudja, merre szeretne menni. A többiek meg találják ki.

Van, aki az utolsó utáni pillanatig kivár, és mikor már éppen fordulni készülne, akkor kicsapja az indexet és már zuhan is be a kanyarba. Másoknak a kanyar közepén jut eszébe, hogy jelezzék, ők most itt éppen fordulnak. Vagy – és erre is egyre több példa van – utána. Furcsa, nekem annak idején még úgy tanították, hogy az irányváltási szándékot jelzem, és nem annak a tényét.

Pedig, ha egyesek netán méltóztatnának időben kitenni az indexet és látnád, mit is szeretnének csinálni, akár át is tudnál menni a kereszteződésen és nem kellene megvárnod míg újabb 6-8-10 autó elmegy, hogy végre szabad legyen az út előtted.

De akkor is szerencsés lehet használni, ha sávot szeretne váltani. Legalább a mögötte jövő szerencsétlen fel tudna készülni az érkezésére, esetleg hagyna egy kis helyet neki, hogy kényelmesen beférjen és nem csak úgy bezuhanna.

Asszem, itt kell megemlítenem a másik türhőt, aki inkább rád gyorsít (ideális esetben még a kormányt is kicsit rád húzza), csakhogy véletlenül se kelljen maga elé engednie. Na, nehogy már! Inkább mindketten törjétek össze a kocsit.

„Még átérek a narancssárgán”

Megvan az a pillanat, mikor a közlekedési lámpa már egy ideje sárgán világít? Tudod, hogy a következő szín, ami felvillan, a piros lesz. A lábad már a féken és lassítasz, hogy meg tudj állni a felfestett vonal előtt. Ekkor érkezik a lelkes versenyző, aki még átcsusszan a narancssárgán, de az előtte feltorlódók miatt nem jut át és már csak a kereszteződés kellős közepén tud megállni. Siet. Hát hogyne sietne, hiszen az asszony már telefonált, hogy megfőtt a paprikás csirke. Másra sem tud gondolni, csak, hogy minél hamarabb hazaérjen, hiszen a finom kaja ott gőzölög az asztal közepén. Van hozzá friss, puha kenyér, meg koviubi is. Ezzel a kiváló húzással pedig eltorlaszolja az oldalról érkezők útját is, és egy pillanat alatt kész is… na, nem a vacsi… hanem a dugó. Hiszen azt már réges-rég elfelejtette, hogy azt tanították: csak akkor hajtsunk be a kereszteződésbe, ha biztosított az áthaladás. De kit érdekel, hogy a fél város az ő anyukáját szidja. Otthon vár a paprikás csirke és csak ez számít.

maxresdefault_5.jpg

„Betartom a sebességhatárt… sőt!”

Ezt a kategóriát akár önjelölt tempomatnak is nevezhetnénk. Ő az a figura, aki jó tízzel, de inkább tizenöttel a megengedett sebességhatár alatt közlekedik. Városban szigorúan a legbelső sávban. És nincs az az isten, hogy bárki eltántorítsa. Hiába gyűjti gondosan maga mögé hosszú, tömött sorokban a tempósabban haladni vágyókat, ő bizony egy fikarcnyit sem fog gyorsabban menni. Vagy, mert szeretné minimálisra csökkenteni annak a kockázatát, hogy beleszaladjon egy a bozótosban orvul elrejtett trafipaxba, esetleg, mert az adott sebességtartományban fogyaszt a legkevesebbet az autója. Egészen addig ragaszkodik a tempójához, míg meg nem próbálod megelőzni. Akkor felriad korábbi katatón állapotából és sportszerűen rád gyorsít. Ha netán sikerülne magad mögé utasítanod, pillanatok alatt eltűnik a tükrödből, mert ráeszmél, hogy időközben már kis híján elérte azt a sebességhatárt, amivel korábban is autóznia illett volna.

Utolsó hülye előre fuss!

Állsz a dugóban, csigatempóban csordogálsz előre. Egyesnél feljebb nem is igazán tudsz váltani. Mennél, haladnál te és a körülötted lévők is, hiszen mindenkinek van jobb dolga, mint a dugóban ücsörögni. Lehetnél otthon a családdal, vagy mozijegyed van és mindjárt kezdődik a film, vagy a haverok már várnak rád… vagy bármi. És akkor érkezik a surranópályán a „leleményes” srác, aki orvul beelőz mindenkit. Mert ő megteheti. Az ő ideje értékesebb, mint a tiéd. Esetleg a szülei őt nem tanították meg arra, hogy a sornak a végére kell beállni. Hiszen a többiek nem azért sorjáznak ott, mert az nekik annyira jó. De ő kikerül mindenkit, előre pofátlankodik és természetesen elvárja – hiszen alanyi jogon ez neki jár –, hogy a sor elején mosolyogva, készségesen beengedjék. Mintha ez természetes lenne. Ha pedig nem engeded magad elé, még neki áll feljebb. Nyilván a bolt pénztáránál is félrelökdös mindenkit, hogy ő fizethessen elsőnek.

keyzipper.jpg

„Menj már az útból kis csíra!”

Haladsz kényelmes, utazótempóban az autópályán, amikor utolérsz néhány lassabban haladó autóst. Belenézel a tükörbe, közel-távol senki mögötted. Kiteszed az indexet, behúzódsz a belső sávba és minimálisan a megengedett sebességhatár fölé gyorsítva elkezded kielőzni a sort. Ekkor zuhan a nyakadra kétszáz közeli tempóval a tahó, aki eszeveszett villogással próbál eltűntetni az útjából, hiszen ő éppen rohadtul sietne és egyébként is mit képzelsz te magadról, hogy miattad lassítani kényszerül. Kihúzódni nem tudsz a jobbodon haladó, összefüggő kocsisor miatt, gyorsítani pedig nem szeretnél, hiszen már így is száznegyvennel mész. Mögötted ott tornyosul a türhő, aki olyan közelről követ, hogy a két autó lökhárítói közé egy vastagabb hajszálat már nem lehetne bedugni. De hiszen látod te is, mert nem vagy vak. Nehéz nem észrevenni egy bazinagy fekete autót, amit százkilónyi bunkó vezet, aki úgy villogtat, hogy majd letöri a fényszóró karját. Mintha azzal köddé tudna változtatni, hogy végre eltűnj az útjából és folytathassa a könnyed délutáni száguldozást kétszázzal.

„Annyira szűken fordulok, hogy…”

Elsősorban kanyargós utakon jellemző, mikor a túlzottan sok autósporton felnevelkedett „versenyző” úgy érzi, feltétlenül alkalmaznia kell, amit Schumacheréktől látott a tévében: minél szűkebben elfordulni a kanyarokban. Ez csak akkor probléma, ha szemben ott érkezel te, a tahó pedig félig átlóg a te sávodba. Élvezi, ahogy a gyorsan egymást követkő íveket fűzi egymás után dinamikus ritmusban. Kit érdekel, hogy a te elférsz-e? Ő most éppen örömautózik. Más kérdés, hogy az amúgy sem széles sávban amúgy sem könnyű elférni, nemhogy ha még egy önjelölt Lewis Hamilton elfoglalja a tiéd felét.


kthio1v.png

És akkor még ott van a tarack, aki három roki helyet foglal el a bevásárlóközpont parkolójában, mert neki ott és akkor úgy volt kényelmes letenni a kocsiját. Vagy a vezetés közben sms-ező, esetleg sminkelő sofőr.

De ha téged egészen más tahóság akaszt ki vezetés közben, azt nyugodtan oszd meg velünk a komment szekcióban.

texting-while-driving.jpg

A hülyeség nem ismer határokat... pláne az autóban

A bejegyzés trackback címe:

https://cartars.blog.hu/api/trackback/id/tr3712433803

roli101 2017.04.18. 23:42:54

Valóban jók a meglátások, magam is nap nap után küzdök ilyenekkel. De itt hívnám fel a figyelmet, hogy minél több a szabály, annál több a karambol és annál rosszabb közlekedni. Sok országban megfordulva tudom mondani, hogy a gyorshajtás, ezáltal a balesetek legjobb ellenszere a göröngyös út és ha a mellékútról kihajtónak elsőbbsége van, vagy ha az előző kocsinak van elsőbbsége. Utaztam sokszor úgy buszon, kocsiban hogy azt hittem nem éljük túl az első kilométereket, mégis alig láttam balesetet. A sok szabály ellustuláshoz vezet. Bármely balinéz sofőr reakcióideje nagyjából a magyar autóversenyzőkével van egy szinten, egyébként meghalnának. Mi pedig bízunk abban, hogy megadják az elsőbbséget, indexelni fognak, ezáltal a reflexeink megkopnak és egy éles helyzetben túl lassúak leszünk.

zsurzsenka 2017.04.19. 00:02:18

Ok nélkül minden tizedik méternél fékezők?

firg_firg 2017.04.19. 00:02:30

@roli101: "minél több a szabály, annál több a karambol és annál rosszabb közlekedni"

Ezzel tökre nem értek egyet. Nézd meg a balinéz baleseti statisztikákat, meg a túlszabályozott országok mutatóit. Idehaza olyan felemás balkáni állapotok vannak, hogy vannak szabályok, de nem tartatják be őket, és van egy csoport amelyik ilyenkor elszemtelenedik. Ez a csoport megvan mindenhol, keleten, nyugaton, emberi dolog, csak van ahol elveszik a jogsiját, vagy a vérbe büntetik. De nem nálunk.

"A sok szabály ellustuláshoz vezet. Bármely balinéz sofőr reakcióideje nagyjából a magyar autóversenyzőkével van egy szinten, egyébként meghalnának."

Meg is halnak. A cél meg nem az hogy autóversenyzők reflexeivel legyünk egy szinten, hanem hogy eljussunk A-ból B-be anélkül, hogy autóversenyzői reflexekre lenne szükség. A közút az közlekedésre való.

"Mi pedig bízunk abban, hogy megadják az elsőbbséget, indexelni fognak"

Magyaroszágról beszélünk? :))))))))

firg_firg 2017.04.19. 00:05:12

@zsurzsenka: értem mire gondolsz, de a szuper adaptiv távolságtartó tempomatok korában ilyet egyre gyakrabban fogsz látni

2017.04.19. 01:30:14

@roli101: iszonyatos baromságot írtál. Kelet-Ázsiában élek, de rengeteget utaztam mindenfelé, Indonézia is megvolt keresztül-kasul. Fülöp-szigetek, Myanmar, Kambodzsa, Vietnam, Laosz, Thaiföld stb is.
Elárulom neked, hogy olyan baleseti statisztikáik vannak, hogy az felér egy kisebb népirtással. Komplett családokat láttam széttrancsírozva teherautó alatt, mert motoron nem adta ki a kanyar. Ahol most élek, ez egy nagyon fejlett ország, Ázsia más részeihez képest jogkövető emberek élnek itt, de itt is olyan balesetek vannak minden nap a TV híradókban, hogy olyanból Magyarországon mondjuk évente van 1-2, de azokon hónapokig csámcsog a média. Pl. az olyan buszbaleset, mint a magyar gimnazisták olaszországi balesete, itt havi rendszerességgel megesik. Teherautó letarol motorost, az napi esemény. Motoros feltéved autópályára (pedig ki van táblázva) és egy perc alatt megtalálja a halál.
Hegyi szerpentinen lezuhanó motor, autó, teherautó? Heti esemény.

Az a jó, hogy itt, minden autóban van kamera, így hiába hazudoznak a magadfajták, hogy Ázsia meg a zéró szabály biztonságosabb közlekedést eredményez... a videók nem hazudnak.

Munkahelyem közelében pár éve egy repülő kényszerleszállás során szétcsapott pár kocsit egy autópályán. Ilyesmit Európában nem látsz.

De itt autópályán/gyorsforgalmi úton a beláthatatlan felhajtón forgalommal szemben is simán jöhet valami BICIKLIVEL! Velem jött szembe így egy öregasszony.

Magyarország egy alulmotorizált ország ehhez képest. Mondjuk agresszívebben vezetnek a magyarok az biztos, de nem bambulnak és ismerik a szabályokat, ami az ázsiaiakról nem mondható el. Bambulás, sávok közt kóricálás, jobbkézszabályról sose hallottak. Piros lámpa az csak egy figyelmeztetés nekik.

NaC 2017.04.19. 04:33:38

Budapesten sávváltás elõtt indexelni= 10-bõl 9-szer az eddig ~15 méter követési távolságot hagyó autó gázra lép és már nincs is helyed sávot váltani. Na ezért nem indexlek sávváltáshoz, vagy egybõl húzom a kormányt.

ComLo 2017.04.19. 06:16:20

@karandash: Én némileg árnyalnám a képet, lévén én Indonéziában élek jópár éve, és ugyancsak bejártam a "környéket" eléggé.

Ahhoz képest van rettentő kevés baleset, hogy milyen a közlekedési morál. A balesetek pedig nagyobb arányban halálosak, lévén az 5-en egy motron vs lemezekből összetákolt kisbusz baleset azért messze van két 5*-os NCAP-s kocsi frontális ütközésétől.

De leginkább azért is kevés a baleset, mert akkora a "káosz" és olyan forgalmi dugók vannak, hogy egyszerüen nem tudnak elég gyorsan menni.

Egyébként országok között is nagy a különbség. A "balinéz" gondolom Balit takar, ami Jakarta mellett, talán a legelőzékenyebb, legjobban közlekedhető helyek egyike. Jakartában a 2*5 sávos úton átsétálhatsz mert a közlekedők jellemzően előzékenyek. Ugyanakkor Manilában, a zebrán is veszélyben vagy, mert örült modjára mennek a Jeepney-k (is). Singapore-ban pedig még csak eszedbe sem jut a szabályokat nem betartani :-D .

Szóval röviden DK Ázsiai országok között is nagyok a különbségek. De az eredeti kommentnek abban kicsit igaza van, és egyébként én minden "ezek fusztrálnak a magyar utakon" listánál szívesen mondanám: közlekedj csak 1 napig DK Ázsiában ... soha többet nem leszel fusztrált a magyar utakon ...

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 06:22:52

Miután bevett szokássá vált az, hogy a főútvonalról lekanyarodó indexelésére a sok barom azt hiszi, hogy a másik lemondott az elsőbbségéről és ész nélkül indul keresztbe, a főúton érkező majd satuzik, így ne aggódj, én is az utolsó pillanatban jelzem (hátul közben ég a féklámpa, mielőtt valami agyatlan hisztizne). Érdekes módon amíg nincs kinn az index addig a sok türhő paraszt tud várni a sorára.

@NaC:
Amikor a paraszt láthatóan csak azért akar bejönni mert ez a sáv jobban megy (lekanyarodási lehetőség 8 km múlva), akkor én sem engedem be. Az a tapló meg különösen tetszik amelyik beszuszakolja magát arra a 15 méterre, aztán lelassít.

paveway 2017.04.19. 06:23:40

Az is fura a magyarban, hogy az autó értéke alapján ad vagy nem ad elsőbbséget. Pedig a kreszben ilyen nincs... A surranopalyas okosokat én is tarkón tudnám vágni. Meg a VEDA látványára óra szerinti 130-ról 100-ra satuzókat is. Ne legyünk már ennyire beszariak! És ne szivasd a többi autóst 110-zel a pálya belső sávjában, miközben a külső üres, csak azért, mert olyanod van! Továbbá üzenet a Leaf-eseknek: Ha raddudalnak es villogtatnak minden indok nélkül, akkor nyitva a toltonyilas a kocsi orran és csak segiteni akarnak, ne kezdj egyből ertetlenkedni.

sunabajnok 2017.04.19. 06:30:16

A minap voltam tanúja,hogy leporolták a 20éves suzukit,tök polír állapotban volt,felszabadultak az M6-ra,és szerencsétlen kamionosok előtt 70-el száguldoztak. Mertek a kertbe.... És egyre több van,csak eddig a főutakon közlekedtek ezzel engem felszoktatva a pályára.

bartzee 2017.04.19. 06:36:42

Kimaradt a legveszélyesebbje, akit nem érdekel,hogy szemből jönnek,beláthatatlan a kanyar, záróvonal van, akkor is kielőz, kockáztatva ezzel a saját, de főleg a szembejövő életét. És akkor se húzódik vissza,ha látja,hogy nem tudja befejezni az előzést...

midnight coder 2017.04.19. 06:55:06

A vészvillogós tahót se hagyjuk ki a sorból, mert kis hazánkban ez is nemzeti sport. A bunkó megáll a dohánybolt előtt az út közepén, kikúrja a vészvillogót és bemegy vásárolni. Aztán kijön, vészvillogó ki és megy tovább...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.04.19. 06:55:43

@NaC: én csak akkor engedlek be ha indexelsz. Ha nem, akkor nem foglak beengedni. Sosem.

koolkat 2017.04.19. 07:01:19

Ne hagyjuk ki a körforgalomból kijövőket sem, akik megint csak sokszor azok népes táborát erősítik, akik képtelenek azt a hihetlenül fárasztó, szellemileg tikkasztó mozdulatot megtenni, hogy odébb tolják azt a kis kart bal oldalt a kormányon és jelzik a körforgalomból távozás szándékát. Nehogy már a bemenni akaró egyszer is bejusson és egyébként is: kurva sokkal megnő a fogyasztás, ha az a kis sárga lámpa 5-6-ot villan kifelé a körforgalomból. Videózó rendőrök megállítással utána pedig lehet, hogy többet kaszálnának, mint a VÉDA, mert rengetegen csinálják - azaz nem csinálják - ezt.

zZZz 2017.04.19. 07:03:38

gyorsítani pedig nem szeretnél, hiszen már így is száznegyvennel mész...
Huha autos 140- el azta ,

dr. mesterséges színezék 2017.04.19. 07:12:09

@sunabajnok: Sajnos létező jelenség. "Úgyis mindenhol fizetni kell, ahol aszfaltot látott az út, szóval mehetünk akár autópályán is. Simán kijön négyünkkel a 60 a kicsikéből."

dr. mesterséges színezék 2017.04.19. 07:15:59

@koolkat: A körforgalom bizonyítja, hogy összetett mondat megértésére képtelenektől hemzseg az ország.
A kedvenceim, akik bemennek a körforgalomba, és kiteszik balra az indexet, mért ugye balra halad a kör. Aztán amikor kijönnének, befejezik az indexelés - hiszen nem köröznek tovább - és kiszállnak jobbra.
Ehhez képest a kétsávos körforgalom bőven agysebészet lenne, meg is értem, hogy ahol lehet, másra cserélik.

