Minden pék álma

2018. március 10. - The Test Driver

Kevés olyan Ferrari létezik, amelyiknek a beceneve ismertebb, mint a valódi neve. Ilyen például a Daytona (leánykori nevén: 365 GTB/4) vagy jelen cikkünk tárgya: a „Kenyeres kocsi”. Ezt a nem túl hízelgő jelzőt a brit sajtó aggatta az autóra, kifejezetten amiatt a hátsó rész miatt, ami első ránézésre elképesztően tájidegennek hathat egy Ferrarin. Pedig furcsa külseje ellenére a „Kenyeres kocsi” a 60-as évek elejének egyik leggyorsabb versenyautója volt.

ferrari-250-breadvan.jpgA Ferrari 250 GT SWB (Short Wheel Base) alapjaira egyedileg épített autó azzal a céllal született, hogy az 1962-ben bemutatott, vadiúj Ferrari 250 GTO méltó ellenfele lehessen a Le Mans-i 24 órás versenyen és az FIA Sportautó Világbajnokságán.

AZ ELŐZMÉNYEK

A „Kenyeres kocsi” története egy nővel kezdődik, – mégpedig Enzo Ferrari feleségével, Laurával. Neki köszönhető ugyanis, hogy a 60-as évek elején a Ferrarinál tapasztalható belső feszültség odáig fajult, hogy 1961. októberében Girolamo Gardini (értékesítési vezető), Carlo Chiti (főmérnök), Giotto Bizzarrini (a sportkocsik fejlesztéséért felelős mérnök) és még néhány kulcsfigura ultimátumot adott Enzo Ferrarinak: vagy a felesége megy a cégtől, vagy ők. Naná, hogy az összes lázadozó talpára útilapút kötöttek és ajtót mutattak nekik.

1962_ferrari_250gtbreadvan3.jpgBizzarrini és Chiti végül Giovanni Volpi gróf versenycsapatánál, a Scuderia Serenissimánál (úgyis mint Scuderia SSS) kötött ki. Volpi gróf egészen addig a Ferraritól vásárolta az autóit, amelyekkel különféle sportautóversenyeken indultak. Ám amikor Enzo Ferrari megtudta, hogy korábbi mérnökei a Serenissimához igazoltak, azonnal behúzta a kéziféket és nem volt hajlandó még egy autót eladni a grófnak. Pedig a gróf már bejelentkezett egy vadiúj 250 GTO-ért. Így alakult, hogy a Scuderia Serenissimának nem volt autója az 1962-es szezonra.

Enzo igencsak elemében volt a 60-as évek elején. Ugyanis Volpi gróf után nem sokkal, 1962-ben az akkor még csak traktorjairól ismert Ferrucció Lamborghinivel sikerült összebalhéznia, melynek folyományaként Lamborghini elkezdett sportautókat gyártani. Majd 1963-ban, miután már csak az aláírása hiányzott a szerződésről, melyben eladja a Ferrarit a Fordnak, az utolsó pillanatban visszatáncolt. Henry Ford II bosszút esküdött, ami a Ford GT40 megszületését eredményezte.

A FEJLESZTÉS

Volpi gróf azonban nem esett kétségbe. Kiadta a feladatot Bizzarrininek és Chitinek, hogy turbózzák fel azt a 2819GT alvázszámú 250 GT SWB-t, amivel Olivier Gendebien és Lucien Bianchi a második helyet szerezte meg az 1961-es Tour de France-on (nem, nem a kerékpáros körversenyen). Nem sokkal a versenyt követően a Scuderia Serenissima megvásárolta az autót Gendebientől. Ez szolgált a „Kenyeres kocsi” donorjaként, és akárcsak a többi versenyre felkészített 250 GT SWB, ennek is könnyített karosszériája és alváza volt, amit egy 3 literes, 286 lóerős, V12-es, Tipo 168-as motor hajtott.breadvanorg06.jpg

Az átépítés során Bizzarrini – aki korábban a GTO tervezéséből is oroszlánrészt vállalt – szabad kezet kapott: minden elvadult ötletét megvalósíthatta. Pietro Drogo, karosszériaspecialista segítségével egy olyan aerodinamikailag rendkívül fejlett kasztnit készített, ami még a GTO-nál is laposabb lett, a tetővonalat pedig drasztikusan megnyújtották az autó hátulja felé – így szerették volna még inkább kihasználni a Kamm-féle aerodinamikai hatást. Az eredmény egy sportautók esetében teljesen szokatlan formavilág lett, amit a francia újságírók a „La Camionnette” (kis teherautó), míg az angolok a „Bread Van” (kenyereskocsi) kifejezéssel illettek.

ferrari-250-gt-swb-breadvan-2819-gt-8.jpgA jobb súlyelosztás érdekében Bizzarrini a motort és a hűtőt is hátrébb tolta az autó középpontja felé. A három eredeti 46 DCN Weber karburátort lecserélte hat ikertorkú 38 DCN Weber egységre. Így sikerült a ménest 300 lóra duzzasztani. A szükséges mechanikai módosításokat és a versenyre történő felkészítést Giorgio Neri és Lucciano Bonacini végezték el, az eredmény pedig egy 935 kg össztömegű autó lett, ami 65 kilóval volt könnyebb, mint a GTO.

A „KENYERESKOCSI” A VERSENYPÁLYÁN

A „Kenyereskocsi” az 1962-es Le Mans-i 24 órás versenyen mutatkozott be. A rajtot követően gyorsan maga mögé utasította a GTO-kat és az összetett 7. helyén haladt, amikor a 4. órában a főtengely meghibásodása miatt kiállni kényszerült. Ám a más versenyeken aratott sikerek bizonyították a formaterv hatékonyságát. A 62-es szezonban az autó két GT futamot is nyert: a Brands Hatch-ben rendezett Guards Trophy-t, valamint az Ollon-Villars hegyiversenyt, ez utóbbit körrekorddal. A kocsi azóta elmaradhatatlan résztvevője a különféle „historic” versenyeknek, rendszeresen feltűnik a Le Mans Classic-on, a Goodwood Festival of Speed-en, és tavaly nálunk is, a Hungaroring Classic-on is megcsodálhattuk.breadvanorg07.jpg

UTÓÉLET

A 250 GT SWB „Breadvan” szokatlan, de hatékony aerodinamikai kialakítása bizonyította a Kamm-tail dizájn létjogosultságát, amit a későbbiekben más sportautókon is alkalmaztak, mint például a Ford GT40-en, vagy az Alfa Romeo Giulia TZ-n.1962_ferrari_250gtbreadvan2.jpg

A „Kenyereskocsit” 1963-tól a gróf előszeretettel használta a mindennapokban, közutakon, mielőtt kölcsönadta volna Gianni Agnellinek, a Fiat elnökének. Agnelli a poén kedvéért feketére festette, mivel egy halottas kocsira emlékeztette. Volpi gróf 1965-ben megvált az autótól, ami ezt követően több ízben is gazdát cserélt. Végül 1986-ban az Egyesült Államokban kötött ki, ahol teljesen felújították. A kocsi 2005-ben tért vissza Európába, miután egy árverésen a német Klaus Werner ajánlotta érte a legnagyobb köteg zöldhasút.

A Ferrari hívők közösségét erősen megosztja a „Kenyereskocsi”, ugyanis a fanatikus rajongók szerint a drasztikus módosításoknak köszönhetően ez az autó már nem tekinthető igazi Ferrarinak. Ám a maranellói gyár 2010-ben egy hivatalos közleményben ismerte el az autót, mint valódi, ízig-vérig Ferrarit, és mint a cég történetének egyik kiemelkedő modelljét.co1qj_evmaaspfe.jpg

Tévhitek a női vezetőkről

A közlekedés egy társasjáték: nap mint nap több százezren vagyunk, akik útra kelünk. Ebben pedig benne van a hiba lehetősége is, akár férfi, akár nő ül a volánnál. Ennek ellenére a nők még mindig sok negatív sztereotípiával szembesülnek. A nőnap alkalmával pedig úgy gondoltuk, ideje rávilágítani néhány tévhitre.

„egy nő sem tud jól vezetni....”

Ez az állítás sok férfi sofőr fejében él: ki sem kell mennünk az utcára, elég az interneten nézelődni, hogy rájöjjünk, a férfiak azt gondolják, a nők vezetési képességei messze elmaradnak az övéiktől. A statisztikák azonban egészen mást mutatnak, a számok szerint pedig a férfiaknak nincs okuk a büszkeségre. Ugyan 2016-2017-es adatok nem állnak rendelkezésünkre, de a KSH baleseti statisztikáját tartalmazó dokumentumból kiderül, hogy a nők negyedannyi balesetet okoztak 2010 és 2015 között, mint a férfiak. Azt mondhatjuk, hogy egy évben 12 ezer férfi és 3 ezer nő okoz balesetet, a többségük pedig 36 évnél idősebb. De ne gondoljuk, hogy csak nálunk ez a helyzet, New York-ban például a súlyos, vagy halálos balesetek 80%-át férfiak okozzák. De mi ennek az oka?

female-driving-chickdriven.jpg

Szakértők szerint egyértelműen a gyermekkorban rejlik a probléma kulcsa. Egy kisfiút az apukája (vagy tágabb értelemben az egész társadalom) már gyermekként arra neveli, hogy kisautóval játsszon, hamar kap pedálos kocsit, esetleg együtt bütykölik a családi verdát. Ezzel szemben a lányokkal szemben az az elvárás, hogy ők babázzanak, főzőcskézzenek, vagyis már kisgyerekként is „lányos” dolgokkal találkoznak.

Nem csoda hát, hogy amikor arra kerül a sor, óvatosabbak, mivel kevésbé magabiztosak, szemben a férfiakkal, akik már gyerekként is vágynak a vezetésre. Ezt mutatja az is, hogy ugyan hiába van a felnőtt nők 40%-ának jogosítványa, csak jóval kevesebben vezetnek. A nők oktatására már a cégek is rárepültek, több autósiskola is hirdeti magát Smink&Drive szolgáltatásokkal, vagyis kimondottan a nők számára kifejlesztett tanulási módszerekkel.