Kivlov 2017.04.19. 07:19:57

Meg az a sok elmebeteg, aki 1 centire megy a masik s*ggében. Ellenük találták ki a hátsó ablakmosót.

dr. mesterséges színezék 2017.04.19. 07:27:24

Tegnapelőtt délután valakik megálltak az M3-as Bp. felé vezető oldalán a leállósávban. Hosszú hétvége utáni forgalom: már a 150-es tábla környékén folyamatos a sor, de még 100 fölötti a tempó. A valakik megindultak a leállósávban, "alaposan" felgyorsultak - ekkor értem oda asszonnyal, gyerekekkel - amikor haladtak már vagy hatvannal, kivágta a sofőr az indexet, egy mozdulattal be is jött elém, és jelezvén, hogy ő azért még lassacskán halad, azonnal vészvillogóra is váltott.
A szemem nem nagyon hitte, a fékezés inkább volt reflex, mint tudatos (tudatos csak az volt, hogy az előzősáv is foglalt, oda nem menekülhetek), és métereken múlt, hogy nekik nem rohantam. Mögöttem persze kürt és jogos anyázás.
Semmi oka nem volt az állatjának nem utazótempóig gyorsulni, és azután váltani.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 07:30:52

@dr. mesterséges színezék:

És tényleg. Innen vettem az ötletet, kipróbáltam, működik. Egyből tudja a baromállat, hogy hol a helye.

dr. mesterséges színezék 2017.04.19. 07:31:10

@bartzee: Sok legveszélyesebbje van. Ótópályán imádom a "van szép szürke kocsim, de elfelejtek refit kapcsolna, és ha valaki szemből villantással vagy előttem 2-3 vészvillogó ütemmel jelez, azt se vagyok képes dekódolni, mert fel se tételezem, hogy a vezetés kommunikációból is áll, pláne nem felém" stílust.
Csak mennek, elvégre ők látnak, a többi nem számít.

drbakonyililla 2017.04.19. 07:56:07

Nagyon tetszik a cikk, gratulálok! Az előttem hozzászólókhoz még hozzátenném az alábbi kategóriát: "istennek sem kapcsolok lámpát, mer' sokat fogyaszt" Egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet felkapcsolni a világítást! Este, ködben, autópályán simán látni kivilágítatlan autót, akire ha villogsz, hogy testvír, kapcsold már fel, még neki áll feljebb. És természetesen ezek az autók általában jól látható fehér vagy szürke színűek.

gigabursch 2017.04.19. 08:03:23

Nagyjából jó a lista, míg pár közhellyel bővíthető, de azok, akik ezt elkövetik, leginkább analfabéták.

RHalacska 2017.04.19. 08:12:49

A cikkben felsoroltakon kívül, régóta keresem a válasz arra, hogy miért nem lehet felkapcsolni a lámpát mondjuk oly szép időben, mint ma reggel 6 körül. Ha jól tudom, Mo-n kötelező lakott területen kívül, de ma 2 busz is lámpa nélkül kódorgott. Nagy élmény felfedezni, hogy az esőfüggöny mögött egy szürke autó jön kivilágítatlanul. lassan30 éve az első mozdulatom a motor beindítása után a tompított felkapcsolása. Látszani.
Amit még nem értek: ha dugó van, miért tartanak sokan 40 méteres követési távolságot?! Komolyan tegnap a Rákóczi úti dugóban vagy három autó nagyobb távot tartott, mint autópályán 130nál, és mentünk 5tel. Ha meg elfogy előttük a dugó, üres az utca, mennek akár 30 cal is, 50 helyett. (Rákóczi út, de minden bp.-i út minden napos esemény)
Szóval írja meg már nekem valaki, hogy miért nem lehet lámpát kapcsolni, és felvenni a forgalom ritmusát?
Az oktatóm mondta, aki nem engedett a tanuló autóval a forgalom tempója alatt autózni, hogy ne tarts fel másokat, ők is a céljukhoz akarnak érni.

mildi 2017.04.19. 08:13:27

naja, az index a kanyarodási szándékot hivatott jelezni, nem a kanyarodást, azt már látom én is :(

roli101 2017.04.19. 08:17:52

@firg_firg: Pedig hidd el, hogy az agyonszabályozott rendszerekben élni, közlekedni a legrosszabb. Vezetés közben folyamatosan azon kell gondolkodnod, hogy adott szituációban kinek van elsőbbsége. A lassú felfogású embereknél ez sok időt vesz igénybe, félnek is, hogy rosszul emlékeznek a szabályra, főleg, mert gyakran változik, ezért tötymörögnek a forgalomban. Ha csak egy szabály lenne, ami könnyen eldönthető, pl. akinek nagyobb kocsija van vagy aki hamarabb ér a kereszteződésbe, annak van elsőbbsége, akkor sokkal jobb lenne a közlekedés. A közút valóban közlekedésre való, nem csak kirándulásra, városnézésre. Van aki siet, mert dolga van, van aki várost néz. De jó lenne, ha nem a kirándulókhoz igazodna mindenki.
Vajon miért vannak vezetéstechnikai tréningek, ha szerinted semmi szükség rájuk. Vezetés közben a reflexre nagy szükség van, hiszen akkor is kialakulhat balesetveszély, ha senki se szabálytalan. Nálunk ezek szinte mind balesettel végződnek, mert az elkényelmesedett vezetők fel se tudnak eszmélni, hogy mi folyik körülöttük.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2017.04.19. 08:28:48

Én a "mindenki a haverom" típust hiányolom. Ő az, akit nem érdekel mekkora sor áll mögötte, mindenkit beenged a sorba, sőt, ha rávillantasz, még gyök 2-re csökkenti a sebességét, hogy nehogy már.
Jellemzően Dunakeszi környékén találkozom ezekkel a jótékony lelkekkel.

Guszty 2017.04.19. 08:29:50

A legtöbbel egyetértek, kivéve a "surranópályát". Persze más, ha a leálló-, kanyarodósávban megy előre, vagy a forgalom elől elzárt területen, de ha két sáv van, azt azért építették, hogy kihasználják az autósok. Ott van pl. az Egérút belső vége: A Kelenföldi pu. felé (Olajbogyó u.) két kanyarodó sáv van, ami kb. 150 m múlva egy sávra szűkül. A sok idióta mind a belső sávba sorol a lámpa előtt, a sor vége már a Bazsalikom utcáig tart. Ha mindkét sávba állnának, kb. kétszer annyi autó mehetne át egy lámpaváltásra, utána bőven van idő besorolni mindenkinek, mielőtt újra zöld lesz.

Almás Peti 2017.04.19. 08:34:07

"Pedig, ha egyesek netán méltóztatnának időben kitenni az indexet és látnád, mit is szeretnének csinálni, akár át is tudnál menni a kereszteződésen és nem kellene megvárnod míg újabb 6-8-10 autó elmegy, hogy végre szabad legyen az út előtted."

Ez így ebben a formában nem feltétlen, mivel emlékeim szerint a KRESZ azt mondja, hogy meg kell arról győződni, hogy az ember azt is csinálja, amit jelez. Tehát te így is úgy is kivárod. Márha egy balesetnél nem akarsz magyarázkodni.

Szerintem. De természetesen mindenki rosszul vezet, csak én vagyok egy vargamisi, ha szedem a gyógyszereimet. :)

Társasjáték ez, kéretik úgy is kezelni. :)

Sütemény1975 2017.04.19. 08:34:26

Kamionosként mennyit tudnék mesélni erről. Sajnos autópályán nem tanítják meg közlekedni az embereket. És ez nem magyar sajátosság.

Phteven 2017.04.19. 08:40:25

@Guszty: Gondolom ez a surranópályás gondolatod addig igaz, amíg te előzöd az előtted várakozókat. Ha téged előznek pofátlanul, akkor a kurvaanyuka?! :-)

Phteven 2017.04.19. 08:42:20

A kétsávos körforgalomról mi a vélemény? Amikor a belső sáv egyenesen átvisz a körforgalmon, eközben oldalról a külső sávban kényelmesen be tudnak csatlakozni? A gyakorlatban persze mindenki megy tovább a külső sávban, eközben az oldalról érkezők várakoznak.

RHalacska 2017.04.19. 08:48:43

@Phteven: Mindennapi probléma. A többsávos körforgalomban a jobb sáv az a felhajtásra, és a lehajtásra szolgál a következő kijáratnál. Csak ezt sokan nem tudják. "Meg különben is, mi az hogy segítsek másoknak?" Nem mással, csak a szabályok betartásával. :( Segítségről, udvariasságról nem beszélünk.

kolack 2017.04.19. 08:54:25

A cikkben két pontra reflektálnék:

1. Aki nem akar beengedni a másik sávból. Az a helyzet, hogy ez szabályos a KRESZ szempontjából, hiszen az egyenesen haladónak mindig elsőbbsége van, aki sávot akar váltani, vagy elfogy a sávja, annak bizony türelmesen várnia kell míg át tud sorolni. Nem evidencia, hogy be KELL engedni, mégis így viselkednek sokan, hogy márpedig őt engedjék be. Csak amikor mondjuk az elfogyó sávban is sok autó áll és valami balf*sz elkezd mindenkit beengedni, akkor pont az a sor áll meg és keletkezik a dugó, amelynek elsőbbsége lenne és haladhatna.
Én pont azt rühellem, mikor valaki akkor is átfurakszik a másik sávból, ha azzal a saját és más autójának épségét is veszélyezteti.

2. Autópályás előzés, 'tolás', villogás. Azért ne hagyjuk ki ebből a részből, hogy az efféle előzők többségének is baj van az agyában. 10-ből 8 ilyen előző pl. 1-5 km/h-s sebességkülönbséggel kezdi előzni a másik autót. Így az előzés kb. 10 percig tart, szép sort felgyűjtve maga mögött. Ez mondjuk 120 feletti tempók esetén még hagyján, de amikor 80-100-al tütymörög valaki 10 percig a belső sávban mert ő most előz, azt tényleg le kéne rúgni a pályáról. A másik ilyen 10-ből 8 aki vagy nem néz tükörbe előzés előtt és szépen kivág (akár irányjelzővel, akár nem). Akkor is kivág ha látja, hogy már féktávon belül vagy, oldd meg, ő a hülye, neked kell vigyáznod rá. A külön kis kedvencem ezek közül aki megvárja míg szinte az autójával egy vonalba nem érsz és akkor vág át eléd, mert ő most előz.

A fent említetteken kívül még számos példát tudnék mesélni, gyakorlatilag könyv terjedelemben tudnék eseteket sorolni. Mégis kiemelnék egyet-kettőt, amivel rávilágítok mennyire balf*sz sofőr szinte mindenki. Igen, szinte mindenki. Azt hiszi magáról mindenki, hogy mekkora k*rva jó sofőr, pedig rohadtul nem, van aki a KRESZ alapjaival sincs tisztában.

Körforgalom:
- az emberek többsége nem tudja használni a körforgalmat, nem érti
- befelé irányjelez, kifelé nem
- sehol nem irányjelez, csak megy amerre lát
- megáll a körforgalomBAN, mert előzékenyen beenged másik irányból autósokat. Mindez hirtelen jut eszébe, ezért alig tudsz megállni mögötte.
- ha nem néz el balra, akkor abban az irányban semmi nem történik, gond nélkül behajt a körforgalomba - vészfékezésre kényszerítve a benne haladó(ka)t

Párhuzamos sávok:
- sávváltáskor vagy elfogyó sáv esetén úgy érzi, őt kötelesség beengedni és nem megvárakoztatni
- nincs elsőbbsége sávváltáskor, de azért ráhúzza a másikra a kormányt, befurakszik akkor is. Ha a másik rádudál, hangos anyázással neki áll feljebb. Szívlapátot tegyetek a csomagtartóba, és ha ilyennel találkoztok, ott a helyszínen verjétek vele habos péppé a gyökér fejét.
- személyes sztori: anyós ülésen utazom, párhuzamos sáv, a bal oldali elfogyó, csávót nem engedjük be szívességből, ezért letekert ablaknál hangosan anyázik, hogy "jobbkéz szabály". Azóta is sírva röhögünk ahányszor felmerül a sztori.

Zebra:
- nem áll meg a zebránál (ebből a legveszélyesebb faj az anyuka, csemetével a hátsó ülésen, reggel ovi vagy isi felé menet. Lelépsz a zebráról, úgy b*sz el mint annak a rendje)
- megáll, de a zebrán
- haladsz át a zebrán, az út kvázi közepén vagy, de nem áll meg, majdnem elsodor
- haladsz át a zebrán, az út kvázi közepén vagy, majdnem elsodor, majd hirtelen lefékez és megáll az orrod előtt a zebrán a kocsisor miatt
- kocsisor van, de akkor is 20 centire kell az előtte állótól lennie, nehogy lemaradjon valamiről, kvázi megáll a zebrán
- akkor is megáll, ha a gyalogos még most indul el otthonról. Láttam olyat, hogy a gyalogos vagy 10 méterre volt a zebrától, a gyökér megállt és megvárta míg a zebrához ér. Slusszpoén, hogy a gyalogos nem akart átmenni az úton, ment tovább a járdán.

Kereszteződés
- mindegy, hogy nem tud tovább haladni és ezzel a többi irányt blokkolja, ő behajt
- akkor sem hajt be ha már lehetne, minden más irányból beenged mindenkit, így sosem tud áthaladni a kereszteződésen, mert így soha nem fér be az el nem fogyó kocsisor mögé. Tökölődés a négyzeten.
- balra kanyarodva elé vág az egyenesen haladónak, ha ezt jelzed neki akkor még ő háborodik fel, mert nem ismeri a KRESZ-t

Sebesség
- mindig indokolatlanul a megengedett sebesség alatt halad 10-30 km/h-val, több kilométeres sort generálva és leszarva. Indokolatlan lassúhajtásért miért nem büntet a rendőr? Amikor megy főúton személyautóval 60-al, mögötte meg a másik településig ér a sor...
- nem ismeri a táblákat, a környezet alapján saccolja meg mennyivel mehet. Pl. főútvonal, mehetne 90-el, de mivel vannak épületek az út mellett, csak 50-el megy, mert azt hiszi a gyökér, hogy lakott területen van (nincs lakott terület tábla).

Összességében az a véleményem, hogy a tökölödők, határozatlanok, bénák, rutintalanok a legveszélyesebbek a forgalomban, mindig ezekre a hülyékre kell nekünk vigyázni ha nem akarjuk, hogy nekik és nekünk bajunk legyen. Innen üzenem mindenkinek: vezessetek áramot, ne autót.

motore mio 2017.04.19. 09:00:54

Elolvastam a cikket... Nos, 1993 óta vezetek aktívan a budapesti forgalomban motorral, munkaidőben kocsival, a szabadidőben meg a családdal kocsival. Átlagban heti 4-500 km-et vezetek az agglomerációban, és Bp-n. ebben a motorozás és a céges autózás is benne van. Be kell, hogy valljam nekem már nincs türelmem a sok bénához... Egy kicsit megfordíthatnánk a cikket azon szemüvegen keresztül is, hogy milyen alaptípusok hátráltatják ezt az össznépi hömpölygést!!! Belátom, azáltal, hogy 24 éve aktívan motorozok egy hangyányit (sokkal) jobb a reakcióidőm, mint egy átlag autósnak, pláne aki nem szívből, hanem kötelező módon vezet. De tény, hogy ha lenne rá jogszabályi hely, akkor rengeteg embertől el kellene venni a jogosítványt, mert annyira alkalmatlanok rá. Bárki vitázhat itt Velem kommentben, ezt látom nap mint nap!

RHalacska 2017.04.19. 09:08:42

@motore mio: 1989 óta autózom, Bp-en, és aglomerációban, sokszor heti átlagban többet is megyek mint te. Nekem is elfogyott a türelmem a tötymörgőkkel, a feleslegesen furakodókkal, a bevágókkal, és általában azokkal, akik azt hiszik egyedül vannak az utakon. A hozzászólók többsége úgy van vele mint te. Ugyanis a felsorolt típusok hátráltatják a "hömpölygést". Láttam olyan országot, ahol ugyan 120 nál gyorsabban az autópálya sem ment, de az egész folyamatosan ment, nem volt sem túl lassú, sem túl gyors, mindezt 5+ sávon előadva. Nálunk már rég állt volna minden, ott meg ment 100zal az autópálya.

Rabgiliszta 2017.04.19. 09:23:33

Néhány további archetípus, akitől a hajam szála égnek áll:

A balra/jobbra indexelő, aki bekanyarodás előtt kihúz a másik irányba, hiszen aaaaaakkora az a Maruti, mint egy csuklós busz, máshogy be sem tudja venni azt a kanyart. Te meg nézel a háta mögött, hogy akkor most mi a rákhalált akar is ez?

A mindentudó, aki fölényesen nem kapcsol nappal tompítottat, hiszen az ő vadiúj szürke verdájában már van automata nappali fény. Tündérbogár, elárulom, hogy ez az üzemmód általában semmilyen helyzetjelző fényt nem kapcsol az autód hátulján, esőben, ködben tehát marhára semmi nem látszik belőled a belső sávban a vízfüggönyön át. Annak sem, aki kétszázzal belédrongyol.

A telekommunikációs zseni, aki a kihangosított telefont vízszintesen kézben tartva a szájához emelve telefonál, miközben egy kézzel vezet, indexel, sebességet vált és eszik. Dejszen megmondták, hogy használj kihangosítót, milyen jó hogy ez az új ájfón kétszázötvenért már helyből tudja. A négyezer forintos felcuppantható tartóra meg már nem telik.

Végül az orosz rulettező, aki a három totálkáros roncsból összehegesztett valamivel óvatoskodik fel az autópályára, hátha ma nem kapják el, és hajókéményt megcsúfoló, enyhén sültkolbász-szagú füstfalat húzva maga után iszkol a következő lehajtóig. A hátsó üléssoron ide-oda nyakló fejek jelzik, hogy bealudtak a kollégák. Bekötve természetesen senki nincs, a négy kerék is négy különböző nyomvonalon halad, a kasztni is kicsit oldalaz.
Értem én, hogy ez valójában egy szomorú szociokrimi, mert valaki csak így jut el munkába, és minden tiszteletem a bátorságukért, hogy legalább megpróbálnak talpon maradni, de basszus, azt kockáztatva minden nap, hogy vagy hazaérünk a családhoz, vagy nem???

flea 2017.04.19. 09:23:34

Körforgalomban behajtáskor balra indexelésnek lehet értelme, egyrészt többsávos körforgalomnál (bár abból nálunk nem építenek normálisat), másrészt olyan helyeken, ahol a jobbra indexelés annyira nem szokás, hogy már információértéke van annak, hogy "nem, nem az van, hogy én sem indexelek, TÉNYLEG nem megyek ki még"... :)
Egyébként nem értem, kit és miért zavar egy balra indexelő a körforgalomban, ha értelme nincs is: megtéveszteni nem fog vele, akkor meg? Hol van ez egy súlycsoportban a forgalomlassítással, népneveléssel, tahó parkolással?

A "surranópálya" a másik, ami szerintem hülyeség - azokkal értek egyet, akik szerint ott kell besorolni, ahol a sáv elfogy, de legkorábban ahol táblával jelzik, hogy el fog fogyni. Ez nyilván nem vonatkozik azokra, akik a buszsávot veszik igénybe, vagy a záróvonalon át pofátlankodnak vissza valahonnan (tudok ilyen helyeket is).

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.19. 09:29:34

A sebességhatár csak a rosszabb autókra, a gyakorlatlanabb vezetőkre van kitalálva. Tegnap végigjöttem a Balkánon, néha 200-zal haladva.

flea 2017.04.19. 09:31:43

Na, látom, más is emlegette a többsávos körforgalmat. Nálunk szerencsésebb országokban, pl. Franciaországban úgy építik az olyat, hogy minden lehajtónál a külső sáv automatikusan kimegy a lehajtón, a külső kimegy a belsőbe, belül pedig indul egy új. Ezért aztán az ember addig indexel befelé és váltogat beljebb, amíg el nem éri azt a sávot, amin ki akar menni, onnantól pedig marad a seggén és kész. (Innen az a szokás is, hogy egyesek mindig befelé indexelnek a körforgalomban a kívánt lehajtó előttig.) Na, nálunk nem ez van, hanem rajzolnak 2 darab kör alakú sávot egymás mellé, aztán arra számítanak, hogy hátha valaki majd a belsőt is használni fogja. De hát nyilván nem, hiszen ha valaki ezt megtenné, a sok "az én sávomba te ne tolakoggyá" színvonalú közlekedő majd nem engedi őket vissza kihajtani...

flea 2017.04.19. 09:32:30

@flea: (a belső megy ki a külsőbe, nyilván, csak írni nem tudok)

maczuda 2017.04.19. 09:33:13

A felsoroltakon kívül,agyfaszt kapok attól,és sok ikyen van,aki udvariasságból vagy nem tudom miért szarja le a kreszt. sok jobbkezes utca van a környekünkön,haladok szépen lelassítok bekukkantok,megyek tovább. Ha jön valaki jobbról,megállok. És akkor megáll ő is és integet,hogy menjek. Na ekkor nálam elgurul a gyógyszer. Már nem ordibálva káromkodok,mert bent ülnek a gyerekek,csak jól artikulálva suttogom, hogy a k.anyád,higy le tudja szájról olvasni. Persze nem értik mi bajom van,nem fogják fel. A másik,és amúgy ezt főleg nőknél veztem észre (én is nő vagyok,de tudok vezetni), hogy egyszerűen nem hajlandóak flottul közlekedni,nem látják az összefüggéseket,a dinamikát,semmit. Már eljutottam idáig,hogy jobban zavarnak,mint idióta előgetős balfaszok,akik bevágnak mindenki elé. Férjem sokszor röhög,mikor már az autó mozgásából látom,hogy nő vezeti.

maczuda 2017.04.19. 09:35:35

@maczuda: elnézést az elgépelésekért,telefonról írtam. (nem vezetés közben)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.04.19. 09:38:18

Régebben az index az irányváltás jele volt, mára már a gyengeségé... :)

vasgyuszi 2017.04.19. 09:40:44

Ezidáig kategórikusan elutasítottam az övezeto autókat, de az utóbbi idoben gyökeresen megváltozott a hozzáállásom és már nagyon várom a tömeges elterjedésüket, ugyanis olyan mérte´kben megnövekedett a fogalmatlan/béna/dilettáns soforök aránya a forgalomabn, hogy az már számomra is rémiszto. Mert persze elo kell venni azt a szájbavert telefont minden lámpánál és baszkuráni kell. Menet közben csekkolni kell a fészt, mert különben lemarad valamirol a nyomija. Az, hogy nem tud a sávjában kanyarodni, netán közelkedési szituációt felismerni, az már mindegy. Érzékelésem szerint vészes szinten elhülyültek az emberek és már egyre kevésbé alkalmasak az önálló vezetésre. Ki kell venni a kezükbol a kormányt!

AdamTheTux 2017.04.19. 09:50:45

Mintha azt nem tudnák sokan, hogy a közlekedés társasjáték. Egyébként a Bp-en a közelekdési morál még mindig sokkal jobb, mint vidéken.

A hatodik: Ködlámpa fényes nappal tiszta időben minek? Éjjel, és különösen éjjel esőben meg kifejezetten szar.

Az ötödik: a versenyző. Az autója 4 méter és 52 centi, tehát ha négy méter és 53 centis követési távolságot tartok, akkor az számára előzékenység. Nem. Azért tartok követési távolságot, mert nem akarom lezúzni sem az előttem haladó, sem a saját autómat. Amúgy is sokat segíteni a közlekedés dinamikáján, ha 1-2 méterrel nagyobb követési távolságot tartanának az emberek, mert így ha az előtted levő akármi miatt is lassít van hely, amit el lehet "spórolni", és nem az a vége, hogy a 4-5-el mögötted levő autó már áll.

A negyedik: Index, index, index. Annyira nem bonyolult. Oktatóm így tanította: körülnézel, hogy egyáltalán lehetésges-e, amit csinálni akarsz. Kirakod az indexet. Megint körülnézel. Manőver. Kikapcsolod az indexet. Annyira nem bonyolult szerintem. Ráadásul a többieket is segíted. Apró bosszantó dolgokat lehet megelőzni vele: például ha kanyarodás előtt indexelsz, akkor nem kezdek gyorsítani, mert tudom, hogy lassítani fogsz, és bekanyarodsz. Vagy eleve lassabban megyek mögötted, vagy kikerüllek.

A harmadik: Mi az úristen veretes, telibevert, széjjelrúgdosott, fárahúzott haragjért olyan iszonyatosan nehéz autópályán betartani a kibaszott jobbra tarts-ot? És semmi nem zökkenti ki: se a villantás, se az, ha 140+-al megelőzöm, és visszasorolok előtte jobb szélre, megy rendületlenül középen 120-al. Miért, miért, miért?

A második: a lassú. Ne az a baj, ha valaki nem megy a forgalom tempójával, ennek ezerféle oka lehet a műszaki dolgoktól addig, hogy öreg, kezdő, vagy az asszony éppen szoptat a hátsó ülésen. Csak ilyenkor jó lenne, ha észrevenné magát, és úgy választana sávot, hogy a legkisebb fennakadást okozza ezzel. Ehhez képest jellemzően a legbelső sávban tötyög.

Az első: a türelmetlen. Azt gondolná az ember, hogy BMW-k, Audik és Mercik sofőrjei, de a tapasztalatom az, hogy az indexet ugyan nem ismerik, de a biztos lóerők tudatában általában türelmesebbek. Na de a Prius-ok, alulmotorizált kis (francia) autók kopaszodó-pocakosodó sofőrjei, és a (fehér) céges kocsik vezetői hihetetlenek. Egyik alkalommal egy kis szöszi próbált befordulni egy forgalmas főútra - ha nem engedem el, akkor máig ott forgatja a fejét szegényem, én meg mivel amúgy is megálltam, mert be akartam amga is kanyarodni elengedtem - mögöttem már a dudán feküdt az ember. Egy másikat a dugóban állva láttam, amint két kézzel infarktus-közeli állapotban vörös fejjel üvölt, csak mert egy kis bölcsész-szuzuki el merészelt menni mellette, és nem tudott azonnal kikanyarodni. Egy másik majom mögöttem kezdett éktelen dudálásba, amikor egy szerencsétlen (valószínűleg külföldi) az utolsó utáni pillnatban jött rá, hogy mégis a kanyarodó sáv kell neki, és mivel ugyancsak álltam, beegendtem magam elé, hogy ne tartsa fel az egész Hungária körutat. És ez csak pár kirívó eset.

Van még mit tanulni, na...

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.04.19. 09:57:14

Ahelyett, hogy mindenki maradna ott, ahol most van, és akkor nem lenne ennyi baj a sok autóssal meg biciklissel meg ilyenekkel!

mandruc 2017.04.19. 09:59:19

Én most kezdtem el vezetni rendszeresen, és igyekszem minden szabályt betartani, minden esetben arra figyelni, hogy ne törjem össze magam és másokat sem, és ne is akadályozzak senkit, de én is érjek haza azért. Szerintem az a gond, hogy itt egyből mindenki Fittpaldinak született, és az sem jó, ha valaki bunkó és tolakodik, meg sa sem, ha valaki előzékeny. Egyszerűen az a gond, hogy mások is vannak is az utakon. Tudom, fel kell venni a forgalom ritmusát, stb, de ehhez némi gyakorlatra van szükség, amit a forgalomban lehet megszerezni. Örülnék, ha az autósok esetleg arra is gondolnának, h vannak olyanok is a forgalomban, akik nem idióták, csak gyakorlatlanok.
Egyébként meg a tahók legfontosabb alaptípusa kimaradt: TAXISOK :-)

Terézágyú 2017.04.19. 10:06:21

Az nem az autósok hibája, hanem az autógyártóké, hogy nem lehet kikapcsolni a dübörgő zenét az autókban. Vagy ha ki is lehet kapcsolni, a motor beindításakor automatikusan megszólal...

Sok autóban pedig automatikus ajtócsapódási hangeffektus is van: egyetlen személy kiszállásakor is 4-5 ajtócsapódás hallatszik - jellemzően éjjel.

RHalacska 2017.04.19. 10:10:02

@mandruc: SOk balesetmentes kilométert kívánok! Amit az oktatóm mondott, mikor elengedett a sikeres vizsga után: 1. Tanuld meg készség szinten kezelni az autót, hogy ne arra figyelj, hol a váltó, hanem a forgalomra. 2. Vedd fel a forgalom ritmusát! Ne akadályozz másokat, nem tudhatod miért siet. Az autó mindig a semmiből kerül elő, 5 percen meg semmi nem múlik, csak az életed!

Ami elszomorított egyik nap: buszforgalommal rendelkező főút, péntek délután. Oktató autóban feszít a tanuló, és már a 20 km/h-t is elérte, ez elég is halad ennyivel tovább. Az oktató hagyta. Az enyém beletaposott volna a gázba, hogy "Figyelj már, mögötted a csuklós busz! Nem vakációzunk, hanem haladjunk".

blaubner 2017.04.19. 10:13:43

különösen bosszantó, ha taxis sz..ik magasról a kreszre, pedig saját bőrén tapasztalhatná a hátrányait. pl. sokan folyamatosan nyomják a ködlámpát pesten jó időben is + ritkán indexelnek...

MiKeyRuLeS 2017.04.19. 10:14:00

@maczuda: most nálad attól gurul el a gyógyszer, hogy valaki elenged és lemond az elsőbbségéről? Akkor valószínűleg az a sofőr vagy, aki a becsatlakozó útról/behajtóról/bejáróról/másik sávból/stb soha nem engedsz be senkit, sőt ha sor van, akkor ráhúzódsz a sorra elzárva a kihajtást, mert ha mégis ilyent tennél, akkor magaddal szemben kellene anyáznod és a férjeddel magadon röhögnétek.
Szánalom.

flobeer 2017.04.19. 10:14:01

Amikor késésben vagy, és soklámpas kereszteződés előtt 200 méterrel 40-el tötymörög a piros/sárga Suzukival, miközben zöld a lámpa, és ha felgyorsítana 46-ra, akkor ő és a mögötte vonatozó 5 másik autó még pont átérne a zöldön. Hiában tolod le az útról, akkor is tartja a 40-et 200 méteren keresztül, ézert perceken keresztül szopsz mögötte a pirosnál. Mindezt azok után, hogy már a teljes Budakeszi utat végigvonaztad mögötte 40-50 km/h-val.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 10:19:26

Az a gond a magyar közlekedési kutlúrával, hogy megette a fene úgyahogy van.

Sokat pályázok, használom a Waze-t is és többször is felmerült bennem, hogy amikor emberek azt hiszik, hogy 130-135 km/h-val haladnak, akkor a valóságban éppen karcolják a 120-at. Ez nem lenne probléma, ha nem a belső sávban gondolná úgy, hogy neki is joga van ott menni. Pedig nincs joga feltartóztatni azt aki gyorsabban akar menni, még ha egy X6-os BMW-s is, aki 200-zal halad.

Nekem 2.0 tdi Mondeo-m van és a GPS adatok alapján mért 140-150 km/h utazósebességet választom meg, ahol tudok és van értelme ott jobbra sorolok, és ha jön mögöttem egy Bömös, Audi-s, Mercis, stb. szervdonor, akkor félrehúzodok, hadd menjen. De azoktól agyfaszt kapok, akik gyökketővel gyorsabban mennek a külső sávhoz képest és úgy gondolják, hogy ha érkezik valaki mögötte gyorsabban, akkor csak azért sem húzodik ki. Igen. Akkor elsőre balra index, majd villogás, aztán beleállok a seggébe és duda. Mert a kurvaanyját és takarodjon onnan, ne ő akarjon rendszabályozni, azért van a rendőrség meg a Véda.

Hizdahr zo Loraq 2017.04.19. 10:20:50

@Guszty: A surranópályás az egészen konkrétan a leállósávban előrenyomakodókról szól, ne értsük félre.

Terézágyú 2017.04.19. 10:24:05

@Mr. TrúLáv:
Értem, a magyar közelekedéskultúrával két gond van: a sofőrök túl gyorsan hajtanak - és túl lassan.

maczuda 2017.04.19. 10:24:27

@MiKeyRuLeS: húú nagyon tévedsz,abszolút nem ez vagyok. Azért kapok agyfaszt,mert neki van elsőbbsége,és nem használja ki. Tényleg nem érthető? Megállok mert neko van elsőbbsége. Ne udvariaskodjon. Nem érthető? Baromi szánalmas vagy,hogy olyanokat írsz rólam,amiket soha életemben nem csináltam mert nem vagyok egy bunkó faszparaszt.

Csak Norris 2017.04.19. 10:25:16

@vasgyuszi: "Ezidáig kategórikusan elutasítottam az övezeto autókat,"

Miután dolgoztam a VW-nak fejlesztöként (nem autó hanem termelö gépeket), és látom hogy mennyire elfelejtették, mi a precizitás, én nem annyira várom. (föleg hogy nemsokára kezdik a tesztelést forgalomban Salzgitter-Hannover-Braunschweig háromszögben...

maczuda 2017.04.19. 10:30:20

@MiKeyRuLeS: de ha nem érted mi ezzel a gond,te sem tudsz vezetni csak veszélyezteted a többi közlekedőt....