„tolatókamera, radar és az én segítségem nélkül parkolni sem..”

Akárcsak az előbbi tévhitnél, úgy ennél is nyugodtan hivatkozhatunk a KSH statisztikáira: a feldolgozott adatokból kiderül, hogy Magyarországon 2015-ben álló, parkoló járműnek vagy szilárd tárgynak 793 férfitársunk ment neki, míg a nők csak 209 alkalommal nem vették észre, hogy van ott valami.

c3-city-park.jpg

Ennek az oka jó eséllyel az óvatosság lehet, a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy szerte a világban a nők megfontoltabban vezetnek, kevésbé mennek bele veszélyes helyzetekbe és lassabban manővereznek, mint férfi társaik. Ez vezethet ahhoz, hogy Magyarországon a balesetek körülbelül 20-22%-át okozzák csak női sofőrök.

Van persze olyan baleseti típus, ahol a nők rosszabbul teljesítenek: az országúton történő, hirtelen felbukkanó akadályok elkerülése. Ilyenkor a nők nagyobb eséllyel reagálnak rosszul, így a biztosítók adatai alapján többször végződik balesettel egy-egy ilyen helyzet.

„De az autókhoz aztán tényleg nem értenek..”  

Kétségtelen, hogy sokan az autóipart is egy macsó, kizárólag a férfiak által értett szakmaként kezelik. Való igaz, hogy több férfi ért el sikereket a területen, de napjainkban egyre kevésbé kell messzire mennünk, hogy kiugró szereplőket mutassunk. Jelenleg a világ egyik legnagyobb autógyártójának, a General Motorsnak a vezetőjét ugyanis nem John-nak, Scott-nak vagy épp Michael-nek, hanem Mary T. Barrának hívják.

0321_barra-800x533.jpeg

Irányítása alatt az elmúlt években a General Motors nemcsak, hogy még több profitra tett szert, de több, veszteséges üzletágat (köztük az Opelt is) értékesítette, így minden korábbinál szebb jövőt jósolnak a cégnek. Nő irányítja a Citroënt is, a francia autómárka elsőszámú emberét Linda Jacksonnak hívják. Érdekesség, hogy a féklámpa és az index feltalálása is egy nőhöz kötődik. Florence Lawrence, ugyanis – amellett, hogy az 1900-as évek egyik nagy filmsztárja volt – több autóbalesetet is átélt. Ezek után döntött úgy, hogy valamit tenni kéne: kitalálta, hogy szereljenek az autókra irányváltást jelző karokat, illetve hátulra egy lámpát, hogy a lassítást érzékelje a többi közlekedő.

„A nők csak szín alapján vesznek autót”

Az is egy téves elképzelés, hogy a nők kizárólag az autó  színe, vagy épp formája alapján választják ki következő kocsijukat. Sok esetben ugyanis még racionálisabbak is férfi társaiknál: a CarBuyer 2016-ban végzett kutatása például kimutatta, hogy a férfiak 20%-kal nagyobb eséllyel döntenek egy autó mellett, pusztán a színe miatt, mint a nők.

planning-to-buy-a-car.jpg

A férfiak emellett márkahűbbek, 40%-kal nagyobb eséllyel döntenek egy kocsi mellett, pusztán a márkája miatt. A nők ezzel szemben nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogyasztásra és a fenntartási költségekre.

Tipikus női és férfi autóvezető tehát nincs, egyének vannak: ki jobban, ki rosszabbul vezet. Épp ezért ne ítélkezzünk, hanem segítsünk a többi közlekedőnek és mindig tartsuk be a szabályokat. 

Tetszett az írás? Köszönjük, ha megosztod!

Esetleg másról olvasnál?

A legjobb alsó-középkategóriás autók, amire nem gondoltál! 

A legfurcsább mikroautók

Gazdálkodj stílusosan

 

7 érdekes tény az autózás világából

Köztünk, velünk járnak, sok esetben mégsem tudunk rólunk sokat: az autók több, mint egy évszázada életünk megkerülhetetlen részei, ez idő alatt pedig számtalan, izgalmas és meghökkentő tény született velük kapcsolatban.

Ha szeretnéd megtudni, hogy:

  • Melyik márka összes legyártott autójából fut a legtöbb
  • Mennyi alkatrészből áll egy átlagos autó
  • Mikor történt a világ első autóbalesete

akkor tarts velünk.

1. A kávéval hajtott autó

Sokunk számára nem indulhat máshogy a reggel, mint egy finom, forró kávéval. A serkentő ital a benne lévő koffeinnek köszönhetően segít az ébredésben és sok esetben a jó beszélgetések elengedhetetlen kelléke. Persze olyan is van, amikor máshogyan hasznosítják: egyes helyeken a kávébabokat illatosítóként, a kávé zaccot pedig házi krémként a narancsbőr eltávolítására is alkalmazzák. De persze mit ér a világ kutatószellem nélkül, ezért volt, aki tovább ment: ismerjétek meg az 1988-as Volkswagen Sirocco-t, vagyis a Car-puccino-t! Az egykoron hagyományos kupéként forgalomba került autót néhány évvel ezelőtt az angol BBC-n vetített tudományos műsor, a Bang Goes The Theory csapata alakította át, kávéüzeműre!

article-1255867-0894a2e1000005dc-140_634x357.jpg

A Car-puccino átalakítása olyan jól sikerült, hogy a gépjármű képes volt megtenni a Manchester  és London közötti 210 mérföldes, azaz 338 kilométeres távot, igaz ehhez 70 kilogrammnyi őrölt kávéra volt szüksége. Ha  kilónként 2000 forintos átlagárral számolunk, akkor kijön, hogy ez a kis túra 140 ezer forintjába került a készítőknek. Ráadásul nemcsak drága, de lassú is volt a túra, hiszen a készítőknek 30-45 mérföldenként meg kellett állniuk egy kis kávézásra, hiszen fel kellett tölteniük a csomagtérben lévő tartályt. 

article-1255867-0896f140000005dc-794_634x361.jpg

Nem meglepő, hogy ez a fajta megoldás nem aratott nagy sikert és ma is inkább az elektromos, semmint a kávés autókat tekintjük a benzines és dízel járművek utódjának :)

Tovább

Gazdálkodj stílusosan

Aki kicsit is ismeri az autógyártók történetét, az bizonyára jól tudja, hogy a Lamborghini eredetileg traktorgyártással kezdte pályafutását, és csak egy Enzo Ferrarival lefolytatott heves vitának köszönhető, hogy Ferruccio Lamborghini belevágott a sportautógyártásba. Ám a Lambón kívül egy másik, elsősorban sportautóiról ismert cég is kínált földművelésre, gazdálkodásra szánt gépeket az érdeklődőknek. Íme a Porsche Junior.

porsche-tractor-4.jpgAz első Porsche traktorok terveit Dr. Ferdinand Porsche vetette papírra még az 1930-as évek legelején, a Volkswagen Bogáréval egyetemben. Az eredeti terv az volt, hogy kifejlesztenek egy „Volks-Traktor”-t, amit majd a „Volks-Wagen”-nel párhuzamosan értékesítenek majd.

A PORSCHE TRAKTOR RÖVID TÖRTÉNETE

A Porschének 1934-re már három működő traktorprototípusa volt, mindegyikben egy egyedi – legalábbis akkoriban egyedinek számító – hidraulikus tengelykapcsoló dolgozott a motor és a sebességváltó között. Ezt a megoldást alkalmazták az összes Porsche traktoron egészen a gyártás 1963-as leállításáig, ugyanis a mérnökök úgy vélték, hogy a farmerek nem képesek megfelelően, rendeltetésszerűen használni a kuplungot.

porsche-tractor-side.jpgMár az elején egyértelmű volt, hogy legalább négy eltérő motorméretre lesz szükség, hiszen a különböző traktoroknak különböző típusú munkákat kell elvégezniük – az egyik kevesebb erőt igényel, míg a másik lényegesen többet. És itt kezdődtek a nehézségek, hiszen az elsőszámú célkitűzés az volt, hogy olyan erőforrásokat fejlesszenek ki, melyeket olcsó megépíteni és fenntartani. Így az a terv, hogy négy eltérő méretű motort gyártsanak, gyorsan a kukában landolt.

Dr. Porsche végül úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy kifejlesztett egy olyan léghűtéses dízelmotort, ahol az egyes hengerek és hengerfejek levehetők és külön-külön cserélhetők voltak. Ezáltal egy-, két-, három- és négyhengeres motorokat tudtak készíteni, a főtengelytől függően.

porsche-tractor-logo-2.jpgÁm a II. világháború kitörése félbeszakította a Porsche traktorok fejlesztését. Ráadásul a háborút követően csak azoknak a cégeknek engedélyezték a traktorépítést, akik már korábban, a háború előtt is ezzel foglalkoztak. Ez pedig azt jelentette, hogy az egyetlen módja, hogy végre elkezdhessék a Porsche-Diesel gyártását, ha a jogokat eladják. A németországi jogokat az Allgaier GmbH, míg az osztrák jogokat a Hofherr Schrantz vette meg.

Az igazi áttörés 1956-ban következett be, mikor a Porsche traktorok gyártási jogai átkerültek a Mannesmann AG-hez, akik komoly pénzeket költöttek arra, ismét termelésre alkalmas állapotba hozzák a Friedrichshafen mellett található, régi Zeppelin gyárat. Itt készültek 1957-től a Porsche traktorok, melyekből 1963-ig több mint 125.000 darabot gyártottak és szállítottak a világ legkülönbözőbb pontjaira. Ráadásul masszív, strapabíró kialakításának köszönhetően még ma is több ezer működőképes Porsche traktor létezik.