PonDrow 2017.04.19. 10:35:15

Lassú jármű mögött felgyűlt sor. Utolérem őket és megelőzök párat. Majd amelyik elé szabályosan, nem veszélyesen visszasorolok, elkezd villogtatni és dudálni, hogy mit képzelek?! :D Ja vazze, ha te nem mersz előzni, attól még mást hagyjál. :D

Tom Bradley 2017.04.19. 10:35:45

@Phteven: Kétsávos körforgalomban azoktól kapok idegbajt, akik a belső sávból közvetlenül akarnak kihajtani az egy sávos kihajtón. Ok, hogy ha több kijáratnyi távot mennek, akkor bemennek a belsőbe, de onnét időben ki kell sorolni, nem közvetlenül kihajtani Példa: Auchannál levő körforgalom Budaörsön - csak egysávos kihajtók vannak.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 10:38:16

@Terézágyú: Ez is lehetne egy megállapítás, de annak ellenére, hogy az olaszok borzalmasan és életveszélyesen vezetnek, de náluk van olyan, hogy autóúton, ha látják, hogy mögöttük valaki dinamikusabban érzkezik, akkor lehúzódnak az út szélére, akár a felfestésen is túl, egyrészt, hogy belássa az utat, másrész, hogy elférjen előzésnél. És akik szemből jönnek, azok is kihúzodnak. Így akár 3 autó is nyugodtan haladhat. Nem mondom, hogy szabályos vagy nem veszélyes, de ezt itthon is be lehetne vezetni. Az, hogy egy 110 km/h-ás, 1x1-es autóúton tögymörögnek 70-nel, de ha véletlenül bele is néz a tükörbe, akkor is inkább középre húzódik, nehogy megelőzd. A jószándék csírája sincs meg a sofőrökben.
Illetve egyre inkább az a gyanúm, hogy az emberek nem használják a visszapillantó tükröket a kocsiban. A fedélezeti kamerám veszi az utasteret is, egyszer visszanéztem a felvételt, maximum 10 másodpercenként belenézek az egyik tükörbe, csak egy pillantásra. Én nem is érzékelem ezt vezetés közben, de mégis teljesen tisztában vagyok a körülöttem lévő közlekedési helyzettel. Osztrákoknál, németeknél ha látják, hogy nagyobb sebeséggel jövök mint ahogy ők haladnak a belső sávban, azonnal húzódnak le. És nem kell 250-nnel menni hozzá.

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.04.19. 10:38:20

Be kell, hogy valljam nekem már nincs türelmem a sok bénához... " irja egy olvtárs.
Majd sok év vezetés után lesz türelmed
Ahogy olvasom, itt mindenkinek valami baja van a másikkal. Nekem nincs.
Megemliteném, hogy kb. 48 éve vezetek és motorozok/motoroztam Bp-en.

Swind 2017.04.19. 10:40:10

A belső sávban másokat direkt feltartó, meg a megengedett sebeségnél úgysem mehet gyorsabban örök vitához (17 éve olvasom a neten hetente):

A szabályokat be kell tartanod, de TILOS másokkal betartatnod.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 10:46:39

@Swind: Mondjuk az az édes, amikor előttem 4-5 autó megy 100-zal a belsősávban, és amikor beérem őket, akkor felfogom, hogy valószínüleg nem az előttem haladó zsírúj Megane, a 3 literes benzines v6-ossal(csak mondtam valamit) szarakodik, hanem a nyugdíjas Suzuki-s 200 méterrel előtte, de mégis mögöttem érkezik 200-zal a Land Rover-es villogva és dudálva, akkor csak nézelődök, hogy mégis mit vár el tőlem? Menjek be a mellettem haladó kamionkonvoj közé? Vagy az egyik kamion alá? :)
Ilyenkor amikor bejön mögém 10 centire szoktam elkezdeni ablakot mosni. :D

korlat 2017.04.19. 10:47:02

@NaC: ezért nem indexelsz? nem értem az összefüggést...

Csak Norris 2017.04.19. 10:47:08

70-es Henrik: mindenhol 70-nel megy. Lakott területen is.

Ráérö Robi: Lámpána´l ´latalában elöl van. Nagyon ráér, és spórolni is akar, így nem érdekli hogy utána max 2 autó jut át.

Kilométeres Kata: A lámpánál "kilométer" helyet hagy az elötte levöhöz.
Akkor idegesítö, ha miatta nem tudsz bemenni a jobbra/balra kanyarodó sávba, mert az ilyenek miatt kétszer akkora a sor.
Az ilyenek a dugóban lusták kivenni üresbe, és újra indulni, így amikor a dugó kicsit begyorsul, ök akkor is gurulnak 1-esben alapjáraton, és szó szerint 100m követési távolságot okoznak.

Bárány Bandi: Igazi birka. Nem elöz. A 70-nel szüttyögö (vagy németeknél a 70-et betartó LKW) után megy 70-nel. Látszik, hogy épp emészt, és semmi motivációja elözni, akkor Sem, ha neki 100 a megendegett, és 5km egyenes szakaszon semmi nem jön szembe. Magában nem veszélyes. Viszont ha 5-6 összejön, akkor már lehet hogy kevés lesz a belátható szakasz. Ha mégis elkezded elözni a sort, és idöközben megjelenik messze egy szembejövö, és mekéretszkedsz, ö ragaszkodik a követési távolságához, és böszen villog, hogy bementél.

Vesebeteg Vilmos: àltalában VW-t, Audit vagy valamit a konszernböl hajt. Mindig siet, rátapad az emberre, ha van 1 centi akkor kivág elözni. Jobbra csak nagyobb kanyarodási ívet ismer, mindjárt a belsö sávba kanyarodik(ha van), mert úgyis ö a gyorsabb.
A lényeg hogy odaérjen a WC-re, mert már talán be is ment pár csepp, és csíp a pisi...

Kalapos Kálmán: nem ismeri a körforgalmat. Régen ott alá-fölé rendetútak keresztezödése Volt.
Ha az egykori alárendelt útról jön, akkor a 20 évvel ezelötti Rutin szerint megvárja a balról jövö még 500m-re jövöt.

Bamba Béla: Zöldnél kiszámíthatatlan. Nem imseri, mi a teli zöld, és mit jelent amikor nyíl van. Néha eléd kanyarodik szemböl, mert neki szép nagy kerek zöld van.
Máskor meg rájön hogy a múltkor nem sikerült, elötted áll, zöld nyíl balra, és megáll a keresztezödés közepén, hogy ugyan jön-e a szembe jövö sor.

Ha föuton kikanyarodik eléd, te udvariasan lelépsz a gázról, ez neki nem elég. Ha adna gázt, nem lenne semmi gondod, de ö 500-600m-t 40-nel tesz meg, majd felébred, és felgyorsít a megengedettre.(miután téged már fékezésre kényszerített)
A másik kedves húzása, amikor messze vagy, megvárja hogy közel érj, nehogy m´ßas kiférjen rajta kívül, és az utolsó bpillanat elött kijön, ezzel neked is meg a mögötte várakozóknak is sz´p napot okozva.

EG0 2017.04.19. 10:47:57

" érkezik a surranópályán a „leleményes” srác"
És milyen jól teszi! Meg kellene itthon is tanulni, hogy töltsük fel a párhuzamosan haladó de megszűnő sávokat, és a végén cipzárként zárni a két sort.

"Budapesten sávváltás elõtt indexelni -> egybõl húzom a kormányt."
Pont az ellenkezőjét tapasztalom. Ha indexelek, beengednek. Ha valaki húzza rám a kormányt index nélkül, nem engedem be.

Az "átérek a narancssárgán" és a " eltorlaszolja az oldalról érkezők útját" az két független jelenség. Az elsővel semmi bajom, a másodikért venném el a jogosítványt is.

"türelmetlen. Azt gondolná az ember, hogy BMW-k, Audik és Mercik sofőrjei, de... türelmesebbek."
Úgy fogalmaznék inkább, hogy átlagosan (!) jobban vezetnek és intelligensebbek, mint a szakadt Suzukisek (nyilván nem a 20-30 éves szakadt prémium autókra gondolok most), emiatt számomra sokkal kiszámíthatóbb, hogy mikor mit fognak csinálni, mint pl. a női vezetők egy jelentős része, akik teljesen random nyomnak satuféket a belső sávban, ahol egyébként is megengedett mínusz 20-al mentek, vagy pl. tökéletesen vakok a motorosokra. (Igen, én is ismerek jól vezető kivételeket nők között.)

Swind 2017.04.19. 10:48:54

@Mr. TrúLáv: Ilyenkor finoman megérintem a féket (van az első pár milliméteren egy holtjáték ahol még nem fékez de a lámpa felvillan), le szoktak maradni.

korlat 2017.04.19. 10:50:26

szerintem az a baj, hogy nincs megfelel oktatás MO-n. Az alapvető magatartásról nem esik szó az oktatás során. Kenőpénz az megy (legalábbis 12éve ment), meg a bohóckodás, meg a tanitandó órák elsunnyogása, de közösségben való közlekedésre nem tanitják az embereket...

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 10:53:31

@Swind: nos, az a bűncselekmény kategória, vagy valami ilyesmi, sőt, ha van fedélezeti kamerája és egy ilyen után besétál egy rendőrségre, akkor megszopatnak. Én is csináltam ilyet egyszer-kétszer, de annyit nem ér meg, hogy mondjuk a hülye emiatt úgy beletaposson a fékbe vagy félrerántsa a kormányt, hogy tömegbalesetet okozon. Nehéz lenne elaludni utána este. Szerintem a spricnizés, ablakmosás sokkal hatékonyabb. :D

Swind 2017.04.19. 10:55:51

@Mr. TrúLáv: De spirázd túl, messze nem bűnycselekmény kategória.

dr. pretender 2017.04.19. 10:58:14

akik nem értik, mi az a "jobbra tarts" az autópályán és miért jó

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 10:59:01

@Swind: régen volt, hogy fékezése helyett(én is ismerem a fék holtjátékát) felkapcsoltam a hátsó ködlámpát egy pillanatra, de mint mondtam, onnantól ha valami baj lesz, te viszed el a balhét. Itt egy példa: jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/kozuti-veszelyeztetes-az-autopalyan

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:03:25

@Swind: közúti veszélyeztetés...szerintem sem helyes "megrendszabályozni" azt aki mögöttünk halad.
Egyébként ha sok ideje vezetsz ezt illene tudni: Közúti veszélyeztetés. A közúti baleset okozása gondatlan bűncselekmény.

Swind 2017.04.19. 11:07:33

@Mr. TrúLáv: Épp ráérek, szóval belemegyek. Elolvastam a linkelt cikket, ez már egy bonyolultabb szitu, eleve azzal, hogy jobbról előzött, bevágott, büntetett.
Ha valaki rátapad a lökhárítódra, akár hosszú percekig az életedet veszélyezteti, hiszen, bármilyen valós forgalmi okból is fékezhetsz, akár azért mert olyan forgalmi akadály is lehet az úton, amit te látsz, a hárul jövő pedig nem. Enyhébb figyelmeztetés egy felvillanó féklámpa , mint az ablakmosó, ami ha túl jól sikerül, még veszélyesebb mint amit eddig a hátul haladó csinált veled. Akár rád is, szóval életösztön.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:08:05

@Swind: Addig nincs baj ameddig az idióta elvörösödött fejjel kurvaanyázik mögötted a fékpedálod megpöccintésére.
Igazából nem akarok pálcát törni feletted, mert én is csináltam ilyet...de lehet, hogy neked is itt az ideje más megoldást keresni, hogy levezesd a feszkót, ha valaki a seggedbe tapad.
Az tuti, hogy ez az ártatlannak tűnő féklámpázás komoly szankciókat von maga után.

2017.04.19. 11:08:15

@ComLo: egyetértek. Divatos és nagyon eltúlzott dolog szidni a magyar közlekedési kultúrát miközben egyáltalán nem rossz. Az emberek egyre jobban figyelnek egymásra. A poszt kiragadott kirivó esetek, nem általánosság.

Swind 2017.04.19. 11:09:33

@Mr. TrúLáv: Ez több minbt feszkó, konkrétan halálfélelem, ,mikor nagy sebeséggel vonatozunk.

Duplaxiii 2017.04.19. 11:11:40

Aktuális téma, de tényleg kell kéthavonta egy ilyen?
A téma ráadásul nem definiálható, nem törvényesíthető problémákat jelez, azaz mindenkinek egyedi dolgokat fogalmaz meg.
Értelmetlennek tartom, hogy a posztoló másokat minősít, miközben holna egy másik posztoló meg az ő stílusát hozza fel idegesítőnek.
A fiatal idenekemazoroszlánt fittipaldiknak minden idegesítő, ami nem az ő stílusuk, az idősebbeket a fiatalok stílusa idegesíti, de mind-mind szubjektív és csak indulatalapú.
Egyetlen sarokpont lehet: KRESZ!
Ha ezt előbb MINDENKI betratja, onnantól nézhetjük mi az idegesítő. És kinek.
A kommentek legtöbbje okos reakciók, de egyrész azok is szabálysértők, és sok a KRESZ alapjait sem ismerik.
Tehát ostoba vagyok, nem ismerem a szabályokat, de idegesít a másik, ezért lereagálom másik szabálytalansággal. Ügyes és követendő?
Tegnap itt nálunk egy Porsche terepjárós bunkó dudálva, motortbőgetve tolakodott a kétsávos főúton, mert a két sávban egy tucat autós a szabályok szerint óvatosak voltak (veszélyes kereszteződés, villamosvonal, keresztirányú forgalom stb.) tehát időben jelezve lassítottak a fordulás előtt, senki sem ment gyorsan, hanem 45-50 körülire gyorsítva haladtak, mert 300 méterre éppen pirosra váltott a lámpa.
A Porschés közéjük robbant, tolakodott, dudált és veszekedett, mert neki az járt volna, hpgy mindenki eltakarodik előle, hogy 100-al érkezzen a lámpához.
Ez a Porsches lehet, hogy most itt kommentel, és szidja a lassú, szabályos autósokat.
Mert ma a többségnek EZ az idegesítő, a szabályok, útviszonyok... Nem zavarja a telefonáló bunkó, a nyalókutyát a szélvédő előtt tároló szőke ribanc, a versenyző audis, bmw-s, mert ma ez az alap, és ami ettől eltér, az idegesítő...

Csak Norris 2017.04.19. 11:12:17

@Mr. TrúLáv: Extrém esetben igen, de 1. aki rádtapad az nem vészélyeztetés? 2. Mivel bizonyítja, hogy te mondjuk nem valamitöl megijedtél az út széleén, amit a Kamera nem lát?
Érdekes is lenne mondjuk minden átszaladó gyerek elött gyorsan a tükörbe nézni, hogy polcvágenes pali nincs rádtapadva.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:14:13

Lehet, hogy a belinkelt cikk összetettebb, de ettől eltekintve, mint mondottam, ha van fedélzeti kamerája a csókának akire rávillantod a féklámpád és bemegy a rendőrségre a felvétellel, akkor eljárást indítanak ellened. Ez tuti fix.

Kár ezen vitatkozni, valószínüleg az ablakmosás sem túl jó megoldás, aláírom.

Az egyetlen lehetőség, hogy berakod a kedvenc Bob Marley albumod és beállsz egy kamion mögé 90-nel. :)

Csak Norris 2017.04.19. 11:18:20

"Lehet, hogy a belinkelt cikk összetettebb, de ettől eltekintve, mint mondottam, ha van fedélzeti kamerája a csókának akire rávillantod a féklámpád és bemegy a rendőrségre a felvétellel, akkor eljárást indítanak ellened. Ez tuti fix."

És egy normálisabb rendör ellene nem indít? Csak mert németeknél vadásznak az ilyenekre. Néztem egy felvételt, ahol egy nönek ezért ugrott a jogsija 3 hónapra, mert 120-nál kb 2m-re ment az elötte levö mögött.
Csak nézett bután, hogy miért ugrik a jogsija, amikor ö már 20 éve így vezet, és m´g soem Volt balesete...

Duplaxiii 2017.04.19. 11:18:31

A ködlámpás trükköt én is alkalmaztam a tolakodó rámfutóknál, ráadásul az akkori autómnál gyárilag páros féklámpa volt - a viszgakor a jobboldalit kiiktattuk! - így pontosan azonos hatása volt, mint a féklámpának.
De ködlámpázás két szabálysértés és plusz egy további veszélyforrás!
1) a ködlámpa szabálytalan használata, pici bibbi, még kidumálható
2) közúti veszélyeztetés, ez már elég komoly tétel! (mint amikor valaki elévágsz és durván ráfékezel...)
és ugye ott a személyes veszély is, nem tudod ki ül a másik autóban, lehet négy maffiózó is, akik utánad mennek és büszkeségből amortizálnak le téged és autódat is...

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:20:16

@Csak Norris: Nekem nem kell magyarázz, tényleg nem. Én is kiveszem a részem a közlekedési morál rombolásában amikor idiótákkal találkozok.

De ha tényleg rendszabályozásból fékezgetsz és - ne adj Isten - történik valami, akkor már a bíróságnak kell felelni meg a lelkiismeretednek. És akkor nagyon nehéz olyan indokot találni, hogy pont ott volt egy kismacska meg egy szalagos, lufis kislány az útszélén.
Ezt nem lehet és pont. Nem én mondom. A törvény.
Sokan sokféleképpen elemezgették már ezt, jogilag közúti vezélyeztetésnek minősül.