NÉHÁNY MONDAT A KÉPEKEN LÁTHATÓ 1961-ES PORSCHE JUNIOR 108-RÓL

Az összes gyártott modell közül a legnépszerűbb a Porsche Junior 108 volt. Ez volt a paletta legkisebb és a legmegfizethetőbb tagja, arról nem is beszélve, hogy egyhengeres, 822 köbcentis, 15 lóerős, léghűtéses, dízelmotorja nemcsak gazdaságoson fenntartható, de megbízható is volt. Ezt a „brutális” 15 lovas teljesítményt egy hatsebességes váltó vitte át a hátsó meghajtott kerekekre (tényleg csak zárójelben, de közel fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy az utcai Porschékban is ugyanennyi sebességfokozatot lehessen kapcsolni, mégpedig az 1994. januárjában piacra dobott 993 Carrerában).

És bár lehet, hogy a Lamborghini traktorjai szélesebb körben ismertek, mi mégis inkább a Porschét választanánk, hiszen nemcsak, hogy szebb, mint a bikás vasak, de közvetlen rokonságban áll az időtlen klasszikusnak számító Porsche 356-ossal. Mindkettőt a stílusos formaterv jellemzi, léghűtéses a motorjuk és hátul kaparnak. Kell ennél több?

Szóval, ha új karrierre vágytok és kedvet kaptatok a földműveléshez, akkor itt az ideje beszerezni egy Porsche traktort.

Te felújítanád ezt a patinás Jaguar E-Type Coupe-t?

Erre az 1964-es, első szériás Jaguar E-Type Coupe-ra ráférne egy kiadós a restaurálás. Több mint 30 évig egy raktárban pihent, mielőtt valaki rábukkant, előkaparta az évtizedes dzsuva alól és feldobta az eBay-re, mindössze 46.995 dollárért (ez mai árfolyamon 11.891.145 magyar forintot jelent). Az autót eredetileg a roppant ritka, „Opalescent Golden Sand” (opálos arany homok) árnyalatra fényezték, mára az eredeti festék már csak nyomokban felfedezhető és a viseltes kasztni számtalan különböző színt és mintát visel magán.

screen-shot-2018-02-21-at-1-57-09-pm-1519239462.pngBár határozottan jólesne neki egy újra fényezés, de mi azért feldobjuk a labdát: Ti felújítanátok e ezt az E-Type-ot, ami még Enzo Ferrari szerint is a valaha gyártott legszebb autó, hogy ismét eredeti pompájában szelhesse a kilométereket, vagy hagynátok úgy ahogy van, hogy büszkén viselhesse és megmutathassa a mögötte álló évtizedek minden patináját?

Fogós kérdés, figyelembe véve az eredeti szín ritkaságát. Ám vannak olyan dolgok, amit nem vehetsz meg, mint például a természetes patina.

jagfront-1519240555.jpgAz eladó szerint az 1964 óta eltelt időben a motor valamikor már cserélve volt, de a 3,8 literes, sorhatos pöccre indul. Igaz erősen ajánlja, hogy mielőtt a jövendőbeli tulaj útra kelne vele, azért alaposan nézze (nézesse) át az E-Type-ot, hogy tényleg használható állapotban van e. A képek alapján úgy tűnik, a kocsi teljesen egyben van: a beltér az ülések és az ajtók bőr burkolatának kirepedezésétől/kiszakadásától (bőr esetében elkerülhetetlen) eltekintve hibátlan, a kasztni pedig szinte teljesen rozsdamentes. A fotók tanúsága alapján az alváz nincs elrohadva és a motortér is meglepően tiszta és jó állapotban van.

jaginterior-1519240580.jpgSzemély szerint, mi megbizonyosodnánk róla, hogy a mechanikus alkatrészek, a motor, a váltó, a hajtáslánc, a félfüggesztések és a fékek rendben vannak e, aztán már is száguldanánk (a közlekedési szabályok betartásával) el a naplementébe. Hiszen rengeteg gyönyörűen restaurált E-Type-al találkozhatunk, de ez a példány tényleg egyedi.

Ti mit tennétek? Hagynátok az autót olyan állapotban, mint amilyen a képeken, vagy egy teljeskörű felújítás után visszaállítanátok a gyári állapotot?

img_1091-1200x900.jpgIlyen volt az eredeti "Opalescent Golden Sand" festés

Mondjátok el véleményeteket a komment szekcióban!

A leginnovatívabb francia autók

Bár a francia autógyártók termékei elég gyakran (és nem minden ok nélkül) vívják ki maguknak a „megbízhatatlan” és „problémás” jelzőket, ám az elvitathatatlan, hogy az évtizedek során, ha újító szándékról volt szó, a franciák előszeretettel ugrottak fejest az ismeretlenbe és indultak el öles léptekkel a járatlan utakon. Íme a legérdekesebb, legizgalmasabb, legvagányabb újítások a galloktól.

Renault Avantime (2001-2003)

avantime_6.jpgA Renault 2001-ben közel tökéleteset alkotott, ami az Avantime eredetiségét illeti. Egy olyan kategóriát teremtettek, amiben azóta is egyedülálló az Avantime (egyszere kisbusz, kupé és kabrió is). Bár az autót az Espace alapjaira álmodták meg, ám ebben az esetben a franciák kicsit messzebbre rúgták a pöttyöst. Mivel gyakorlatilag egy kisbuszról beszélünk, nem kicsit szokatlan a két hatalmas, harmonika-szerűen nyíló ajtó (így gyakorlatilag ez egy kupé), nincs B-oszlop (tehát az autó egész oldalát nyitni tudjuk az ablakok lehúzásával) és akár az egész tetőt is ki lehet nyitni (szóval akár kabrióként is felfogható). Cserébe a tető ívét nagyon meg kellett erősíteni, hogy egy esetleges baleset, vagy borulás esetén az egész kasztni ne gyűrődjön össze, mint egy harmonika. 

Citroën DS (1955-1975)

citroen_ds23ie_1.jpgAz 1955-ben bemutatott Citroën DS nem érdemtelenül kapta az „istennő” megnevezést. Bemutatásakor a DS annyira futurisztikusnak és földöntúlinak hatott, hogy azonnal óriási népszerűségre tett szert, ami azóta is tart, hiszen a DS egyet jelent a kortalan szépséggel. Már az első nap végére több mint 12.000 darabot értékesítettek belőle. Nem pusztán a vízcsepp formájú, áramvonalas kasztni, de a hidropneumatikus futómű, a négy tárcsafék (ez volt az első sorozatgyártású autó, ahol alkalmazták), a szervokormány, vagy az üvegszálas tető mind-mind olyan újdonságok voltak, melyek leginkább egy sci-fi film kellékének tűntek 1955-ben. Arról már nem is beszélve, hogy 1967-től a fényszórók már a kormány elfordításával együtt fordultak, hogy mindig azt az útszakaszt világítsák meg, amerre az autó éppen halad. Nem véletlenül érdemelte ki a DS az Évszázad autója szavazáson a harmadik helyet (a Ford T modell és a Mini mögött).

Renault Espace (1984-)

5419_orig.jpgAz 1984-ben bemutatott Renault Espace számít az első európai MPV-nek (Multi Purpose Vehicle-nek vagyis többcélú járműnek), ami rendszerint kombi vagy kisbusz-jellegű autót jelent, nagy és sokféleképpen variálható beltérrel. (Az MPV-t gyakran nevezik egyterűnek, vagy az igazi nyelvtannácik előszeretettel használják a „buszlimuzin” kifejezést). Az Espace koncepciója roppant egyszerű és praktikus volt: azon az igazságon alapult, hogy ha vannak gyerekeid, akkor nekik vannak barátaik és szerencsés, ha egy fordulóval haza tudod vinni őket suli után.

Citroën 2CV (1948-1990)

citroen_2cv_retrowwarwick_classic_car_show_august_2017.jpgOlcsó közlekedési eszköz a tömegek számára. Ez a jelmondat hívta életre Németországban a Volkswagen Bogarat (alias Typ 1, vagy Käfer) és szintén ez a célkitűzés vezérelte a 2CV (vagyis a Kacsa) 1948-as megszületését. Francia munkások tömegei cserélték le a lovaikat és a motorizált kerékpárjaikat és váltottak egy megfizethető, könnyen fenntartható, léghűtéses és stílusos négykerekűre. Ráadásul a Michelin a 2CV-n mutatta be és helyezte először forgalomba a radiál abroncsokat.

Renault 16 (1965-1980)

chr3332_1.jpgEurópa szerte óriási sikert hozott az 1965-ben bemutatott Renault 16-os. Ez volt az első családi méretű ferdehátú elsőkerékhajtással. Ezzel a Renault elég kellemetlen helyzetbe hozta az autós szaksajtót, ugyanis ekkor még nem létezett a „ferdehátú” (hatchback) kifejezés. Az angol Motoring Illustrated így írt a kocsiról 1965 májusában: „A Renault 16 nevezhető nagy méretű családi autónak, de valójában nem négyajtós szedán, és nem is igazán kombi. Ami talán a legfontosabb, hogy minden eddiginél egy kicsit másabb.”

A 16-os a maga idejében nemcsak modernnek számított, de praktikus, stílusos és elképesztően kényelmes utazást tett lehetővé az egész család számára. Ez utóbbi az autó egyik fő jellegzetességének köszönhető, ugyanis a bal oldali tengelytáv 70 mm-rel hosszabb volt, mint a jobb oldali (akárcsak az 1972-ben bemutatott Renault 5-ösön is). Így a torziós rudas felfüggesztés roppant kényelmessé tette a kocsi rugózását, kimondottan rossz minőségű (Franciaországban nem ritka) utakon is.

Renault 5 Turbo (1980-1986)

renault_5_turbo.jpgVéletlenül se tévesszük össze az 1972-ben bemutatott, „klasszikus” Renault 5-össel. Az 5-ös Turbo középmotoros raliautóként kezdte 1980-ban és megpróbálta felvenni azt a kesztyűt, amit a Lancia Stratos a többi gyártó elé dobott. Az 1,4 literes, sor-4-es, turbós motorral szerelt, hátsókerékhajtású Renault-nak a ralipályákat ugyan nem sikerült meghódítania (mindössze 4 győzelmet szereztek), de az utcai változat a maga 160 lóerejével igazi méregzsák volt.

Peugeot 1007 (2005-2009)

1007_03_1.jpgA Peugeot mérnökei a 2005-ben piacra dobott 1007-essel húztak váratlant. A 2000-es évek közepén sem számított újdonságnak, vagy szokatlannak, hogy egy autónak a kisbuszokból ismert, elcsúsztatható ajtajai vannak. Ám az már sokkal inkább, hogy nem a hátsó, hanem az első ajtók nyíltak így.

Ráadásul ez volt a Peugeot első modellje, ahol megjelent a dupla nullás jelölés. Az „egy-duplanulla-hetes”-ként beharangozott kocsival és James Bond filmekre hajazó promóciós kampánynak köszönhetően sikerült összerúgni a port a Bond franchise tulajdonosaival. Így a Peugeot-nál gyorsan stratégiát váltottak és a későbbiekben már „ezerhetes”-ként népszerűsítették az autót.

Citroën Traction Avant (1934-1956)

tractionfr02.jpgA Traction Avant kifejezés elsőkerékhajtást jelent. És bár nem a Citroënnél alkalmazták először ezt a megoldást, de ez volt az a modell, amely a tömegek számára is elérhetővé tette ezt a rendszert 1934-ben. Akárcsak az önhordó karosszériát. Ezzel a két újítással a Citroën limuzinja messze megelőzte a korát, és nem mellesleg kis híján csődbe is vitte a gyárat, mert annyira drága volt. Érdekesség, hogy a Traction Avant ugyanúgy Flaminio Bertoni és André Lefèbvre tervei alapján készült, akárcsak a DS. Ráadásul a Traction Avant csak egy ragadványnév, ugyanis hivatalosan 7 CV, 11 CV és 15 CV néven készültek az egyes modellek (a hengerűrtartalom és a hengerek számának függvényében).

Renault Scenic (1996-)

renault_megane-scenic-1996-99_r2_1.jpgAkárcsak az Espace, csak egy kicsit kisebb. Igaz papíron nem sok létjogosultsága volt, mikor 1996-ban bemutatták, ám az első kompakt MPV (többcélú jármű) különleges csemegének bizonyult az autószalonokon és a mindennapi használat során kitaposta magának az utat, bebizonyítva, hogy igen is van létjogosultsága. Egy ponton akkora volt az érdeklődés a Scenic iránt, hogy naponta 2500 darab gurult le a gyártósorról. Majd 2009-ben érkezett a hétüléses Grand Scenic verzió, aminek papíron még kevesebb értelme volt, mint elődjének, mégis meglepően népszerűvé vált.

Olcsón fenntartható egyterűek 1 millió forintig

5 típus amit érdemes megnézned!

Férjen el benne két felnőtt és két gyerek, emellett pedig legyen megfelelő sok csomag szállítására is és persze ne kerüljön többe, mint 1 millió forint: ezzel a kéréssel fordult hozzánk egy ismerősünk. Ekkora összegért szerintünk érdemes körbe nézni a kisteherautókra épülő egyterűek között, amelyek nemcsak tágasak, de egyszerű technológiájuknak köszönhetően olcsón fenntarthatók. Mostani írásunkban 5 ilyen gépjárművet mutatunk be:

Opel Combo

2001-ben mutatkozott be az Opel Corsa C alapjaira épülő 2. generációs Combo. Az eredetileg kisáruszállítóként megjelent típus a modellváltás során személyautó kivitelt is kapott. Mivel a Combo a Corsa alapjain nyugszik, így nem meglepő módon igen hasonlóak a szerviztapasztalatok a két autóval kapcsolatban.

20296_0.jpg

Általánosan elmondható, hogy a Combo megbízható jószág, de azért az autók többsége már bőven átlépte a 10 éves kort.  Ez azt jelenti, hogy a korrózió már felütheti a fejét, így a sárvédő íveit és az ajtók alját is érdemes alaposan megnézni. Szerencsére a sérülésmentes vagy szakszerűen javított Combok esetén szó nincs durva rozsdásodási hajlamról, de azért nem árt az óvatosság. A beltér elemei a korszak Opeljeihez hasonlóan jól bírják a strapát, bár azt hozzá kell tenni, hogy ezek az autók sok esetben igazi családi igáslóként üzemeltek, azaz karcok bőséggel felüthetik a fejüket. Típushiba a kormány dudagombjának átszakadása, ha nem is olyan mértékben, mint a G Astrában vagy az A Zafirában, azért itt is találkozhatunk vele.

opel-combo-467_35.jpg

Szintén a kormánynál kell keresnünk az autó másik problémás elemét, több tulajdonos ugyanis a kormánymű hibájára panaszkodik. A tesztút során ezért ezért jól figyelj, ha a kormány felől kopogó hang jön manőverezéskor vagy kanyarodáskor, akkor fel kell készülni a javításra. Érdemes még célba venni egy fekvőrendőrt is, a hátsó rugó ugyanis törésre hajlamos. Az ára nem drága, de ha nyekereg, akkor ne hidd el, hogy csak egy szilentet kell befújni…Érdemes még figyelni az izzókra is, sok Combo ugyanis nem jó barátságot ápol ezekkel, így van, aki néhány havonta egy-egy égő cseréjére szorul. Egyes esetekben még a foglalat is tönkremehet.

opel-combo-2006-1280-04.jpg

Motorikusan a benzinesek közül a legjobban a 90 lovas kivitellel jársz, ez ugyanis már megfelelően (bár nem túlságosan kirobbanóan) mozgatja a kocsit. A 2004 után gyártottaknál a vezérműlánc illetve a szívósor hibája fordulhat elő. Amennyiben indításkor csörgő hangot hallasz, készülj egy vezérléscserére.  Ha dízel Combot választanál, a legjobb az 1.7 CDTi. Az 1.3-as sem rossz, de amellett, hogy gyengébb, a Fiat eredetű motornál láncproblémák, illetve egy idő után jelentősen megnövekedő olajfogyasztás is előfordulhat. 

Fiat Doblo

Nagy tér, kedvező áron: gyakorlatilag ennyi a Fiat Doblo sikerének titka, az olasz kisteherautó/egyterű pedig már 2001 óta hódítja meg a vásárlókat. A 17 évvel ezelőtt bemutatott autó 2005-ben egy ráncfelvarráson esett át, ekkor a „bamba” arcot egy „mosolygós” váltotta fel. A korszak Fiatjaihoz hasonlóan a Doblóknál sem veszélyes a korrózió, igaz, mivel az első autók már több, mint 15 évesek, elő-elő fordulhat rozsda egyes elemeken.

fiat-doblo-2001-1280-03.jpg

Főképp az ajtók alját, a sárvédőíveket, illetve a csomagtérajtót kell megnézni. Arra azért fel kell készülni, hogy hibátlan, sérülésmentes autót 1 millióért nem kapsz, ezek a Doblók ugyanis igazi igáslovak, ha családi autóként használták őket, parkolási sérülések biztosan előfordulnak. Ez a beltér elemein is látszódhat a karcok, zörgések nem ritkák egy ilyen típusban. Ezek azonban vélhetően a legtöbb embert egyáltalán nem érdeklik majd.

Az már annál inkább, ha a kuplung munkahenger meghibásodik: a benne lévő felső rugó ugyanis eltörhet. Ilyenkor a pedál lejjebb kerül, a fokozatokat pedig recsegve veszi az autó. A tulajdonosok panaszkodnak a gyújtáskapcsoló meghibásodására, így a próba során érdemes több alkalommal is megnézni, hogy a zárban megfelelően forogjon a kulcs. Ha nem, akkor mihamarabb jöhet a csere, hiszen igen kellemetlen, ha egyszer csak szétkopik a szerkezet és nem tudsz hazamenni. Ugyanúgy érdemes mindkét kulcsot kipróbálni, mivel a visszajelzések alapján a kulcsok kopása sem ismeretlen a Doblo tulajdonosoknál.

fiat-doblo-2001-1280-0c.jpg

A Fiat alapvetően jó és megbízható motorokkal kínálata a Doblo 1. generációját. Igaz azonban, hogy  több olyan erőforrást is árultak, amelyek teljesítménye nem éri el a manapság már elfogadható szintet. Ilyen például az 1.9-es szívódízel, ami 63 lóerejével még üresen is alig bírja megmozdítani a karosszériát. Nem sokkal jobb az 1.2-es, 64 lóerős benzines sem, a gépsárkány ezzel 19 másodperc alatt futja meg a 100km/h-t.

fiat-doblo-2001-1280-09.jpg

Néhány évtizede ez még elfogadható érték lett volna, manapság a piac leglassabb új autója is gyorsabb ennél. Benzinesek közül a leginkább az 1.6-os 103 lóerős aggregát ajánlható, míg a dízelmotorosok közül a 101 lóerős 1.9 JTD jelenti a legjobb választást. Létezett CNG-s kivitelben is a modell. Mivel a Fiatnak nagy tapasztalata van a gázüzemű autók gyártásában, így nem kell ezektől sem tartani. Egy alaposabb átnézés viszont nem árt, mivel ezeknek az autóknak a többségét Olaszországból importálták, vagyis az életük nehezebben követhető.

Renault Kangoo

1997-ben dobta piacra a Renault a Kangoot, a franciák pedig nem vették félvállról a feladatot. A típust számtalan felszereltségi szinttel és motorral árulták, így Európa szerte igen népszerű lett. Az 1997-es megjelenés után 2003 tavaszán átfogó modellfrissítésen esett át a jármű, a tapasztalatok alapján célszerű az ezután gyártott autók közül válogatni.

renault-kangoo-2006-1280-01.jpg

Ezeket az autókat a megváltozott fényszóró-lökhárító párosáról lehet felismerni. Nemcsak a szebb külső és a jobb műszaki tartalom, de a javított típushibák miatt is javasolt ilyen típust keresni.  Persze azért így is előfordulhatnak problémák: a tesztút során figyelj a futóműre, különösen arra, hogyan viselkedik a hátulja. A hátsó lengéscsillapító elhasználódása ugyanis igen gyakori, ilyenkor „libeg” az autó hátulja.