Ha azt kérdezed, hogy szerintem megérdemli-e? Szerintem az ilyen seggbebelállós idiótát, aki képtelen felfogni, hogy nem miattad nem tud haladni hanem a másik 15 autó miatt előtted azt ki kéne szedni a kocsijából és kiverni néhány fogát. :)

Csak Norris 2017.04.19. 11:20:46

@Mr. TrúLáv: "Lehet, hogy a belinkelt cikk összetettebb, de ettől eltekintve, mint mondottam, ha van fedélzeti kamerája a csókának akire rávillantod a féklámpád és bemegy a rendőrségre a felvétellel, akkor eljárást indítanak ellened. Ez tuti fix."

És öt automatikusan nem? Mert németeknél ezeket vadásszák.
Múltkor néztem videót, ahol a nö nem értette, miért ugrik a jogsija, amikor ö 20 éve így vezet, és sesem Volt baleset. (120-nál 2m követési távolsággal tolta az elötte levöt)

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:22:18

@Csak Norris: Hát igen. Legalább megbasszák őt is. Mondom, kár ezen vitázni mert magam is büntetném a sok idiótát. Ha rajtam múlna, akkor naponta 20-30 embernek a helyszínen bevonnám a jogsiját. :)

Csak Norris 2017.04.19. 11:23:20

@Mr. TrúLáv: Értem én amit mondasz, és láttam is olyant hogy valaki emiatt árokba ment. Csak kicsit nekem olyan, mintha valaki megtámad, aztán feljelent, mert visszaütöttem, vagy lefújtam paprikaspray-vel.

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.04.19. 11:26:08

Ha már szóbakerült OFF módon :) a KRESZ
Lenne egy kérdésem
Egyenrangú útkereszteződés,
Tölem balra jön egy autó, velem szemben egyenes jön tovább a másik, tehát neki az elöbbi jobbra esik
Én balra nagy ívben kanyarodnék
Kinek van elsőbbsége?

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:27:15

@Csak Norris: Amit én szeretnék megfogalmazni az nem az, hogy nem értem meg ha valakiben felmegy a pumpa és megpöccinti a féket, hogy azért lássa a másik, hogy hanyas a kabát, azt akartam mondani, hogy bűncselekmény és pont.

Évek óta gondolkozom azon, hogy kéne a hátsó szélvédőre egy ledes szövegtábla, ami gombnyomásra kiírja, hogy: "kurvaanyád". :D

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:29:19

@horex: ez 10 pontos, képes tesztkérdés a kresszben, tényleg válaszolni kell rá?

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:32:42

@horex: nem is érte mi a probléma:

Egyenrangú útkereszteződés,
Tölem balra jön egy autó, velem szemben egyenes jön tovább a másik, tehát neki az elöbbi jobbra esik
Én balra nagy ívben kanyarodnék

Valószínüleg neked van elsőbbséged, nem nagyon értem a kérdést, mert ki jön tovább, honnan, hova?

Mindenkinek jobbkezet kell adni egyenrangú útkereszteződésben fordulástól függetlenül.

FlybyWire 2017.04.19. 11:33:03

"De ő kikerül mindenkit, előre pofátlankodik és természetesen elvárja – hiszen alanyi jogon ez neki jár –, hogy a sor elején mosolyogva, készségesen beengedjék. Mintha ez természetes lenne. Ha pedig nem engeded magad elé, még neki áll feljebb. Nyilván a bolt pénztáránál is félrelökdös mindenkit, hogy ő fizethessen elsőnek"

Ezt egy kicsit cizellálni kellene, mert a leállósávban/egyéb szabálytalan helyeken előretolulóknak valóban farfekvéses sündisznó-szülői örömöket kívánok.

HA viszont 2 sáv van, amiből a végén 1 megszűnik, akkor pontosan hogy az a hülye, aki 81 méterrel előtte már átgyötri magát az amúgy is k. hosszú lassú sávba, ezzel feltartva a helyesen, szabályosan előre haladni kívánó, cipzár-elvet ismerőket.
A normálisak előremennek, feltöltik mindkét sávot, a végén pedig 1-1 alapon mehet a cipzár.
A nem megszűnőbe kényszeresen már előző falu végén besorolók pedig csak nyújtják a teljes sort, és mindenkit idegesítenek, elsősorban saját magukat is.
4-es úton Albertirsa előtt volt ilyen, húsvét hétfőn...

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 11:33:59

@vasgyuszi:

Mielőtt pezsgőt bontanál nagy örömödben, ne felejtsd el azt, hogy az önvezető autókba már tervezik a "takarodj előlem" gombot ami megfelelő mennyiségű baksis feltöltése után mindenkit letol az útról a köcsög gazdag elől.

Duplaxiii 2017.04.19. 11:34:01

A többségnek idegesító az is, hogy mindig a hátul haladó a felelős!
(most ne nézzük a szándékos elévágás és ráfékezés dolgot)
Mindeg neki kell a követési távolságot, sebességet meghatározni és nem az előtte menőt "kötelezni", hogy úgy menjen, ahogy a hátsónak jó.
Mi törtünk aytót azért, mert elől haladva észrevettünk egy már a járdán haladó gyalogos, így fékeznünk kellett, de a mögöttünk haladó sietett és egyszerűen belénkcsúszott. A csaj nem vitatkozott, nagy károk nem voltak, kivett egy 20 ezrest és mentünk tovább.
Mi is voltunk főóton másodikak a lámpánál, és az előttünk haladó nem indult időben, így az utánunk érkzők mind belénkjöttek, HAT autót tolt össze az utolsó... Mert arra nem figyel, hogy mi van előtte. De az előttünk haladó elment, így mi lettünk az "elsők"... Nekünk nem volt nagy kárunk, hátul egy műanyagdarab tört le, de a középsők elől-hátul. Nem vállaltuk a sok hónapos procedúrát, pereket (hogy nem mi okoztuk), tovább mentünk, játszák le a többiek a hátsóval.
Tehát HÁTUL kell figyelni és felvenni a ritmust.
Erdőkertes térségében nyolc autó szabályosan konvojban. Mi leghátul. Egyszer csak előz minket egy BMW-s (jellemző!) és mi már tudtuk ez csatt lesz, mert ott egy balrakanyarosási lehetőség volt, mi láttuk, hogy az első lassít, mert kanyarodni akar. A BMW szépen telibelőtte a szabályosan kanyarodót (gyorshajtás, kereszteződésben előzés...), mi a többiek vészfék és jobbra-balra szépen megúsztuk. Csak az ártatlan kanyarodó és a szaálytalan BMW-s tört.
Ez nem idegesítő dolog, hanem egyszerűen be kell vonni a jogsit!
Így ölte meg a kisgazda politikus a trabantos fiatalokat a Balatonnál.
Ez nem idegesítő!

FlybyWire 2017.04.19. 11:37:11

@roli101: . "Vezetés közben folyamatosan azon kell gondolkodnod, hogy adott szituációban kinek van elsőbbsége"

Akinek ez max 1 év után nem megy készség szinten, attól örökre elvenni minden jogsit, mert full kretén szegénykém.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 11:37:16

@Duplaxiii:

Ezek a posztok hozzák a legtöbb kattintást...

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 11:37:20

@FlybyWire: jaja...egyetértek, baromi idegesítő, hogy a Hungária krt-on le fog fordulni balra az Üllőire, de már a Thököly-nél a belső sávban megy 30-cal.

Duplaxiii 2017.04.19. 11:37:33

@Mr. TrúLáv:
Hú baszki, leírtad a klasszikus!
De nincs a képletben, hogy a balról érkező merre megy! Ha egyenesen vagy ő is balra nagyívben kanyarodik, akkor nyertél, ha jobbra fodul, te vagy a hunyó, mert akkor neked a balra nagyív marad, a balról érkező nem játszik bele.

fifibá55 2017.04.19. 11:37:40

+1:
Létezik azon 60+ életkorúak tábora, akik rég szereztek jogosítványt, ill. régóta vezetnek, de nem érzékelik, hogy vezetési képességeik, reakcióik már bőven nem a régiek, illetve egyre romlanak, KRESZ-tudásuk elavult.
Ez a csoport simán hosszabbítja a jogosítványát, pedig sokuknál alapvető kizáró okok állnak fenn, és egyre bizonytalanabbul és egyre lassabban vesz részt a mindennapi forgalomban, sokszor fenntartva a többi közlekedőt. A tragédia az, hogy nem direkt csinálják, hanem így érzik biztonságban magukat - ez persze a többi közlekedőt nem vigasztalja.
És egyre többen fognak ebbe a csoportba tartozni..

Csak Norris 2017.04.19. 11:37:59

@Mr. TrúLáv: "Évek óta gondolkozom azon, hogy kéne a hátsó szélvédőre egy ledes szövegtábla, ami gombnyomásra kiírja, hogy: "kurvaanyád". :D "

Nem mondod.:)
Nekem pont ez piros ledes középsöujjal. Azt hittem csak nekem vannak elvetemült gondolataim...

Duplaxiii 2017.04.19. 11:38:48

@Lucifer Morningstar:
Nem baj! Mondom hasznos!
Csak ne essünk át a ló túloldalára, de a személyes indulatokat tegyük a kalapba.
Ami szabályos, az csak szubjektív modón lehet idegesítő, ha meg szabálytalan, akkor az nem idegesítő! Hanem szabálytalan.

FlybyWire 2017.04.19. 11:38:51

@(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller: " Ő az, akit nem érdekel mekkora sor áll mögötte, mindenkit beenged a sorba, sőt, ha rávillantasz, még gyök 2-re csökkenti a sebességét, hogy nehogy már."

Ha éppen udvarias vagyok valakivel (zebrán gyalogos elengedését is udvariaskodásnak hiszik egyes kretének), és emiatt valaki rámvillog, vagy neadjisten dudál is, annak egyből felezem a sebességem onnantól. Hagyrá agyvérzés :)

FlybyWire 2017.04.19. 11:39:38

@Guszty: jaja, így van. Egy időben jártam melóba arra.

FlybyWire 2017.04.19. 11:42:25

@Phteven: sosem előznek engem, mert mindig előremegyek. Ha úgy alakul, hogy beszorulok a lassúba a droidok közé, akkor vagy kimegyek oda ahol előre lehet menni, vagy úgy jártam. Utóbbi esetben beletörődés, elfogadás van :)

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 11:43:52

@horex:
Hiányos a kérdés. Ha a balra lévő jobbra kanyarodik akkor te vagy az utolsó, ha nem akkor a gyorsabb reagálású...

FlybyWire 2017.04.19. 11:47:34

@maczuda: " másik,és amúgy ezt főleg nőknél veztem észre (én is nő vagyok,de tudok vezetni), hogy egyszerűen nem hajlandóak flottul közlekedni,nem látják az összefüggéseket,a dinamikát,semmit."
A feleségem iszonyatosan rühelli a női sofőröket, pontosan ezeket mondja róluk ő is :)

Duplaxiii 2017.04.19. 11:51:25

@fifibá55:
Ne általánosíts!
A baráti körömben elég sok 60+os volt autóversenyző van. Azért a mai fiatalok 99%-át lealázzák minden körülmény között!
Majd ha te lesz el 60+os és mondjuk vezettél pár millió kilométert, meg fog lepni, ha egy fiatal titán leszól csak a korod miatt.
Amiről te beszélsz az jellemzően a 70-75+os korosztály, ott valóban van az életkor miatt korlátozó tényező. Fokozottabb orvosi - ÉVENTE! - kellene abban a sávban. Mert ott már egy év alatt is jelentős romlás lehet a látásban, a cukor miatt a gondolkodásban, az ízületek miatt a reflexekben.
De 60+-os korosztály nem régen szerezte a jogsit (mert nem az a lényeg, ha az lenne, akkor a fiatalabbak nem szegnék meg a szabályokat napi szinten, zsigerből...), ráadásul az a generáció a legszebb korukban kerültek a nyugati autókhoz, ők 35-40 évesen szereztek gyakorlatot a korszerű autózáshoz. A 60+os 90-ben a 40+os generáció volt... Tehát nem olyanok, akik 27 évig nem vezettek és a Trabant után váltanak ma korszerű autókra...
Neked a korosztállyal van bajod és általánosítsz.
(Én bőven 50+os vagyok és óvodás koromban volt Trabantunk, később Skodánk (Octavia) és azóta KIZÁRÓLAG nyugati autink voltak. A családnak is és nekem is. Gyakorlatilag 12 éves korom óra nyugati autót vezettem, azon tanultam, azt használok ma is. A kor tagadók óvodások voltak, amikor én nyugati autóval szegtem napi szinte szabályokat családapaként...)

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 11:52:33

@Duplaxiii:

Azért jobb ha te sem vezetsz. A balra kanyarodást akkor kezdheted meg, ha meggyőződtél arról, hogy senki nem előz. A másik faszsága téged sosem ment fel a KRESZ betartása alól, felelősség megosztása kérdés felmerül, de ha valaki előzi a sort akkor bachatod, nem mehetsz ki elé csak azért mert szabálytalan. A Trabis sajnos saját magának okozta a bajt és a végeredmény miatt már késő volt tanulni belőle.

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.04.19. 11:52:45

@Mr. TrúLáv:
Navégre valaki érti/nem éri
Mióta van jogsid? Javallom sürgősen nézd át
Merthogy én is úgy tudtam, tanultam régen, hogy kölcsönös udvariasság
NEM! Én mehetek , kanyarodhatok balra nagyívben elöször
A pofám leszakadt annyit vitatkoztam egy ábrás KRESZ oldalon és nem nekem volt igazam

flea 2017.04.19. 11:52:54

@Csak Norris: akkor most kihúzom magam, mert én olyan ledes táblán gondolkodtam, ami ennél változatosabb üzeneteket jelenít meg... például amikor 30-cal megyek a lakó-pihenő övezetben, ahol ugye csak 20-szal lehetne, és beleáll a seggembe ötvennel az egyik olyan idióta, aki csak áthajt ott (amit ugye szintén nem lehetne, de naponta százak teszik meg), akkor egy villogó 20-as számot egy nagy piros karikában úgy kiraknék az arcába arra a pár másodpercre, amíg szét nem cseszi az ideg és meg nem előz.

Mondjuk az is igaz, hogy egyszer az egyik ilyen elmebeteg pont a bazinagy fekvőrendőrre csattant fel ránézésre úgy 45-tel, az legalább viccesen nézett ki. (Aztán az is igaz, hogy ha mögötte ott jön a szomszéd gyereke a futóbiciklivel, akkor meg mindjárt nem annyira vicces ez se.)

RHalacska 2017.04.19. 11:53:07

@horex: Neked. Kötelező gyakorlattá tenném a vizsgán, és bukna aki nem tudja. A jobbkéz szabály erősebb a szembe jövő elsőbbségénél. TEhát Te mész, majd a neked balról jövő autó, majd a szembejövő. Szöszenet: Jobbkezes utca, nekem balról jönnek, jobbra kis ívben kanyarodok, majd aki nekem balról jön majd belém csattan, és kiüvölt: "Jobbkézszabály!" Csak annyit kérdeztem, melyik keze felől érkeztem :)

AdamTheTux 2017.04.19. 11:54:57

@Csak Norris: Ó, én is sokszor gondoltam rá, hogy kellene egy ilyen hátra, variálható szövegekkel: "Tarts távolságot!", "Ködlámpa!", "Jobbra tarts!" és "Köszi! :)" feliratokkal.

Csak Norris 2017.04.19. 11:55:01

@FlybyWire: @maczuda: "A feleségem iszonyatosan rühelli a női sofőröket,"

nem egyszer tapasztalom, hogy pl. Lidl parkolában, vagy hasonlóban jön a 40-es nö jobbról gyorsan, megállok(mert hat jobbkéz szabály), ö is megáll, mert megijed.
Majd elindul és még ö rázza a fejét.

Ezt nem tudom mire vélni. Mi a bajuk ilyenkor? Ha nem tudják hogy elsöbbségük van, akkor elvileg udvarias lettem volna a szemükben. Ha tudják, akkor is megkapták az elsöbbséget ami jár. Akkor nem értem hogy hol a probléma?
Egyszerüen zavarja ökert hogy valakit meg kell kerülni? Vagy hogy egyáltalán van más résztvevö a közlekedésben?

Van ötletetetk?

flea 2017.04.19. 11:55:59

Amúgy ha már a nőket savazzuk: a női vezetők egy csomó mindent szarul csinálnak, egy jelentős részük parkolni sem tud rendesen, de a legfontosabbat jól csinálják: sokkal, de sokkal kevesebb személyi sérüléses balesetet okoznak.

Én meg valahogy sokkal szívesebben töltök betétlapot és járok szerelőhöz, mint kórházba, vagy temetőbe. Szóval éljenek a nők. (Aztán lehet, hogy tényleg lesznek elég jó önvezető autók, és akkor ezt az egész témát felejthetjük is el, én mondjuk nem bánnám azt se.)

flea 2017.04.19. 11:57:20

@Csak Norris: Simán lehet, hogy a saját hülyeségén csóválja a fejét. Ismerek olyat, aki ezt tenné. :)

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 11:57:46

@horex:

Akkor az aki gyorsabb és be mer indulni. Tipikus tisztázatlan forgalmi helyzet, a KRESZ erre azt mondja, hogy udvariassággal lehet feloldani, valakinek le kell mondani az elsőbbségéről, utána meg marad a tiszta szitu.

flea 2017.04.19. 11:58:29

@RHalacska: kétbalkezesek mindenütt vannak, szerencsére nem mindegyiknek ekkora a pofája. :D

FlybyWire 2017.04.19. 11:59:30

@Mr. TrúLáv: Régebben én is néha jelezgettem a rámtapadónak.
Mióta gyerekem van, nem csinálok semmit. Pont az hiányzik, hogy az agybeteg/szexelvonásos idióta pöcsarcúnak végleg eldurranjon valamilye, és tényleg valami nagy hülyeséget csináljon, ami ránk is veszélyes.
Nem éri meg.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 12:02:13

@horex:

Nabameg. Balra nagy ívben kanyarodónak van elsőbbsége? Bameg remélem valami más kontinensen közlekedsz és nem az én életemet veszélyezteted a tudatlanságoddal.