Az 1.4-es benzinesél pedig a felső holtpont jeladó elkokszolódása nem számít ismeretlen hibának, ez a leggyakrabban az autó nehézkes indításáról ismerhető fel. Apropó motorok, a benzinesek közül a legjobban az 1.6-os, 16 szelepes motorral jársz, hiszen ez a kezdetben 95 majd 106 lóerős teljesítményével már megfelelően gyorsít.

renault-kangoo-2006-1280-0a.jpg

Kicsit gyenge, de alapvető igényekre megfelelő lehet az 1.2-es, 75 lóerős erőforrás is. Nem kell tartani az 1.5 dCi-től sem, a Kangoo-kban ugyanis a gyengébb – 68 és 86 lóerős- verziók találhatók, ezeknél pedig nem jellemző az oly rettegett hajtókarcsapágy probléma. Ami fontos, hogy az előírt, 30 ezres olajcsere-periódust felezd meg, azt értékeli az autó.

renault-kangoo-2006-1024-06.jpg

Igyekezz felszereltebb Kangoo-t keresni, 2 légzsák, ABS és klíma mindenképpen legyen a kocsiban. Ahogy az elektromos ablak sem hátrány, a fapadosabb kivitelekből ugyanis ez hiányzik. Ha már megvan a kiszemelt, a tesztúton azért nézd át a karosszériát, a konkurensekhez hasonlóan ugyanis a Kangoo-k többsége is városi harcos volt, így karcok, sérülések biztos lesznek rajta. Szerencsére a kocsi annyira nem hajlamos a rohadásra, így 15 évesen sem kell, hogy barna foltok tarkítsák a lemezeket.

Peugeot Partner / Citroen Berlingo

Eredetileg a Citroen C15-ös leváltására született meg a Citroen Berlingo, az 1996-ban piacra dobott haszongépjárműből pedig egy zseniális ötletnek hála 1997-re elkészült a személygépjármű verzió is. A Berlingo Multispace rövid idő alatt nagy siker lett, hiszen sok családos ember értékelte az alacsony vételárat és a tágas teret. A Peugeot Partnerként is árult modell a mai napig nagy népszerűségnek örvend a használt és újautó piacon is, így itthon is sok eladó példány közül válogathatunk, még az 1 milliós kategóriában is.

maxresdefault_1_2.jpg

Akárcsak listánk többi autója, úgy a Berlingo/Partner is igazi családi igásló, így kisebb húzásnyomok, karcos beltéri elemek szép számmal előfordulhatnak. 1 millió forintért körülbelül 2003-07 között gyártott autókat tudsz vásárolni, ezeknél még alapvetően nem kellene, hogy előjöjjön a rozsda, így ha egy elem nagyon korrodált, akkor nagy eséllyel sérült volt.

A beltérben a tulajdonosok a zörgő műanyagokra panaszkodnak, sajnos a patentek hajlamosak a törésre, így nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha egy-egy elemnél cicergő hangot hallasz. Javasolt még a kormánykapcsoló vizsgálata is, előfordulhat, hogy az egység szétkopik, ilyenkor például hektikusan működik az index. Annál jobban kell viszont figyelni a hátsó futóműre, ez ugyanis a korszak Citorenjeihez és Peugeot-jaihoz hasonlóan torzóis hátsó futóművet kapott. Ebben a torziós rugók tűgörgős csapágyai elfáradnak, ilyenkor a kerék bedől, az autó pedig „leül”. Ennek a javítása körülbelül 80 ezer forint, de a legtöbb szerelő már ismeri, így viszonylag gyorsan megvan.

l_836.jpg

A motorok közül a gyakori használathoz a legjobban az 1.6-os, 109 lóerős erőforrás illik, az NFU motorkódú aggregát sok meglepetést nem tartogat. Egyedül a gyertyákra érdemes figyelni, így mindenképp a gyári előírásoknak megfelelőt vásárolj bele. A dízelek közül bátran dönthetsz az 1.6 HDi mellett, de csak akkor, ha az autó igazolt előélettel rendelkezik. Gyakori probléma ugyanis, hogy a tulajdonosok betartják az előírt hosszított olajcsere periódust, így lehetőleg olyat kell találni, ahol 10-15 ezer km után mindig cserélték a kenőanyagot.

citroen-berlingo-2003-photo-04.jpg

A motor kényes az üzemanyagra is, így feltétlenül érdeklődj a tulajdonosnál, hogy mégis hol és mit tankolt a kocsiba. A Bosch gyártmányú befecskendező ugyanis nem ápol jó viszonyt a kétes minőségű üzemanyagokkal, így míg például Németországban nem ritka, hogy a befecskendező-rendszert több, mint fél millió kilométerig nem kell javítani, itthon két-háromszázezer km után már előfordulhat meghibásodás.

Skoda Roomster

Árulták Praktik néven tehergépjármű-verzióban, mégis igazán a Roomster futott be nagy sikert a hazai piacon. Mindez nem véletlen, hiszen a megbízható, kisautós technológia és a kedvező ár a mai napig jól hangzó recept a vásárlók számára. A Fabia 2 és az Octavia 1 platformjainak kombinálásával megszületett Roomster orra és belseje egy az egyben a Fabia 2. generációjából származik, vagyis feltűnésnek és extravagáns formai megoldásoknak nyoma sincs.

skoda-roomster-2006-1280-02.jpg

Ez persze aligha probléma a potenciális vásárlók számára, hiszen az ergonomikus belső több hasznos tárolóhellyel is rendelkezik, ráadásul a beltéri műanyagok jól bírják a strapát is. Egyedül a modellfrissítés előtt használt kormány műanyag-kivitele nem viseli jól, ha használjuk, igen hamar szétkopik és hámlik.  Ebből felesleges bármiféle következtetést is levonni, elég egy gyűrű az ujjon és százezer kilométer alatt szétmegy. A bőrözés körülbelül 25 ezer forint, tehát nem ügy.

skoda-roomster-2006-1280-0a.jpg

Annál inkább az az 1.2-es motoroknál elő-elő forduló láncprobléma: a 69 lóerős aggregát ugyan már javított formában, kevesebb típushibával került a Roomsterbe, de azért így sem az autós világ legjobb motorja. Továbbra is jellemző a gyújtótrafók meghibásodása, ilyenkor az autó rángat, háromból csak két henger megy. Érdemes rákérdezni, hogy mikor voltak cserélve a trafók, ha nemleges választ kapsz, maradjon 60 ezred a javításra, ha nem akarsz az út szélén autómentőre várni. Ekkora összegért nem érdemes az 1.2 TSI-vel foglalkozni, hiszen a kis, turbós motor sok bosszúságot okozott. A CBZA és CBZB motorkódú 1.2 TSI-knél kiszakadó vezérműzsák, elszakadó lánc és hasonló, drága hibák rémisztgetik a tulajdonosokat.

skoda-roomster-2006-1280-08.jpg

Szerencsére minden különösebb típushibát nélkülöz a 86 lóerős 1.4-es, így ez a motor bátran ajánlható a Roomsterhez, fogyasztása és karaktere is megfelelő. Kicsit torkos, de megbízható az 1.6-os motor is, igaz az ritkább a hazai piacon, csakúgy, ahogyan az automata, Tiptronic váltóval szerelt Roomsterekből sincs sok. Ez a váltó a frissítés után el is tűnt, a helyét a DSG váltotta fel, de az azzal szerelt autók már bőven nem az 1 millió forintos kategóriában találhatók.

Amennyiben Roomstert nézel, érdemes figyelni a hátsó ajtókban lévő hangszóró működésére, ezeknél ugyanis gyakori, hogy az ajtóban lévő kábel a sok használat során megtörik, így a hátsó utasok zene nélkül maradnak. Előfordul még az ablaktörlőmotor meghibásodása is, így a tesztút során próbáld ki, hogy megfelelően működik-e.

Itt pedig elolvashatod a korábbi cikkeinkben már bemutatott 4 szempontot, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni, akármelyik típus után is érdeklődj:

Szempontok, amikre mindegyik autó esetén figyelj oda a vásárlás előtt:

Megbízható helyről vásárolj 

Már a keresgélés során figyelj arra, hogy megbízható, évek óta létező kereskedőtől válassz autót. Sajnos sokan pórul jártak már azzal, hogy telephely nélküli, a szó legrosszabb értelmében nepper kínálatából választottak, akinél nemcsak, hogy a jogszabály által kötelezett szavatosságot nem lehet érvényesíteni, de felhívni sem lehet, hiszen a vásárlás után törölte a telefonszámát.

Sajnos sokan trükköznek azzal is, hogy a külföldről érkezett autót papíron a német/olasz tulajdonos adja el. Mindezt úgy oldják meg, hogy kint, a vásárláskor nem töltik ki a saját részüket, majd itthon a bepalizott vásárló adatait írják be. Az eredmény? Szavatosság nuku, felelősségre-vonhatóság nuku, a becsapott vevő meg futhat a pénze után.

Kereskedő vagy magánszemély? Ide kattintva tudhatsz meg többet arról, honnan érdemes autót venni!

Olyat vásárolj, amit fenn is tudsz tartani 

Szép dolog a szerelem, de ha az általad kiszemelt kocsi fenntartása meghaladja a lehetőségeid, az álomból rövid idő alatt rémálom lesz. Vásárlás előtt ezért tájékozódj, kérdezd meg a szerelőd, illetve nézz körbe például a Bárdi Autó webshopjában is, hiszen így gyorsan képet kaphatsz arról, hogy egy-egy alkatrész mennyibe kerül.

Ha kíváncsi vagy, mik azok a költségek, amikkel minden autó vásárlása után számolni kell, ide kattintva olvasd el az erről szóló cikkemet.

Ne a kínálat aljáról vásárolj

Aki böngészte már a használtautós oldalak kínálatát, rövid idő alatt arra a következtetésre jut, hogy az olcsóbb modelleket érdemes elkerülni. Ennek oka egyszerű, a piac igen kegyetlenül áraz, ha valami nagyon olcsó, annak oka van. Ha van 10 elérhető autó, én legalább az 5-iknél kezdeném el a nézelődést! Az ennél olcsóbbaknál ugyanis nagy eséllyel van annyi költeni való, hogy a végén egy drágább, később jobban is eladható autó árát éri el a szervizszámla.

Ne kilométert, állapotot nézz!

Ne legyenek illúzióid, az autókat használatra veszik. Persze néha előfordul, hogy egy járgányban 10 évesen van 20 ezer kilométer, de azért ez igen ritka. Óvakodj a visszatekert autóktól, ezért a keresés során nézd meg, hogy hogyan alakul a kínálat átlagos futásteljesítménye. Ha pedig azt látod, hogy mondjuk a 250 ezer kilométeres futásteljesítményű autók között ott egy 80 ezres, kezdhetsz gyanakodni. Ne feledd, egy ellenőrizhető, nagyobb futású autó többet ér egy bizonytalan, alig futottnál! 

Esetleg más kategóriában keresgélsz?

A legjobb alsó-középkategóriás autók, amire nem gondoltál! 

Íme a legjobb kompakt autók 1 millió forintért

2 millióért vennél kompakt egyterűt? Ezek a legjobbak!

 

A legfurcsább mikroautók

Az a kellemes, napsütéses, tavaszi reggel is ugyanúgy indult Jürgen számára, akárcsak az összes többi: kényelmesen megreggelizett a családjával, elvitte a gyereket az iskolába, aztán elindult a belvárosban található irodája felé. Leparkolta BMW 501-esét egy vadonatúj 356-os Porsche és egy Mercedes 300-as közé, magához vette az aktatáskáját és már éppen bezárta volna a bajor vasat, amikor furcsa, berregő hang ütötte meg a fülét. Azonnal felkapta a fejét és megpróbálta megtalálni, honnan és főleg, miből érkezhet a szokatlan zaj. Néhány pillanattal később egy apró, háromkerekű jármű, ami alig emelkedett ki az aszfaltból, fordult be a közeli sarkon. Jürgen úgy érezte, mintha egy sci-fibe csöppent volna: mintha egy szárnyak nélküli repülőgép gurult volna végig az utcán. Elkerekedő szemekkel csodálta a BMW-k és Mercedesek mellett valószerűtlenül aprónak tűnő kasztnit, ami alig néhány méternyire parkolt le tőle. Pillanatokkal később a jármű teteje felnyílt, és az egyik kollégája lépett ki a repülőgépek pilótafülkéjére hajazó beltérből. Jürgen szinte biztos volt benne, hogy épp álmodik. Bizonytalan léptekkel indult el kollégája felé, hogy néhány méter után a Messerschmitt feliratot pillantsa meg az apró jármű csillogó karosszériáján. A név ismerős volt számára, de nem az utakról, sokkal inkább azokról a repülőgépekről, melyeket ő is vezetett még a háború idején…

messerschmitt.jpgA fegyverek még alig csendesedtek el, ám a közhangulat máris kezdett egyre hűvösebbé válni, az emberek pedig Marilyn Monroe, Elvis, Chuck Berry, Little Richard vagy éppen James Dean segítségével igyekeztek némiképp felmelegedni. Azonban a nagy autógyáraknak nem volt szívügye, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket: egyre nagyobb kocsikat gyártottak, a belterek egyre tágasabbak lettek, ezzel is eltávolítva egymástól az utazókat. És ekkor érkezett a Messerschmitt cég, akiket korábban mindenki csak háborús termékeikről ismerhetett és megalkották a KR175-ös mikroautót, hogy a hidegben didergő emberek a háborúskodás helyett autózás közben minél közelebb kerülhessenek egymáshoz.

Az 1950-es évek folyamán több gyártó is úgy érezte, szakítania kell a hagyományos autóépítés irányelveivel és ezért a lehető legapróbb karosszériába igyekezett belesűríteni mindazt, amit korábban automobilként ismerhettek az emberek. Nos, valahogy így születtek meg a mikroautók.

Messerschmitt KR175

Az 1952-ben bemutatott Messerschmitt KR175 azonnal közönségkedvenccé vált. A klasszikus vadászrepülők pilótafülkéjére emlékeztető formatervével és a közel félkilométeres fordulókörével megtestesítette mindazt, ami a legjobb és a legrosszabb volt a mikroautókban.

kr175s1.jpgA pozitívumok közül egyértelműen kiemelkedik a szemet gyönyörködtető formaterv. Bár a Messerschmitt már nem gyártott repülőgépeket, mégis az 50-es évek repülőgépeinek minden jellegzetességét – az emberek számára fogyaszthatóvá téve – belesűrítette a KR175-ösbe. Ám ezzel szemben komoly negatívumnak számított a biztonság szinte teljes hiánya. Arról már nem is beszélve, hogy még az adott kor viszonyaihoz mérten is mennyire fapados volt. Az ablaktörlőt csak manuálisan lehetett üzemeltetni és a váltó még hírből sem ismerte a rükvercet. Mindazonáltal üdítő látványt jelentett, amikor hébe-hóba szembe jött az utakon (manapság pedig az autókiállítások egyik kedvenc eleme).

kr175s7.jpgMivel három év alatt (1953-55) nagyságrendileg 15.000 darab készült belőle, a KR175 manapság inkább a gyűjtők kedvelt célpontja. És jó okkal. Ugyanis megjelenése ajtót nyitott egy egész sor mikroautó megszületése előtt.

Inter 175A Berline

Ha a Messerschmitt KR175 bejött, akkor az Inter 175A Berline-t is csípni fogod. Az Intert a francia SNCAN (Société nationale des constructions aéronautiques du Nord) cég hívta életre és 1953-ban azért, hogy a Messerschmitt versenytársa legyen. Logikus, hiszen míg a két vállalat korábban a repülőgépiparban, addig ezen a ponton a mikroautók piacán feszült egymásnak.

e95d20235e664b4cf5cc01f0f16ffda7774c2ad2.jpgGyakorlatilag olyan, mintha a KR175 és a 175A Berline testvérek lennének: roppant hasonló kasztni (hegyes orrának köszönhetően az Interé talán kicsit jobban emlékeztet egy repülőgépre), oldalra nyíló tető, szinte a megszólalásig ugyanolyan beltér, két ülés egymás mögött elhelyezve, három kerék, egyhengeres motor, 175 köbcenti.

inter-175a-berline-microcar-9-1600x1068.jpgÁm a rengeteg hasonlóság ellenére a Messerschmitt mégis lényegesen sikeresebb lett, mint francia riválisa. A 175A Berline-ből végül alig 300 darab készült 1953 és 1956 között. Pedig még egy nagyon limitált példányszámú, „Torpedo” névre keresztelt kabrió verziót is csináltak belőle.1

Peel P50

Ha a brit Peel Engineering nem készítette volna el a P50-est, akkor valaki más biztosan megtette volna. Ez az együléses, egyajtós, háromkerekű a világ legkisebb autója (hivatalos Guinness-rekord), ami kisebb, mint egy átlagos irodai szék és olyan könnyű, hogy egy jókondiban lévő felnőtt kényelmesen fel tudná emelni.  

p-1_11.jpgA P50-est a Man-szigeten (ami valószínűleg az Isle of Man TT motorversenyről a legismertebb) gyártották 1962 és 1965 között és már a megjelenése pillanatában nevetség tárgyának számított. Lássuk be, egy fényszórójával, egy ajtajával és egy ablaktörlőlapátjával elég távol állt a praktikus fogalmától. A korabeli újságírók azon viccelődtek, hogy a P50-es olyan apró, hogy még a gyereknek vásárolt pedálos Moszkvics is nagyobb nála. Bár manapság már szeretjük az olyan apró autókat, melyekkel könnyen le tudunk parkolni a zsúfolásig telt belvárosban, de az 1960-as években ez egyáltalán nem számított tényezőnek. Végül a hatalmas hírverés ellenére is mindössze 50 darabot gyártottak belőle.lane-motor-museum-1964-peel-p50-03.jpg

Heinkel Kabine

Akárcsak a Messerschmitt, a Heinkel Flugzeugwerke (ahogy a neve is sejteni engedi) is a repülőgépiparból érkezett. 34 évnyi repülős tapasztalattal a hátuk mögött 1956-ban úgy érezték, elérkezett az idő, hogy szerencsét próbáljanak az autógyártásban is. Így megalkották a Heinkel Kabine névre keresztelt mikroautójuka. Annak ellenére, hogy kisebb volt, mint egy átlagos méretű étkezőasztal, mégis négy ember fért el az utastérben és az egyik legsikeresebb családi mikroautó lett, amit valaha is gyártottak.

paris_bonhams_2013_heinkel_kabine_micro_car_1957_006.jpgFormatervezés szempontjából az egyik legérdekesebb, legjobb (és egyúttal legrosszabb) dolog a Heinkel Kabine-nal kapcsolatban az ajtaja volt. Sok más mikroautóval ellentétben itt nem hagyományos ajtóval és nem is felnyíló tetővel találkozunk, hiszen a Kabine egyetlen kijárata az autó orrán nyílt (éppúgy, mint a BMW Isetta esetében is). Vagyis miután kinyitottuk a kocsi teljes elejét, a ki- és beszálláshoz át kellett evickélni a pedálokon és a kormányoszlopon.  

122_279_07.jpgÉrdekesség, hogy a Kabine nem szülőhazájában, Németországban lett igazán népszerű, hanem Argentínában. Bár a németek 1958-ban befejezték a gyártását, az argentinok 1960 és 1965 között készítették a Kabine-t, amiből összesen mintegy 26.000 darab gördült le a futószalagról.