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.04.19. 12:07:03

@Lucifer Morningstar: Ne velem vitázz hanem a kressszel, a hülyével aki megváltoztatta
Megtaláltam egy videót róla, az oldalt most nem keresgélem
www.youtube.com/watch?v=H6zuq1UGTAo

FlybyWire 2017.04.19. 12:07:49

@Lucifer Morningstar: sajnos ez így igaz, mindketten felelősek voltak, a balra kanyarodó és az előző is.
A balra kanyarodás előtt NEM azért kell meggyőződni arról, hogy nem előz-e senki, mert szabály és kész, hanem hogy ne dögöljünk meg ott helyben.
Ezáltal így is szabály lett.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 12:09:09

@horex:
Ne aggódj, hülyékkel nem vitatkozok, hozd a paragrafust ami ezt lehetővé teszi.

FlybyWire 2017.04.19. 12:11:11

@Csak Norris: a nők nagyon nagy része képtelen eljutni a vezetésben a készség szintre. Az okát nem tudom, de a jelenség mindig ugyanaz. Nem tudja, mi van mögötte, mi van mellette, van-e gyalogos a zebra végén, mit akarhat vajon a többi autós, a körforgalomba más irányokból befutó utakon jön-e valaki, nem tudja, nem látja, nem nézi... az a sok gomb meg kar a kormány mellett is állandóan elbizonytalanítja... holttér az egész világ... fél... szegények ha tehetnék, nem vezetnének.
És így gázolják el az ikreket babakocsistól Érden: dehát nem láttam mi van az út szélén a naptól, akkor biztos nem is lehettek ott: holttér az egész világ!

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.04.19. 12:12:40

@Lucifer Morningstar: Sok 10 éve eldobtam a kresz könyvet. Meg kellene keresni a neten.
A fickó oldala szerver error-t ir ki, asszem ott/is/ vitáztam

FlybyWire 2017.04.19. 12:13:11

@flea: " női vezetők egy csomó mindent szarul csinálnak, egy jelentős részük parkolni sem tud rendesen, de a legfontosabbat jól csinálják: sokkal, de sokkal kevesebb személyi sérüléses balesetet okoznak."

Persze, mert a tapasztalt sofőrök már a kocsik mozgásán látják, hogy fogalmatlan, alkalmatlan ember vezeti azt, ezért hiper-óvatosan közelítenek felé.
Az meg a másik, hogy általában őbeléjük rongyolnak a kevésbé tapasztalt, de önbizalommal (tévesen) teli ifjoncok - a statisztika szerint ilyenkor többnyira az utóbbi a hunyó.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 12:15:23

@FlybyWire:

Ez azért megint megér egy misét.
A mi utcánkban tükörsima, hibátlan, 1 méter széles járda van mindkét oldalon, mégis tömegével közlekednek az agyhalott gyalogok az út szélén a buszok között is.
Lassan be kéne vezetni, hogy aki nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, az automatikusan felelős, tök mindegy a másik mit csinált.

FlybyWire 2017.04.19. 12:16:42

@Lucifer Morningstar: Érden rohadt kevés járda van, ez tény.
De azt SEMMI nem menti fel, hogy ha nem látom, mi van ott, akkor nem hajtok 45-tel bele?
Sajnos nem betonkeverő kocsi volt :(

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 12:17:48

@horex:

A paragrafus a lényeg nem az, hogy valami agyhalott mit óbégat egy videóban.
Ilyen önjelölt "parasztKRESZben" találkozni néha akkor baromságokkal, hogy az embernek égnek áll a maradék haja tőle.

fifibá55 2017.04.19. 12:19:58

@Duplaxiii: Én már az általam említett korosztályba tartozom (OFF: 19 évesen vettem az első Opel Sprint kupémat, 100 körüli lóerős volt, királyság volt a 850-es Fiat után), de már magamon is tapasztalom, hogy a megfontoltság(...) fölébe kerekedik a régi rohanós vezetési stílusnak. Persze igazad van az életkorral, én is főleg a 80 körüli korosztálynál láttam/látom mindezt (amikor saját anyám elindult, legszívesebben körbetelefonáltam volna a nekem kedves ismerősöket, hogy ne merészkedjenek az utcára). De úgy vélem, a tendencia létezik.

viricsi 2017.04.19. 12:31:48

Annyira jó olvasni, hogy mindenki milyen jól tudja azt, hogy másoknak hogyan kellene vezetni. :-)
Egyszerűen föl kéne fognunk, hogy a közlekedés nem harc, hanem társasjáték, amiben a résztvevők nagyon eltérő készségekkel, eszközökkel és intelligenciával vesznek részt.
...Bár ha belegondolok, hogy már gyermekként a társasozásban is csalunk, mert nyerni akarunk. :-)

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.04.19. 12:36:16

@Lucifer Morningstar:
Én még vitatkozni fogok a hülyével, kár hogy akkor ráhagytam
Mert
KRESZ 31 par. 5/C pont
"c) Elsőbbséget kell adni balra bekanyarodó járművel

ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű," /részére/
A jó anyját annak az okos oktatónak

RHalacska 2017.04.19. 12:49:43

@horex: Ami te írsz az bekanyarodás, amiről a helyzet szól a 28 § jobbkézszabály. Aki szemből jön, annak kutya kötelessége elsőbbséget adnia a neki jobbról érkezőnek, addig nem haladhat tovább, amíg az ott van a kereszteződésben. Gyakorlatilag becsoroghatsz a kereszteződésbe, hiszen aki neked jobbról jön, az elfér, akár kanyarodik, akár hova megy, aki neked balról jön, az meg vár.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 12:57:04

@horex:

Vagyis ha jól értelmezem ugyanazt mondjuk. Akkor viszont "2017.04.19. 11:52:45" ezt kicsit jobban kéne megfogalmazni, elég zavaros.
Nem szokott érdekelni mások helyesírása, de nem ártana ha egy kicsit jobban figyelnél a nyelvtan szabályaira.

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 13:01:04

Ez megint elég érdekes, remélem te is tőlem valahol nagyon messze vezetsz.
Kereszteződésbe csak akkor haladhatsz be, ha el is tudod hagyni. Ha becsorogsz akkor becsorog a másik is, becsorog a harmadik is, oszt ácsorogtok ahogy az a körúton a dugókban a sok agyament miatt szokás, mert egymástól nem tudtok haladni. A forgalmi helyzet megoldása ebben az esetben kizárólag az udvariasság, és csakis úgy, hogy állsz a megfelelő helyen és kivárod. A többit akadályoztatásnak meg a jó fene tudja még minek hívják.

RHalacska 2017.04.19. 13:34:34

@Lucifer Morningstar: gondolom nekem szól. Nyilván ésszel csorogsz be a kereszteződésbe. Feltételeztem, hogy nem teljesen agyhalott módon megy, és figyel arra, hogy ne állítson elő csiki-csuki-t. Van amikor be lehet csorogni, van amikor nem. A klasszikus jobb kéz kérdés, amikor van négy irány, mindenhonnan jön egy autó, és mindegyik egyenesen haladna tovább.

MiKeyRuLeS 2017.04.19. 13:47:05

@maczuda: figyelj, lebunkózód, sőt anyázod az előzékenyt, aki az elsőbbségről lemondva elenged, erre feltételezem, te nem ilyen vagy, és nekem esel, mert te aztán nem vagy ilyen tuskó vezető. És ebből levezeted, én hogyan vezetek.
Logikus.

maczuda 2017.04.19. 15:54:09

@MiKeyRuLeS: úgy látom nem igazán megy neked a szövegértelmezés sajnos. Egyrészt én a jobbkezes kis utcácskákról beszéltem és igen idegesítő,mert ne előzékenykedjen ha jincs rá oka,ugyanis félrértjük egymást,ha nekem úgyis meg kellett állnom,miért engedékeny? Azt feltételezi,hogy nem ismeri a kreszt. Ez az engedékenység konkrétan ebben az esetben faszság. Erre te leszűrted,hogy én biztos egy szemét vagyok,aki itt meg ott nevágok mások elé...ezt honnan veszed??? Pont szokott idegesíteni,mikor elfogy egy sáv,vagy elakafás van,akkor olózással sokkal hamarabb haladnánk,de nem előzékenyek az emberek. Úgyhogy egy kissé magamra vettem,hogy beállítottál olyannak, amilyen baromira nem vagyok. Logikus. Mindegy,értelmetlen vitatkozni.

cselaxi 2017.04.19. 15:55:05

@Frady Endre: Ez a legjobb hozzászólás. Rövid, tömör, lényegre törő.

maczuda 2017.04.19. 15:55:17

@maczuda: elakadás,ollózás természetesen

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 16:18:26

@horex: te hülye vagy, azt írtad pár sorral feljebb, hogy cnézzek át valamit a jogsimon...a hiányos, idióta kérdésedre is jó választ adtam, ha tüzetesen megnéznéd...
Az, hogy jogosítvánnyal a zsebedben ilyet mersz kérdezni, az nem csak téged minősít, hanem a rendszert is, ami adott neked papírt arról, hogy vezethetsz...

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 16:29:59

@viricsi: a vezetés nem egy társasjáték, szabályokat kell betartani, ez ilyen egyszerű és ha benézel egy szabályt és tepsibe raknak, akkor nem kezdhetsz új játékot mint az Uno-ban.

Ez a probléma, hogy emberek így állnak hozzá. Ha én 150-nel megyek a pályán a belső sávban, attól még, hogy szabályt sértek, az nem jogosítja fel a hétvégi sofőr bácsikát, hogy akadályozzon a haladásban 105-tel.

Szerencsére sokat javult az autópályás közlekedés az elmúlt 15 évben. De lenne hova fejlődni még mindig...

Lucifer Morningstar 2017.04.19. 16:30:23

@RHalacska:

Látom még mindig nem érted. A tisztázatlan forgalmi helyzet hivatalos megoldása nem a becsorgás. Örülök, hogy segíthettem.

sure_shot 2017.04.19. 16:36:29

Nnna ma levizsgáztatok, leesik 3 centi hó, rögtön ki is derül hogy 80 százalék alkalmatlan a vezetésre. Furgonosok 5 centi követési távolságot tartva 110 nél. Ebből él b+ de alapvető dolgokra szarik. Terelés, fékezek, majdnem belehal. Nyakkendős Passatos, Mondeos gyökerek tizesével detto. Mint a hülyegyerekek. Kapkod, türelmetlenkedik, stresszel, nyomul. Műkörmös pina telefonál két kézzel még napos időben is totál béna, nemhogy ilyenkor. Kanyarodik, átjön a szembesávba a gagyitré suvval, majdnem lebontja a fél autómat. Világítás nélküli szürke Bmw a ködös havas nyálban kilótízzel főúton. Ja nem is, pislákol az éndzsöláj .. Ahogy kell, 3 méterről észre is vehető a pusztában. Szembeelőz.. Beszarik persze, fékez nem fér be le a töltésről. Áá nem mondom, nincs értelme...

viricsi 2017.04.19. 16:42:30

@Mr. TrúLáv:
Ha nem játszol, hanem harcolsz, akkor még hamarabb kerülsz tepsibe.
Ha én 130-al megyek, akkor te nyugodtan lépj a fékre, mert a megengedett legnagyobb sebességgel közlekedem, tehát te nem érhetsz utol. Nekem nem a szabálysértőkhöz, hanem a szabályokhoz kell alkalmazkodnom, ahogyan neked is.

Serivor 2017.04.19. 16:43:08

@FlybyWire: Te hol találtad a kreszben a cipzár elvet? Amit írsz, az pontosan az előretolakodó sudribunkó effektus. A kreszben pontosan le van írva, hogy a megszűnő sáv esetében annak van elsőbbsége, akinek a sávja megmarad (vagy ha nincs felfestve, akkor az, aki irányváltás nélkül tud továbbmenni).

Ha már elmész a sorbanálló 80 autó mellett a megszűnő sávban, akkor - szabályosan - csak azt teheted, hogy megvárod, amíg mindenki átjut a szűkületen, aztán mehetsz te is.

Szóval nem csak paraszt vagy, de még ide is jössz fikázni a szabályosan közlekedőket.

RHalacska 2017.04.19. 16:44:13

@Lucifer Morningstar: Nem tisztázatlan forgalmi helyzetről beszéltem, hanem arról, hogy aki ott van, tudja mit csinál. Örülök, hogy segíthetek értelmezni.

Csak Norris 2017.04.19. 17:02:31

@Serivor: "Te hol találtad a kreszben a cipzár elvet? Amit írsz, az pontosan az előretolakodó sudribunkó effektus."

Nyugat európában van erre kiegészítö tábla, de németeknél is jelent problémát, hogy 2 tábor van.
Egy magában mindegyik jó lenne. Ha az ember már jó elöre besorolna, és mindenki, akkor kicsit lassabban de haladna a sor. Mondjuk 120 helyett 40-50-nel.

Ha meg mindenki feltöltené a két sort, és cipzároznának, mint ahogy sokszor ki van táblázva, akkor is haladna a sor, mert mindenki tudja, mit csináljon.

De ez a 2 mókus nem kompatibis, és sok anyázaás van ebböl. És legföképpen az hogy pont az a sáv nem halad, amelyik nem fogy el. Mert sokan állnak sorba, és rendszeresen be kell engedni azokat akik elöre mennek, a hosszabb sorban meg szépen összeadódnak a döglött lovak reakcióidejei.

Serivor 2017.04.19. 17:30:36

@Csak Norris: Ez világos, de én elvárnám, hogy mindenki tartsa fejben, hogy melyik országban van, és annak a szabályai szerint közlekedjen...

Egyébként én ismerek olyan helyet, ahol spontán kialakult a cipzározás, mert az alsóbbrendű utcából különben lehetetlen lenne kihajtani - de ez egy közmegegyezés, amit a helybeliek 90%-a ismer és elismer. Ha arra járok, én is már előre lehúzom az ablakot, hogy tudjak jól láthatóan inteni a várakozóknak, hogy egy mehet. Ez jó, hogy így kialakult, nem kellett lámpássá alakítani a kereszteződést, ami a napi 2*1 óra csúcsforgalmon kívül csak zavarna mindenkit.

Egyébként viszont nem szeretem az önkéntes forgalomszervezőket. Megáll, integet, hogy ki menjen és ki ne, pedig nem is neki van elsőbbsége, nincs miről lemondania. Többször láttam ebből majdnem-balesetet, szerencsére az autósok általában észnél vannak.

]{udarauszkasz 2017.04.19. 17:52:37

Korforgalombol kifele nem indexelos tomegek,akik miatt a korforgalom masik fele kajakra beall masfel km hosszan.
Vagy palyan elottem 2 meterrel a belsobe beugro roman/bulgar..stb treleres nekiall 86.5el elozni a 85el halado kamionsort. Mert ugyebar kamionnal tilos elozni,de ezekkel nem. Aztan a kamionsor utoleri hosunket az emelkedon a kulso savban, km hosszu kamion sort okozva ezzel a kulsoben. Mindenkepp szivok,akar szemelyautoval,akar nyergessel megyek, remelhetoleg jo sokat csuklik az is,aki ezt a kamionnal elozni tilost kitalalta Magyarban. Halistennek arrafele csak szemelyautoval jarok,"civilben."

fifibá55 2017.04.19. 18:14:00

@]{udarauszkasz: Körforgalomban (benne!) megálló (hölgy), aki jobbkéz szabályt alkalmazva engedi az odaérkezőket...

Tisztességes Természettudomány 2017.04.19. 19:27:30

Az indexmentes autósokhoz:
Minap megyek a városban, szembe jön X5 vagy X7, lassít, és néz rám boci szemekkel. (Mellettem jobbra a kis utca, oda akart bekanyarodni egy bal kanyarral). A boci szemek sajnos nem hatottak meg, így nem engedtem be, hiszen semmi sem utalt rá, hogy be akar kanyarodni. A kocsisor mögöttem folyamatos, és a tükörből láttam, hogy csodák csodája, kitette a balra indexet...
Azt hittem rosszul látok, de úgy tűnik, megérte nevelgetni...:)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.04.19. 19:33:50

@viricsi: rendőr vagy?
Jobbra tartasz vagy megdöglesz, ez is játék :)

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 20:05:14

@viricsi:
Több ponton is bele tudok kötni a mondanivalódba, kezdjük:

"Ha nem játszol, hanem harcolsz, akkor még hamarabb kerülsz tepsibe."
Ez a mondat értelmezhetetlen számomra. El kéne szakadni ettől a "vezetés egy társasjáték" hasonlattól. És igazából ez semmire nem alkalmazható a háborún kívül. De arra sem. Haladjunk...