Isetta

Bár az Isetta nevet hallva a legtöbben egyből a BMW-re asszociálnak, ám minden idők legsikeresebb mikroautóját a közhiedelemmel ellentétben nem a bajorok találták ki. A kocsit az 1950-es évek legelején az olasz Iso SpA. tervezte, akik korábban hűtőszekrényeket, robogókat és apró, háromkerekű teherautókat gyártottak.

bonhams_the_paris_sale_2012_iso_isetta_1953_013.jpgAz Ermenegildo Preti és Pierluigi Raggi tervei alapján készült autót 1953. novemberében mutatták be a nagyérdeműnek Torinóban. Az apró, tojásalakú forma semmi korábbi kerekekkel rendelkező közlekedési eszközre sem hasonlított és pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert Olaszország szerte.

bmw_isetta_flickr_mick_lumix.jpgÁm az Isettát igazán ismertté a BMW tette. Némileg áttervezték a kasztnit, de a forma lényegében változatlan maradt. Viszont az eredeti Iso motor helyre egy egyhengeres, négyütemű, 247 köbcentis, 13 lóerős BMW erőforrás került. Előre nyíló ajtajának köszönhetően (akárcsak a Kabine fentebb) könnyedén össze lehetett kapcsolni egy sátorral, így a kempingezők kedvelt járművévé vált az évek során. Ráadásul Németországban még rendőrautót is készítettek belőle, ami minden bizonnyal elképesztő módon elrettentette a bűnözni vágyókat.

bmw-isetta_1955_02.jpgAz Isettából végül kicsit több, mint 160.000 példányt gyártottak hat országban: Olaszországban Iso-Isetta, Franciaországban VELAM-Isetta, Argentínában De Carlo-Isetta, Brazíliában Romi-Isetta, míg Németországban és az Egyesült Királyságban BMW-Isetta néven.

Citroën Prototype C

A Citroën terve az volt, hogy készítenek egy ultrakönnyű, vízcsepp formájú autót, ami sokkal modernebb és kisebb, mint a 2CV (alias Kacsa) és amivel majd meghódíthatják a mikroautók piacát. Az André Lefèbvre irányítása alatt 1955-ben életre hívott autónak ez végül nem sikerült, ami elsősorban a rendkívül furcsa és szokatlan formavilágnak volt köszönhető.

paris_retromobile_2014_citro_n_prototype_c10_1956_004_1.jpgÁm az élet úgy hozta, hogy a Prototype C-t sosem kezdték sorozatgyártani. Valószínűleg azért, mert a Citroënnél is felismerték, hogy az autó leginkább egy radioaktív besugárzás következtében hatalmasra nőtt bogárra emlékeztetett.

Mára csupán egyetlen Prototype C maradt: a C-10-es kódszámú autó jelenleg is a Citroën tulajdonában van.paris_retromobile_2014_citro_n_prototype_c10_1956_001.jpg

Fuldamobil

Ha az 1950 és 1969 között gyártott Fuldamobil mai szemmel összehasonlítjuk a korabeli mikroautókkal, a legszembetűnőbb, hogy mennyire átlagos a kinézete, miközben az összes mikroautókra jellemző stílusjegyet megán hordozza (apró méret, három kerék, egy hengeres motor). De mégis találunk benne olyan apró különlegességet, mint például a hátrafelé nyíló (úgynevezett "öngyilkos") ajtó.fuldamobil_s-2_1954-1955.JPG

A Fuldamobilt 1949-ben tervezte meg Norbert Stevenson, a Rhein-Zeitung című lap szabadúszó újságírója, amivel egy olcsó közlekedési eszközt kínált a II. világháború után éledező Európának. Így a Fuldamobil és a hozzá hasonló autók úttörőnek számítottak. Ám talán még fontosabb, hogy kitaposták az utat az olyan nagyszerű mikroautók megszületése előtt, mint például az Isetta.

FMR Tg500

Az FMR Tg500, más néven „Tigris” egy kicsit kilóg a többi mikroautó közül, ugyanis a Messerschmittre roppantul hasonlító (a két utas itt is egymás mögött foglal helyet, akárcsak egy vadászrepülőben) kasztni alatt nem három, hanem négy kereket találunk. A hasonlóság valószínűleg nem véletlen, hiszen  mindkét autót Fritz Fend álmodta meg. Ám míg a Messerchmittből 1953 és 1955 között közel 20.000 darab készült, addig az 1958 és 1961 között gyártott „Tigris”-ből mindössze 320 példány gurult le a futószalagról.cb96c3e5422d8a9a3a4070227bee9710.jpg

fmr_tg500_am_1976-08-14.jpg

Myers Motors NmG (alias Corbin Sparrow)

Míg a mikroautók fénykorukat az 50-es, 60-as években élték, ez nem jelenti azt, hogy a későbbiek folyamán nem próbálkoztak mások is betörni ebbe a piaci szegmensbe. A 90-es évek végén a mikroautózás új lendületet kapott a gazdaságos, kifejezetten városi használatra, az igazi városi ember számára tervezett első Smart megjelenésével. Majd következett az elektromos, háromkerekű Corbin Sparrow.

sparrow-vancouver_1.jpgAz első Sparrow-t a Corbin Motors készítette 1999-ben és kimondottan földönkívüli jelenségnek számított az amerikai utakon a hatalmas V8-as benzintemetők között. Leginkább egy cipőre emlékeztetett, amit egy sci-fi film díszletéből vettek kölcsön. Nem is csoda, hogy a Corbin hamarosan lehúzta a rolót. A csődöt jelentő céget a Myers Motors vásárolta fel 2003-ban, a Sparrow-t átnevezték a futurisztikusabb csengésű NmG-re és mai napig gyártják.sparrow-file.jpg

És a végére egy magyar példa, hogy mi se maradjunk ki a jóból:

Puli

A Pulit (eredetileg Hungi, majd Pouli végül Puli) 1986-ban kezdte gyártani a hódmezővásárhelyi HÓDGÉP, Szolár Tibor tervei alapján. A kétüléses, pillekönnyű (alig 350 kilós) műanyag kasztnit egy Yanmar dízelmotor hajtotta, amivel a kocsi 45 kilométer/órás végsebességre volt képes.

Eredetileg a francia piacra szánták, mert Franciaországban az ilyen kis teljesítményű járműveknek a vezetéséhez az 1980-as években még B kategóriás jogsira sem volt szükség. A HÓDGÉP 1986-ban francia megrendelésre három prototípust készített a Puliból, majd a 90-es években gyártottak egy elektromos modellt is, Puli Pinguin néven.

puli_1.jpgPontos gyártási adatok nem állnak rendelkezésre, de az biztos, hogy 750-nél több Puli készült, de a összes darabszám nem érte el az 1000-et.

 

... Jürgen annyira a reggeli élmény hatása alá került, hogy alig bírta kivárni a munkaidő végét. Négy órakor úgy esett ki a toll a kezéből, mintha égette volna. Lesietett az autójához és már repesztett is a legközelebbi BMW kereskedés felé, ahol becserélte az 501-esét egy vadi új, halványkék Isettára. Magára zárta az apró buborék ajtaját és elpöfögött a naplementébe a háromkerekűjével, miközben a világ császárának érezte magát.2177eabdd11ec60d9b4291eef289bfda.jpg

Nem mindenki autógyártással kezdte (1. rész)

Manapság az autóipar és az autózás már szinte elképzelhetetlen az olyan gyártók, mint Toyota, a Mitsubishi, vagy a Citroën nélkül. Pedig, amikor a kezdet kezdetén ezeknek a cégeknek az alapítói elindították a vállalkozásaikat, még eszük ágában sem volt kocsikat gyártani. Aztán előbb vagy utóbb mindannyian felismerték az autóiparban rejlő lehetőségeket.

Összegyűjtöttük hát azokat az autógyárakat, melyek létrehozói egyáltalán nem az autógyártásban látták a jövőt. Lássuk hát.

Toyotaszövőgép

A Toyota alapítói, Tojoda Szakicsi és fia, Tojoda Kiicsiró szövőgépekkel kezdték üzleti pályafutásukat. Szakicsi 23 évesen, 1890-ben készítette el első szövőgépét, majd 1924-ben megalkotta a világ első automata szövőgépét, a Toyoda G Modellt, melynek legfőbb újítása az volt, hogy bármilyen felmerülő hiba esetén a gép automatikusan leállt.

toyota-model-g.jpgA forradalminak számító G Modellt a világ legnagyobb szövő cége, a britt Platt Brothers & Co. vásárolta meg 1929-ben egymillió jenért. Ez az összeg szolgáltatta az indulótőkét, hogy Tojodáék átnyergeljenek az autógyártásra. Ezt hivatalosan 1933-ben kezdték, míg az első prototípusok 1935-ben készültek el, ráadásul rögtön két modellt is bemutattak: az A1 névre keresztelt személyautót és a G1-es teherautót. És bár a G1-es már 1935. decemberétől megvásárolható volt, az első sorozatgyártású személyautójuk pedig az A1-es prototípusból továbbfejlesztett AA modell lett.

1936-model-toyota-aa.jpgÉrdekesség, hogy bár a cég neve eredetileg Toyoda volt, később Kiicsiró megváltoztatta Toyotára. A névváltoztatásnak három fő oka volt: egyrészt Kiicsiró ezzel el akarta választani a magánéletét az üzleti ügyeitől; másrészt úgy vélte, hogy a Toyota név a külföldiek számára könnyebben kiejthető, mint a Toyoda; végül pedig a Toyota nevet katakanákkal éppen nyolc vonással lehet leírni (トヨタ), ami a japán kultúra legfontosabb szerencseszáma, hiszen kilencven fokkal elforgatva a végtelen szimbólumát adja ki.

Ha szívesen olvasnál még arról, honnan kapták az autógyártók a nevüket, olvasd el korábbi cikkünket.

Mitsubishi hajózás

A Mitsubishi céget 1870-ben alapította Ivaszaki Jataró és a kezdet kezdetén hajózási tevékenységet folytattak. A vállalat későbbi terjeszkedés elsősorban az ehhez kapcsolódó területekre terjedt ki. 1881-ben beszálltak a szánbányászatba, hogy az egyre jobban növekvő gőzhajó flottájuk számára szükséges szenet saját maguk termeljék ki. Ezt követően a japán kormánytól megvásároltak egy hajógyárat, ahol a már használatban lévő hajóikat javíthatták, majd létrehoztak egy saját vasüzemet, hogy a hajógyártáshoz szükséges vasat előállítsák. Később tovább terjeszkedtek a nehézipar, a kereskedelem, a raktározás, a banki és biztosítási szektorok területén. És így tovább…

mitsubishi-model-a.jpgA Mitsubishi már 1917-ben elkészítette az első autóját, a Mitsubishi A Modellt, ami japán első sorozatgyártású automobilja lett. A Fiat Tipo 3-as alapjaira készült, teljes egészében kézzel készült, hétüléses szedán túlságosan drágának bizonyult az európai és amerikai riválisokhoz mérten, így végül csak 22 darab készült belőle. A Mitsubishi a II. világháborúban repülőgépeket, hadihajókat és vasúti szerelvényeket gyártott, ám 1937-ben kifejlesztették a PX33-as prototípust, amit katonai felhasználásra terveztek (végül nem kezdték el sorozatgyártani), ami az első japán gyártmányú, összkerékhajtású autónak számít.

Érdekesség, hogy a Mitsubishi (三菱) név két részből áll: „mitsu”, ami hármat jelent, és „hishi” (ami a kiejtés során „bishi”-re módosul), ami a sulyom (egy vízi növény) japán neve, és mivel a sulyom vízfelszíni levelei rombusz alakúak, már meg is született a cég logója. Igaz, a logóra előszeretettel utalnak úgy, mint „három gyémánt”.

Citroënfogaskerék

André Citroën 1900-ban diplomázott a párizsi Műszaki Egyetemen, majd még ugyanebben az évben ellátogatott Lengyelországba, nem sokkal korábban elhunyt édesanyja szülőföldéjre. Útja során egy malomban meglátott egy halszálkára emlékeztető fogazású fogaskereket, ami lényegesen halkabb és sokkal hatékonyabb munkavégzést tett lehetővé. Azonnal – természetesen nagyon kevés pénzért – felvásárolta a fogaskerék jogait, melyet később a történelem már az ő nevéhez kötött. Így született meg a nyílfogazású fogaskerék, mely ismerté és természetesen nagyon gazdaggá tette Citroënt. És a cég emblémájában a mai napig látható a fordított kettős V-alak, ami a fogaskerekekre utal.

800px-engrenages_85_488_-.jpgAz I. világháború során Citroën fegyvereket gyártott Franciaország számára, ám felismerte, hogy ha nem tervez előre, a háború után ott fog állni a modern gyárában, de nem lesz mit gyártania. Így született meg az elhatározás, hogy a háború végeztével autókat fog készíteni. Ezért 1917-ben felkérte a mérnök, Jules Salomont, aki már a háború előtt is autókat tervezett (például a Le Zèbre-t), hogy tervezzen egy olyan technológiailag kifinomult, jóminőségű, megfizethető árú kocsit, amit majd a gyárában állítanak elő, ha ismét beköszönt a béke.

Az eredmény a Type A lett, amit 1919. márciusában mutattak be hivatalosan a nagyérdeműnek (alig négy hónappal azt követően, hogy elcsöndesedtek a fegyverek), az első tulajdonos pedig július 7-én vehette át vadonatúj, 18 lóerős autóját.1919_citroen_type_a_002_8729.jpg

10 dolog ami legyen az autódban télen - nem csak havas időben!

Már többször is foglalkoztunk autónk téli felkészítésével itt a Cartárson. Olvashattál arról, hogyan készítsd fel autód télre és arról is, hogy mi az az 5 hiba, amit a legtöbben elkövetnek ebben az időszakban.  Ezúttal azt mutatjuk meg, mi az a 10 dolog, amit minden autósnak érdemes az autójában vagy épp magánál tartania télvíz idején. Figyelem, az alábbi dolgok nem feltétlenül csak havas időben hasznosak, így hasznukat veheted akár egy külföldi út vagy épp egy fagyos reggel során:

Ez legyen a motortérben:

basic-car-maintenance-tips-shutterstock-79374502.jpg

Téli szélvédő mosó

Sajnos még most sem egyedi jelenség, hogy egyes autótulajdonosok nem cserélnek ablakmosó folyadékot. Rendben ,egy fűtött garázsban álló autóval a közelmúltig azért megelőzhető volt a probléma, de most, hogy gyakran van mínuszban a hőmérő higanyszála, már a halaszthatatlan teendők között van a téli folyadék betöltése. Amennyiben ez elmarad, jobb esetben csak a tartály reped szét, rosszabb esetben az ablakmosó-folyadék szivattyúját is leégeti.

Megfelelő hűtőfolyadék

Szerencsére egyre kevésbé gyakori, hogy valaki csap-vagy desztillált vízzel tölti fel a hűtőrendszert, de azért nem árt szólni: ha nem hűtőfolyadék van az autónkban, azzal télen komoly motorkárt kockáztatunk. Fontos tudni, hogy nem szabad akármit betölteni a modern autókba, így mindig követnünk kell a gyártó előírását, vagyis például egy Volkswagen esetén ha gyárilag G12-vel töltötték fel a rendszert nekünk is ahhoz kell ragaszkodnunk. Ugyanez igaz más márkákra is, minden autó gépkönyvében fel van tüntetve az ideális folyadék.  Ezek legtöbb esetben -32 fokig megfelelőek. Amennyiben nem vagy biztos a hűtőfolyadék fagyáspontjában, úgy gurulj be egy közeli benzinkútra, ott megmérik neked.

Ezeket érdemes a csomagtérben tartani

holanc.jpg

Hólánc

Nálunk ugyan nincs szükség arra, hogy hólánc legyen az autóban, azonban télies útviszonyok között Európa több országában is kötelező. Ezért amennyiben az elkövetkező időszakban Ausztriába, Németországba, Franciaországba vagy épp Csehországba indulsz, feltétlenül tegyél egyet a csomagtartóba, ellenkező esetben ugyanis könnyen megbüntethet a rendőr, ráadásul akkor aztán tényleg venned kell egyet. Egyúttal arra is felhívnánk a figyelmed, hogy ugyan sok országban nem kötelező a téli gumi, de például Németországban 40 eurós büntetést kaphatsz azért, ha észreveszi a rendőr. Tehát, ha külföld akkor téli gumi + hólánc!

Hóseprű

Nyilván ez azért egy fokkal magától értetődőbb, mint a hólánc, hiszen ki az, akinek kedve van reggel a saját kezével havat söprögetni. Egy egyszerű, jégkaparóval kombinált hóseprű minden ilyen problémára megoldást jelent, hiszen nemcsak gyorsan eltűntetheted a kocsi tetejéről a havat, de egy kis izommunkával még a jeget is leszedheted. Igaz, ez utóbbihoz ajánlott egy:

180202581_6220f7180f.jpg

Jégoldó

Az üvegek jégpáncélból való kiszabadítása néha embert próbáló feladat, különösen akkor, ha több napig fagy, mi pedig nem használjuk a kocsinkat. Ilyenkor sok esetben nem marad más megoldás, mint egy jégoldó használata. Ebből lehet pumpásat vagy spray típusút kapni, ez utóbbiakra sok esetben jégkaparót is szerelnek, így igazi kettő az egyben megoldást jelentenek.

Vontatókötél

Amennyiben felkészítetted az autód, nagy gond azért nem érhet télen. Ez viszont nem azt jelenti, hogy egy ismerősödnek nem lehet szükséges segítségre. Ilyenkor jön jól ha van a kocsidban egy vontatókötél. Arról nem is beszélve, hogy például egy út során veled is megeshet, hogy a letakarított utat elhagyva esetleg valahol elakadsz, ilyenkor sem hátrány, ha egy arra járó gyorsan ki tud húzni.

506036_image0.jpg

Indítókábel

Akárcsak a vontatókötél, úgy az indítókábel, vagy ahogyan a köznyelv hívja, a  „bikakábel” is olyan, hogy jó esetben csak egyszer kell, de akkor nagyon! Mivel igazán nem kerül sokba, ezért feltétlenül javasoljuk, hogy szerezz be egyet. Akár egy véletlenül rajta felejtett világítás miatt neked lesz rá szükséged, akár egy barátod kerül szorul helyzetbe, a bikakábellel gyorsan fel tudjátok éleszteni a saját vagy ismerősöd autóját. Ha nem tudod, hogyan kell bikázni, javasoljuk, hogy nézd meg autód kézikönyvét, a legtöbb modellben feltüntetik, hogy hogyan lehet egyszerűen elvégezni ezt a feladatot.

Szélvédő takaró

Sokan nem használnak ilyet, pedig egy fagyos reggelen sok könnyebbséget okozhat, ha nem kell hosszú ideig kaparni a szélvédőről a jeget. Neked nem kell mást tenni, mint előző este feltenni a szélvédőre a takarót, reggel pedig egy gyors mozdulat és máris egy tiszta, fagymentes szélvédőn nézhetsz ki a kocsidból. Persze azért a többi üveget továbbra is le kell takarítani J

Amik még jól jöhetnek

chi_man_locking_not_stealing_from_cars_20141227_1.jpg

Zároldó

A nem távirányítású központi zárral szerelt autóknál feltétlenül érdemes magadnál tartani zároldót, mivel ezzel pillanatok alatt kiolvaszthatod a jégcsapdába került zárat. Bár nem baj, ha ebből teszel egy tartalékot a csomagtértartóba, nagy fagyok esetén érdemes magadnál tartani, mivel könnyen előfordulhat, hogy nem tudod kiszabadítani a jégoldót, mert befagyott a zár.

Ülésfűtés

Nem mondjuk, hogy nem lehet élni nélküle, de 10 ezer forintnál olcsóbban kevés dolog teheti kényelmesebbé a téli autózást. Egy szivargyújtóra dugható ülésfűtéssel ugyanis pillanatok alatt javul az ember komfort érzete és már akkor is jól érzi magát az utastérben, amikor az autó fűtése még nem áll a helyzet magaslatán. Arról nem is beszélve, hogy azoknak is jó szolgálatot tesz, akik hajlamosak a felfázásra, hiszen egy ilyen eszköz 20-30 másodperc alatt kellemes meleget varázsol az ülésekre.

 Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!