Ha én 130-al megyek, akkor te nyugodtan lépj a fékre, mert a megengedett legnagyobb sebességgel közlekedem, tehát te nem érhetsz utol.
Most akkor én miért lépjek vagy ne lépjek a fékre? Mert ha 130-cal megyek akkor nem érhetlek utol? Ha követted a vitát, arról volt szó, hogy ha a seggedbe állnak 10 centire és fénykürtöznek meg dudálnak, akkor nyomhatsz-e féket. Na most, ha te 130-cal mész a belsősávban én pedig 150-nel megyek mögötted és féktávolságon belül megközelítelek, akkor neked kutyakötelességed jobbra tartani amikor lehetőséged van rá. Nem nevelési szándékkal fékezgetni.

Nekem nem a szabálysértőkhöz, hanem a szabályokhoz kell alkalmazkodnom, ahogyan neked is."
Amennyiben akadályozod a forgalmat a belső sávban, mert szerinted senki sem mehet gyorsabban mint 130, akkor minimum szabálysértést követsz el, mert jobbratartási kötelezettséged van. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy max. a gps mond neked (nagyjából) pontos sebességet, a kilométerórád pluszminusz 5-15 km/h-t tévedhet. Vagyis amikor pontosan 130 km/h-val haladsz a gépjerműved sebességmérője szerint, lehet, hogy 112-vel mész.

De ha szerinted ez egy játék, akkor játékból állj félre egy terepjáró szopatása után az első pihenőhelyen, megnézném mit kapsz.

J.R. Ewing 2017.04.19. 20:25:35

Ha az asszony kocsijával megyek, lelöknek az útról, ha az enyémmel, mindenki kurvára udvarias lesz hirtelen :-)

Tisztességes Természettudomány 2017.04.19. 21:05:41

@horex: Neked van elsőbbséged, nyilvánvaló. Tetőled nincs senki jobbra, te pedig a másiktól jobbra vagy. A veled szemben egyenesen haladó pedig már elvesztette az elsőbbségét a tőle jobbra (tőled balra) érkező miatt

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.19. 21:32:52

@Tisztességes Természettudomány: ez tökhülye, rá kell hagyni...a videó is amit belinkelt is ezt az eredményt hozta...

Terniak 2017.04.19. 22:27:30

Hát, ha rendőrség tényleg a közlekedők biztonságát védené, és nem a pénzbehajtásra menne, akkor legelőször az autópályán 140-nél a belsőben 1 méterre az ember mögött haladót venné ki a rendszerből, de örökre.

Értem én, hogy mással nem tartathatod be a törvényeket, meg a sok okosság, de aki így közlekedik, a követési távolságra éppen a legveszélyesebb szituációban szarva, attól örökre el kellene venni a jogsit.

Sokszor vezetek külföldön, ezt valahogy máshol sikerült elsajátítani: vagyis azt, hogy az autópálya nem versenypálya, és minden autón van fék....

cardiobascuralis 3 2017.04.19. 23:56:32

@Mr. TrúLáv:
"a csókának akire rávillantod a féklámpád és bemegy a rendőrségre a felvétellel, akkor eljárást indítanak ellened. Ez tuti fix."
Dehogy, ez tuti faszság.

Alapból őt vennék elő a követési távolság be nem tartása miatt, és nem kicsit.
Arra ugyanis van előírás a KRESZ-ben, a fékezésre meg nincs.
Szóval talán hagyd a baromságok hajtogatását, mert ha még ezerszer leírod, akkor sem lesz igazad.

cardiobascuralis 3 2017.04.19. 23:59:18

@horex:
Remélem, nem vezetsz, ha neked ez kérdés...
Mert akkor ön- és közveszélyes vagy.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 00:03:09

@Duplaxiii:
Tök mindegy, hogy a balról érkező merre megy, mivel elsőbbséget kell adnia.
Add vissza a jogsidat, mert ön- és közveszélyes vagy az úton.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 00:30:21

@Lucifer Morningstar:
Még hülye...
Baszd meg, te is az úton vagy ennyi ésszel? Hol loptad a jogosítványodat?

"Tipikus tisztázatlan forgalmi helyzet, a KRESZ erre azt mondja, hogy udvariassággal lehet feloldani"
A nagy lófaszt. Add vissza a jogosítványodat, alkalmatlan vagy a forgalomban való részvételre.

"Balra nagy ívben kanyarodónak van elsőbbsége? Bameg remélem valami más kontinensen közlekedsz és nem az én életemet veszélyezteted a tudatlanságoddal. "
Nem, te isten barma!
A jobbról érkezőnek van elsőbbsége.
Te veszélyezteted mások életét a tudatlanságoddal, te elmebeteg barom, és még neked áll feljebb?
A jobbkéz-szabályról hallottál már?

"hülyékkel nem vitatkozok"
Te vagy a hülye, te idióta, tudatlan, a KRESZ-t nem ismerő barom.

@horex:
Pedig ebben a kérdésben neki van igaza. Egyenrangú kereszteződésben jobbkéz-szabály van, tök mindegy, ki merre megy tovább. Mivel csak 3-an vagytok a kereszteződésben, és neked nincs jobbra senki, te mehetsz elsőnek.

Kanyarodási szabály akkor lenne érvényes, ha a kereszteződés mind a 4 ágában lenne valaki, és nem mind egyformán akarna egyenesen menni vagy ugyanarra (mondjuk mindenki balra) kanyarodni.

"a hülyével aki megváltoztatta"
Mikor változtatta meg?
Én 1977-ben vizsgáztam először (segédmotorra), akkor már így volt.
Csak 40 éve...

"KRESZ 31 par. 5/C pont"
Te ostoba segg, ez nem az egyenrangú útkereszteződésre vonatkozik, az nem zavar?

@Mr. TrúLáv:
"az nem jogosítja fel a hétvégi sofőr bácsikát, hogy akadályozzon a haladásban 105-tel"
De arra igen, hogy 130-cal akadályozzon, ugyanis a KRESZ-ben van egy olyan kitétel, hogy megengedett sebesség 130 km/h - azaz nem kell feltételezni, hogy ennél bárki gyorsabban érkezik mögötte. Tudod, kölcsönös bizalom. Ami azt jelenti, hogy feltételezheted, hogy mindenki a szabályokat betartva közlekedik. Te is.

" te 130-cal mész a belsősávban én pedig 150-nel megyek mögötted és féktávolságon belül megközelítelek, akkor neked kutyakötelességed jobbra tartani amikor lehetőséged van rá"
Nem egészen. Ugyanis előzhetsz több autót is, ha a megengedett legnagyobb sebességgel mész, nem kell kimenned közben a külsőbe. Akkor sem, ha valaki mögötted közben lelkesen szabályt (megengedett sebesség jelentős túllépése) sértene.

@Terniak:
" legelőször az autópályán 140-nél a belsőben 1 méterre az ember mögött haladót venné ki a rendszerből, de örökre"
Nemcsak ott, és ennél jelentősen alacsonyabb sebességnél is (mondjuk városban 50-es korlátozásnál 60-nal), de egyébként igazad van. Ez ugyanis súlyos veszélyeztetés.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.20. 07:45:59

@cardiobascuralis 3: nem az ujjamból szoptam...volt erről egy nagyobb cikk a totalcar-on...vitatkozz velük innentől

FlybyWire 2017.04.20. 11:16:28

@Serivor: Te segghülye vagy a vezetéshez (is), remélem nagyon ritkán ülsz autóba amúgy is (kommented alapján csak nyári hétvégéken).
Orbitális faszságokat hánytál ide.

titan 2017.04.20. 12:01:05

@Almás Peti: a KRESZ I. része előtti bevezetőjében található az ún. bizalmi elv. Nem kell ellenőrizgetni, hogy mindenki azt csinálja-e, amit mutat. Az egyetlen pont, ami arra hasonlít, amit mondasz az az, hogy akkor is köteles vagy elhárítani a veszélyhelyzetet - lehetőségeidhez mérten -, ha azt nem te okoztad.

flea 2017.04.20. 12:16:19

@cardiobascuralis 3: A KRESZ 31. §. (5) ca) nyilvánvalóan minden útkereszteződésre vonatkozik, nem is értem, hogyan lehet másképpen értelmezni.

(Ha jól esik, hozzátehetem: te ostoba segg! :D)

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 12:17:28

@Mr. TrúLáv:
Nem tudom, hogy honnan szoptad, de onnan többet szerintem ne szopjál.

titan 2017.04.20. 12:24:47

@RHalacska: engem rutinvizsgára sem engedett addig az oktatóm, amíg figyelnem kellett a váltóra, nemhogy a forgalomba.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 12:28:33

@flea:
Nyilván nem, nem kéne faszságokat irkálnod.
Olvasd el talán a 28. §. (1) pontot.

Idézem, te ostoba segg:
Elsőbbség az útkereszteződésben
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.

Ellenben a 31. §. címe:
Bekanyarodás

Melyik szót nem érted, baromka?

Add vissza a jogosítványodat, ha van, mert ön- és közveszélyes vagy az úton.

Tényleg ekkora ostoba segg vagy, hogy kevered a kereszteződésben való elsőbbséget a kanyarodási szabályokkal, és még leállsz vitatkozni, te húgyagyú?

Lassan írom, hogy a hozzád hasonló hülyék is megértsék:
A kereszteződésben a JOBBRÓL érkezőnek van elsőbbsége. MINDIG.
Tök mindegy, merre akar a kereszteződés után továbbhaladni ő vagy a többiek.

Tényleg ennyi ostoba barom irkál ide?
És ezek kaptak jogosítványt?

flea 2017.04.20. 12:38:11

@cardiobascuralis 3: igen, te mocskos szájú idióta, az a címe, hogy bekanyarodás. Tehát akkor a következő normaszöveg:

"Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik, [...] balra bekanyarodó járművel az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű [...] részére"

Szóval ez miért is nem érvényes az egyenrangú kereszteződésre? Azért, mert "cardiobascuralis 3" mestertroll szerint a szakasz címe fontosabb, mint az, hogy mi a szöveg?

Ráadásul ha tényleg nem lenne érvényes, akkor elég lenne azt írni a "ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik" helyett, hogy "ha a 28. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik", minthogy a jobbkézszabály a 28. §. (1)-ben van...

Nem az a baj, hogy teljesen hülye vagy, hanem az, hogy hozzá röhejesen nagy a pofád.

titan 2017.04.20. 12:54:30

@RHalacska: "A jobbkéz szabály erősebb a szembe jövő elsőbbségénél."
Na, ilyen nincs. Viszont olyan van, hogy elsőbbségi viszonyba csak azzal kerülsz, akinek keresztezed az útját, Szembejövővel szemben tehát akkor, ha valamelyikőtök balra kanyarodik - a példában horex. Ha a balról jövő jobbra kanyarodna, megváltozna a forgalmi helyzet (ezért is fontos többek között az irányjelző használata), ugyanis akkor horex nem kerülne elsőbbségi helyzetbe vele, így mehetnének együtt, egészen addig, amíg horex elsőbbséget nem ad a szembejövőnek a kanyarodási szabály miatt.
Szóval nem erősebb, egyszerűen a keresztirányú forgalommal előbb kerülsz elsőbbségi viszonyba, mint a szembejövővel, így előbb kell a jobbkézszabályt alkalmazni, mint a kanyarodásit.

RHalacska 2017.04.20. 12:56:03

@titan: És tudod mennyien vannak kinn az utakon, akik keresgélik a váltót? De szép lenne, ha minden oktató úgy járna el, ahogyan a tied!

RHalacska 2017.04.20. 13:02:11

@titan: Na ácsi. A kanyarodási szabályokat felülírja az elsőbbségadás kötelező tábla, az ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező tábla, és a jobbkéz szabály. Ahogyan a rendőr felülbírálhat minden közlekedési jelzést, a lámpa a táblák jelzéseit.
Tegnap szembe jött velem egy autó, ami egyenesen haladt tovább, én balra kanyarodtam, és nekem volt elsőbbségem. Miért is? Mert STOP tábla volt a szembejövőnek, a főútvonal jobbra kanyarodott, én meg balra.
Egyenrangú utak kereszteződésében, előbb kell a jobbkéz szabály szerint meghatározni a továbbhaladást, utána a kanyarodási szabályok alapján.

titan 2017.04.20. 13:02:22

@Lucifer Morningstar: amire te gondolsz, az az autók közötti kommunikációhoz kapcsolódik, és az "eladom az elsőbbségem" funkció, azaz nem csak úgy kifizeti, hanem annak fizeti ki, aki lemond az elsőbbségről, és nem kötelező jelleggel mindenki mond le.

titan 2017.04.20. 13:05:16

@RHalacska: a tábla, lámpa, stb. jelzés felülbírálja (ez a KRESZ-ben egyértelműen meg is van fogalmazva), de olyan nincs, hogy egy szabály erősebb, mint a másik.
"Trükkös" kérdés szokott lenni a KRESZ-vizsgán, amit sokan el is tévesztenek, az a szituáció, amit fentebb leírtam. Sőt időről időre a neten, különböző blogokban, magazinokban is megjelenik (pl. vezess.hu)

titan 2017.04.20. 13:06:57

@RHalacska: egyetértek, sajnos tényleg sokan vannak, akiknek nem rutin. Az embernek még akkor is újra gyakorolnia kéne kicsit, ha új autóba ül, legyen a kezelőszervek használata megszokás.

titan 2017.04.20. 13:16:33

@horex: kölcsönös udvariasság patthelyzet esetén van, azaz ha minden irányból jön valaki, és ráadásul mindenki elsőbbségi viszonyba kerül a tőle jobbról jövővel.
Persze az udvariasság, elsőbbségről lemondás nem csak ekkor szabad :) KRESZ bevezetőjében említve van az előzékenység is

RHalacska 2017.04.20. 13:18:56

@titan: leegyszerűsítve, ahogyan gyorsan végig lehet futni, hogy ki mehet előbb: Stop tábla, macisajt, jobbkéz, kanyarodási szabályok. Ez az, amit bárhol végig tudsz gondolni, ha ismeretlen helyen autózol.
És jó lenne, ha az emberekbe belevernék, hogy az út szélessége nem jelent semmit elsőbbségi szempontból. 13 kerület Kassák L. u. tipikus esete, ahol a széles tele van egyenrangú kereszteződéssel. Múlt héten is nyargalt előttem egy fiatal emberke, abszolút nem érdekelték a jobbról jövők.

titan 2017.04.20. 13:47:35

@RHalacska: www.szuperjogsi.hu/index.php/kresz-teszt/kresz-teszt-gyakorlo-kerdesek-4 2. kérdés
Lehet, hogy az általad említett sorrendet könnyebb megtanulni, de a jobbkéz és a kanyarodási szabályok között nincs alá-fölérendeltségi viszony.
A másik részével egyetértek, ott a 13. kerületben van más hely is, ahol a széles-út-effektus megfigyelhető
pl. https://www.google.hu/maps/@47.5204469,19.057415,3a,75y,129.61h,93.4t/data=!3m9!1e1!3m7!1s2JBY7QQYtlfD9Iknb38pKw!2e0!7i13312!8i6656!9m2!1b1!2i41
Vannak errefele karambolok is rendesen

RHalacska 2017.04.20. 13:54:20

@titan: Azt a kérdést így szoktam megoldani, ugyanis az A járműnek nem kell senki felé elsőbbséget adnia. Nyilván a sorrend nagyon egyszerűsít, de legalább irányt mutat. :)
A Gogol utca és környéke mindig egy karambol zóna volt, nem is szeretek arra járni, ha meg muszáj, akkor még a főútvonalakon is óvatosan.

titan 2017.04.20. 14:23:58

@RHalacska: én sem kötözködésből emelem ki, hogy nincs alá-fölérendeltség, mert láthatód, mások is simán azt mondják, hogy először jobbkéz, függetlenül attól, hogy ki merre megy, holott - ahogy a példa is mutatja - bizony számít.
Más értelmezések szokták még mondani, hogy aki jobbra kanyarodik, annak mindig elsőbbsége van, és végeredményben ez is helyes lehetne (mert elvileg így csak a tőle balról jövővel kerülhet elsőbbségi viszonyba, akinek meg ugye elsőbbségadási kötelezettsége van), de az egésznek a logikája vész el benne, ami máshol is megnyilvánulhat

Ott azon a környéken hetente legalább egyszer gyalogolok át karosszériaelem-darabkákon :-/ Szomorú

titan 2017.04.20. 14:46:46

@titan: kis kiegészítés:, csak a rend kedvéért: a kis ívben kanyarodó nem csak a tőle balról jövővel kerülhet elsőbbségi viszonyba, hanem azzal is, aki szemből jön és nagy ívben balra kanyarodik, de azzal szemben is elsőbbséget élvez

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 16:51:12

@flea:
Azért, te ostoba fasz, mert a KERESZTEZŐDÉSre az elsőbbség a KERESZTEZŐDÉSben szabály érvényes. Ami egyenrangú kereszteződésben a jobbkéz-szabály.

Tényleg add vissza a jogosítványodat, te idióta barom, ha ezen még vitatkozni vagy képes, mert így potenciális gyilkos vagy.

Már az is csoda, te segg, hogy ennyi aggyal nem felejtettél el még lélegezni...

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 16:59:16

@titan:
Még egy hülye.
Baromka, egyenrangú kereszteződésben a jobbkéz-szabály az elsődleges, minden egyéb szar (kanyarodási szabály stb.) csak UTÁNA jön.
Azaz bárki bármerre kanyarodna, horexnek van elsőbbsége, mert tőle jobbra nincs senki.

"olyan nincs, hogy egy szabály erősebb, mint a másik"
Már hogy a faszba ne lenne, te idióta.
Add vissza a jogsidat, amíg meg nem ölsz valakit.

A hozzád meg @flea: -hez hasonló ostoba faszoknak javaslok egy pár órát közlekedni mondjuk a József Attila lakótelepen vagy a Törökőrön, ahol minden utca jobbkezes, talán akkor megtanuljátok, idióta seggfejek.

Kurvára kellene 2 évente vizsgáztatni mindenkit, akinek jogsija van, hogy az ilyen faszok ne kerülhessenek a forgalomba, max a buszon, utasként.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.20. 17:07:11

@cardiobascuralis 3:
"Nem egészen. Ugyanis előzhetsz több autót is, ha a megengedett legnagyobb sebességgel mész, nem kell kimenned közben a külsőbe. Akkor sem, ha valaki mögötted közben lelkesen szabályt (megengedett sebesség jelentős túllépése) sértene."
Ez relatív, hogy mikor lenne rá lehetősége...

viricsi 2017.04.20. 17:15:37

@FlybyWire: Ezt a kemény, logikus érvet annak vesd be, aki kenyeret ad a szádba!

viricsi 2017.04.20. 17:18:11

@Mr. TrúLáv: Nos, mint érvelésedből kitűnik, te valóban csak nyerésre szeretnéd játszani ezt a társasjátékot. Pontosan ezért olyan a morál, amilyen.
Még meg is győzöd magad a saját igazadról.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 17:19:05

@Mr. TrúLáv:
Lehetősége mondjuk ha van 2 db 90-nel száguldó kamion közt 50 méter, akkor simán.
Csak hülye, aki ekkor kimegy.
Meg az is, aki elvárja.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.20. 17:28:01

@viricsi: arról van szó, hogy ha én bármennyivel érkezek mögötted és gyorsabb vagyok, akkor indexelsz jobbra, lehúzódsz és elengedsz amennyiben ezt meg tudod oldani normális körülmények között, magyarán én sem várnám el tőled, hogy két kamion közé sorolj be, mert nekem 170-nel van kedvem menni, de ha te 130-cal mész a belső sávban és a tükörből azt látod, hogy nagyobb a sebességem mint a tiéd, akkor jobbra tartasz és elengedsz, világos?

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.20. 17:31:02

@cardiobascuralis 3: lehet, hogy szerinted ez egy társasjáték, de akkor tarts be mindent, pl. a jobbratartási kötelezettséget...még ha 130-cal is mész...nem értem embereknek miért olyan nehéz elengedni azokat akik gyorsabban szeretnének menni.

viricsi 2017.04.20. 18:09:04

@Mr. TrúLáv: Nehéz eset vagy. :-)
Nem érkezhetsz akármennyivel, mert szabályt sértesz. Az pedig számomra természetes, hogy amennyiben befejezem az előzést, akkor visszasorolok, mivel jobbratartás van. Természetesen csak akkor, ha nem kell száz méterrel később fékre lépnem egy román tréler mögött, mert akkor bizony ottmaradok a belső sávban.
Ugye ez is világos?

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.20. 19:24:23

Annyival érkezem amennyivel érkezem, ez senkire nem tartozik ameddig 150-160-as utazótempón megyek. Tudod, vannak akik még nálam is gyorsabban jönnek és én is szeretem megtartani a tempómat, de megpróbálom őket nem akadályozni. Ha megvalósíthatónak tartom, hogy tovább engedjem, akkor jobbra sorolok. Meg akkor is jobbra sorolok amikor szintén van értelme. A román tréleres mögé én sem szeretek menni. Ezt aláírom. Szerencsére az M7-esen kevesebben vannak. Az M1 viszont életveszély. Az egyik ilyen Bécsből visszafele utamon olyat láttam, hogy román utánfutós passat kombi, egykerekű tréleren, Transportert szállít. És ment vagy 125-tel, közben meg pattogott a vontatmány egy-egy úthibánál, utána meg belódult.. Nem mertem meglőzni.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 19:29:59

@Mr. TrúLáv:
Azért, mert a hozzád hasonló idióták nem képesek értelmezni a KRESZ-t, én még nem fogok kimenni kocsisor előzése közben, csak hogy te száguldozzhass. De azt esetleg megteszem, hogy ez első autóig elmegyek, aztán szépen 80-ra visszalassítok, és kimegyek a kocsisor utolsó előzött tagja mögé (tehát ha 20 autót előztem, akkor szépen a leghátul haladó mögé), hogy te mehess.
Nem biztos, hogy jobban jársz vele, ostoba fasz.

cardiobascuralis 3 2017.04.20. 19:31:15

@Mr. TrúLáv:
"ez senkire nem tartozik ameddig 150-160-as utazótempón megyek"
Dehogynem, seggfejkém.
Magyarországon a legnagyobb megengedett sebesség 130 km/h.
Benne van a KRESZ-ben.
Innentől lényegtelen, hogy egy hozzád hasonló isten barma mit pattog.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.20. 21:07:29

@cardiobascuralis 3: akkor te ne menj 130 feletti sebességnél, meg egyébként is, tarts be minden szabályt. Biztos sosem tettél semmi rosszat. Élj a szabályok szerint. Biztos nem is iszol. Én meg majd kivárom ameddig betartod a jobbkézszabályt és mehetek tovább. Tiszteletem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.04.20. 22:38:25

@cardiobascuralis 3: jobbra kell tartanod
A sebességmérőd meg nem hiteles, valamint rendőr sem vagy.

Letakarodsz a külsőbe előzés után azonnal és kész, nincs konfliktus.

cardiobascuralis 3 2017.04.21. 01:16:47

@Mr. TrúLáv:
Állítólag inni nem tilos, csak vezetni nem szabad, amíg ki nem megy az alkohol.
Egyébként elég keveset iszom és ritkán.
A jobbkéz-szabályt (így írják) meg betartom, mivel évekig laktam olyan helyen, ahol minden utca jobbkezes volt, volt időm megtanulni és hozzászokni. A jobbkéz-szabály kérdésében egyébként egyetértünk.
Egyébként ha mindenki annyira betartaná a szabályokat, mint én, sokkal előrébb tartana az ország. Ami meg az utakat illeti, sokkal kevesebb lenne a baleset.
(Mondjuk én, egyes fenti idiótákkal szemben, ismerem és alkalmazni is tudom a szabályokat, mondjuk nekem általános iskolában volt KRESZ-oktatás - lehet, hogy tanterven kívül, de volt, már 5. osztályban, és a mi sulinkban minden osztályban. Gyakorlattal (autók helyett persze biciklivel), és utána megbeszélve, hogy ki mit rontott el (ha elrontott) és miért.

@enpera:
Nem tudhatod, hogy nem vagyok-e rendőr, a sebességmérő meg lehet, hogy nem hiteles, de nekem ennyit mutat, és aszerint kell vezetnem.
Előzés UTÁN egyébként le szoktam menni a külsőbe, takarodni esetleg anyád szokott.
Előzés KÖZBEN viszont senki száguldozó barom kedvéért nem fogok.

2017.04.21. 08:03:03

@midnight coder: Ázsiában az, hogy bárhol bárki (autó, teherautó, busz, kamion) megáll bárhol, ha egy noodle soup-ot vagy egy üdítőt akar venni az út melletti árustól az teljesen normális. Bárhol megállásra jogosít a vészvillogó szerintük, kereszteződésben is.
Mondjuk jön a rendőr és továbbküldi (nem bírságol) vagy ha rádudálnak más sofőrök, akkor továbbhajt egy szó nélkül. Magyarországon meg ha szólni mersz, hogy vészvillogó nem erre van kitalálva, akkor agyonver a virslinyakú BMW-s.
Emlékeim szerint Magyarországon azért nem olyan gyakori ez a vészvillogózás. Itt, ahol élek, egy tetszőleges utcában MINDIG áll minimum egy autó így étterem, kifőzde, 711 bolt, jegestea árus előtt. Azért ilyen sűrűséggel ez nem jellemző Magyarországra.

FlybyWire 2017.04.21. 08:12:43

@viricsi: Mások már leírták érthetően, miért beszélsz baromságokat.

2017.04.21. 08:13:33

@ComLo: az igaz, hogy én már magyar utakon nem tudnék vezetni egy pár hónapos szoktatás nélkül. Én Magyarországon nagyon szabályosan vezettem, itt meg sokáig idegbeteg lettem, mert szabályok szerint vezettem. Ma már nem emelkedik a pulzusom, ha átcsorgok egy kövér piroson, mert satufékezni veszélyesebb lenne. És a visszapillantómba nézve látom, hogy mögöttem még két jármű is átjött ezen a piroson.
Teljesen normálisan adok hozzá tíz százalékot a sebességhatárhoz.
És még sorolhatnám.
Azért magyar utakon az agresszivitás jellemzőbb, ebből van sok baj. Itt meg a bambulás, szabályok nem ismerete, beleszarás, teljes szellemi vakság, fogalmatlanság jellemző. Nem látnak előre se térben, se időben az ázsiai emberek.

ComLo 2017.04.21. 09:06:07

@karandash: Jaja, pont ezt mondtam én is: az otthoni közlekedés hiába sokkal szabálykövetőbb, sokkal de SOKKAL agresszívebb.

Lásd egy "mi idegesít az utakon" clickbait cím, kommentcunamit indít el. És mindenki leírja hogy őt még mi idegesiti.

Én meg olvasgatom, mondjuk látom hogy a dupla sávos körfrgalom használata milyen elképesztő indulatokat vált ki, majd elindulok haza, és a Bundaran HI-nál azt látom hogy min 3 sávban megy körbe mindenki össze vissza, és a legcsekélyebb mértékig sem ideges senki ...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.04.21. 14:13:16

@cardiobascuralis 3: senki nem beszélt előzés közbenről
Előzés után ha lemész, nincs konfliktus. A roncsod szar órája hogy mit mutat, az anyádat sem érdekli. Majd mindenki eldönti mennyivel megy.

titan 2017.04.21. 14:35:24

@cardiobascuralis 3: az ismételt személyeskedéstől még nem lesz igazad. Mutasd meg, hol van a KRESZ-ben, hogy magasabb rendű a jobbkéz, mint a kanyarodási. Az is jó, ha határozatot hozol róla. Én hoztam egy példát, ami a hivatalos tesztből származik.

Abban egyetértünk, hogy kéne újravizsgáztatás, mert jól láthatóan van, akinek tévképzetei vannak a szabályokról.

cardiobascuralis 3 2017.04.21. 15:01:11

@enpera:
Anyámat tényleg nem érdekli. Engem érdekel. És leszarom, hogy te és a többi hasonló fasz mit gondol erről.

@titan:
Te hülye barom, nézd már meg a szabályok nevét:
Az egyiké az, hogy ELSŐBBSÉG A KERESZTEZŐDÉSBEN.
Ez vonatkozik a kereszteződésre alapból.
A másik neve BEKANYARODÁS.

Te tényleg ennyire hülye vagy?
Baszd meg, ekkora idióta faszok hogy kaphattak jogosítványt?
Add vissza, te segg, mert így potenciális gyilkos vagy.

"mert jól láthatóan van, akinek tévképzetei vannak a szabályokról"
Igen, a hozzád hasonló agyatlan barmoknak. Akik századik magyarázatra sem bírják felfogni, hogy egyenrangú kereszteződésben a jobbkéz-szabály üt minden más szabályt.
Hülye barom, tanulj meg értő módon olvasni, mielőtt pattogni kezdesz, mint kecskeszar a deszkán.

titan 2017.04.21. 15:45:25

@cardiobascuralis 3: továbbra is, a személyeskedéstől nem lesz igazad, egybként meg jó lenne, ha megválogatnád a szavaidat.

Olvastad a hozzászólásom? Láttad a tesztet? Észrevetted, hogy ott nem a jobbról érkező jött először?
Továbbra is várom azt a pontot, határozatot, bármit, amivel alátámasztod, hogy "üti" a jobbkézszabály a kanyarodót. Aztán mindezt küldd is tovább a hivatalos KRESZ-tesztek készítőinek, mert akkor ők is elbasszák.

Egyébként a jogszabály:
(5)210 Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
– annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá
– az azonos irányból érkező villamos részére,
b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére,
c) balra bekanyarodó járművel
ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,
cb) az úttest mellett levő, attól balra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos
részére.

Csak hogy ne kelljen keresgélned, hogy hogy is szól az eredeti
Az anyázást meg mellőzd, inkább érvelj!

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.22. 23:11:58

@cardiobascuralis 3: élj a szabályok szerint, látom a nyelvtani szabályokat is betartod mind. Nagyon helyes. De ha az első lehetséges alkalommal nem takarodsz jobbra, ha én mögötted érkezem és féktávolságon belül balra index-el jelzem, hogy előznék, akkor 10 centire megközelítelek, villogok és dudálok? Oksa? :) És akkor előbb vagy utóbb megunod és mégiscsak lehúzódsz, vagy megelőzlek jobbról, na?

Nem is értem mire vered a nyálad? Van egy Trabantod ami tud menni 110-zel és ha néha megelőzhetsz egy kamiont, akkor bassza a csőrőd, hogy egy BMW 190-nel jön? Aztán meg a szabályokra hivatkozol? Én mindennap az autópályán megyek, a munkám része. Adott esetben én is megyek 150-nel, mert annyira biztonságos a kocsim, hogy 180-nál sem probléma kezeleni. Nem úgy mint a Trabantomat 110-nél, vagy a Nissan Sunny-mat 130-nál. Van olyan, hogy észre se veszem, hogy mennyivel megyek. Mostanában is csak a fogyasztás miatt könnyítek a lábamon. Meg amiatt, hogy 130 km/h és 180 km/h között 200 km távolságon tizen pár percet nyerek, ami sem fogyasztásban, sem pedig idegeskedésben, hogy - már megint itt van egy hülye, aki be akarja tartatni velem a szabályokat - nem éri meg.

Mr. TrúLáv · http://trulav.blog.hu/ 2017.04.22. 23:24:13

@cardiobascuralis 3: Erre is válaszolnék, pedig nem nekem címezted:
"Te tényleg ennyire hülye vagy?
Baszd meg, ekkora idióta faszok hogy kaphattak jogosítványt?
Add vissza, te segg, mert így potenciális gyilkos vagy."

Én még néha megiszom egy-két fröccsöt vezetés előtt, inkább nyáron.
És az, hogy potenciális gyilkos lennék-e, az a válaszom, hogy Ausztriában, Horvátországban, az USA-ban is, bizonyos mennyiséget ihatsz.
Na bumm, nálunk 0 tolerancia van.

Sose ittál meg úgy egy pohár sört, hogy, na majd kimegy. Aztán 15 perc múlva vezettél tovább?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.04.23. 09:05:30

@Mr. TrúLáv: amúgy én még sosem. Remélem nem vagyok kivétel :)

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 02:06:04

@Mr. TrúLáv:
ESetleg hívok egy rendőrt, hogy mögöttem egy faszkalap nem tartja a követési távolságot már egy jó ideje, és a kamera felvételén a rendszámod is látszani fog.
Szerinted kit fognak megbaszni?

Segítek: nem engem.

A másik, hogy kaminosor előzése közben a kamionok sebességére lassítok, amíg hátra nem takarodsz annyira, amennyire illik. Előbb-utóbb meg fogod unni, mert a kamion miatt előzni sem tudsz, bármekkora faszkalap vagy is.

Ah meg iszol, akkor potenciláis gyilkos is, remélhetőleg elkapnak, és ugrik a jogsid, mert nem érdemled meg, hogy vezethess, ugyanis agresszív faszfej is vagy.

Nem, sosem ittam vezetés előtt, illetve ha ittam, akkor meg nem vezettem utána.
Tudom, hogy a te egybites agykapacitásodnak ez nagyon magas, te sötét fasz.

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 02:08:04

@titan:
Érveltem, te idióta seggfej.
Idéztem a KRESZ-t is, hogy neked nem megy az értő olvasás, mert funkcionális analfabéta vagy, és mellette még agyatlan segg is, arról nem én tehetek, okold a szüleidet meg a tanáraidat.

Csak a jogsidat add vissza azonnal, te faszkalap, mert így ön- és közveszélyes vagy, hogy a szabályokat nem ismerve ki mert mászni az útra, te isten agyatlan barma.

flea 2017.04.24. 06:50:29

@cardiobascuralis 3: minden stimmel, 5. osztályos szinten is vagy úgy kreszből, mint nyelvtanból. Csak a fröcsögésed, az illik jobban egy gettóba, mint az iskolába.

titan 2017.04.24. 11:30:45

@cardiobascuralis 3:
1. nem idéztél KRESZ-t, csupán elnevezéseket hajtogattál
2. magyarázd el, miért van a tesztekben (hivatalosban) az a feladat, amit fentebb említettem kétszer is!
3. a jogsit meg neked kéne visszaadnod, mert a szabályismeret hiánya mellett még pszichológiai probléma is esélyes.
4. továbbra is jó lenne, ha visszavennél

titan 2017.04.24. 11:32:48

@enpera: én sem, sőt másnaposan sem

cartárs 2017.04.24. 11:53:07

Kissé -khmm...- túlzásba vittétek egymás anyázását, így most szépen kikapcsolom a kommentezést..
Legközelebb higgadtabban!